Vijf niet te missen films in september

Geplaatst: door de redactie

Net als in 2015 presenteren we je iedere eerste maandag van de maand een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Oftewel: welke vijf films mag je eigenlijk niet missen in september? En de keuze was reuze deze maand, met bijvoorbeeld ook nog de releases van Sully, Blood FatherMa Ma, Riphagen, Blair WitchFlorence Foster JenkinsMiss Peregrine's Home for Peculiar Children, Deepwater Horizon en Don't Breathe. Na lang wikken en wegen kozen we uiteindelijk voor deze vijf.

Sausage Party
Premièredatum: 8 september 2016

Wie? Seth Rogen, Kristen Wiig, Bill Hader, Jonah Hill, Michael Cera en Salma Hayek. Regie: Greg Tiernan en Conrad Vernon.

Wat? Sausage Party gaat over een worstje genaamd Frank (Rogen) die zich verheugt op het moment dat hij in een lekker broodje mag glijden. In zijn geval in Brenda (Wiig), het kadetje waarop Frank zijn oog heeft laten vallen. Het is alleen wachten tot Brenda en hij worden verkozen door de goden (lees: de klanten van de supermarkt) om de supermarkt te verlaten. Achter de schuifdeuren ligt namelijk The Great Beyond en iedere ochtend zingen de levensmiddelen over het glorieuze moment dat zij worden verkozen mee te gaan naar dat beloofde land. Maar dan ontdekt Frank de lugubere en droevige waarheid over hun bestaan en besluiten de levensmiddelen in opstand te komen.

Waarom? Wanneer je weet dat Sausage Party werd bedacht en geschreven door Seth Rogen, Evan Goldberg en Jonah Hill, dan weet je wat je te wachten staat. Niet voor niets is deze animatiekomedie de eerste animatiefilm in de Nederlandse bioscopen die van Kijkwijzer het keurmerk 16+ meekreeg. Sausage Party staat namelijk anderhalf uur lang bol van subtiele - maar vooral minder subtiele - woordgrappen en dubbelzinnige opmerkingen. Geen film voor tere zieltjes.

The Infiltrator
Premièredatum: 15 september 2016

Wie? Bryan Cranston, Diane Kruger, John Leguizamo en Benjamin Bratt . Regie: Brad Furman.

Wat? Het bizarre, waargebeurde verhaal van undercoveragent Robert Mazur (Cranston), die in '86 als patserige witwasser wist binnen te dringen in de organisatie van drugskoning Pablo Escobar. Samen met zijn bijdehante collega Emir (Leguizamo) en 'verloofde' Kathy (Kruger) wint hij als zakenman Bob Musella het vertrouwen van Escobar’s rechterhand Roberto Alcaino (Bratt). Het is een venijnige, genadeloze wereld waarin ieder foutje, iedere zin hen het leven kan kosten. Maar als ze het volhouden, kunnen meer dan 80 drugsbazen en corrupte bankiers opgepakt worden en komt één van de grootste witwasbanken ter wereld ten val.

Waarom? Pablo Escabor is door de Netflix-serie Narcos natuurlijk hartstikke 'hot'. Een half jaartje nadat de streamingdienst die serie aankondigde, volgde het nieuws dat ook de autobiografie van U.S. Customs-agent Mazur verfilmd zou worden. Door Brad Furman, die eerder Cranston en Leguizamo al regisseerde in The Lincoln Lawyer met Matthew McConaughey. Het script voor The Infiltrator werd geschreven door Furmans moeder (ja, echt!) en heeft alles in zich voor een prima misdaadthriller: de 'foute' 80's, een interessant verhaal en natuurlijk een geweldige cast.

Bridget Jones's Baby
Premièredatum: 15 september 2016

Wie? Renee Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey en Emma Thompson. Regie: Sharon Maguire.

Wat? "En ze leefden nog lang en gelukkig", blijkt niet weggelegd voor Bridget Jones (Zellweger). Na haar break-up met Mark Darcy (Firth) is ze in de veertig en opnieuw single. Bridget besluit zich te focussen op haar baan als producent van een nieuwsprogramma en brengt veel tijd door met haar vrienden. Het lijkt alsof ze nu eindelijk alles onder controle heeft en dat er niets meer mis kan gaan... Maar dan ontmoet ze een onweerstaanbare Amerikaan: Jack (Dempsey) en haar liefdesleven staat weer op z’n kop. Deze man heeft alles wat de Britse Darcy mist. Geheel ongepland, blijkt Bridget in verwachting te zijn en weet ze niet zeker wie van de twee mannen de vader is...

Waarom? Liefst twaalf jaar hebben fans van Bridget Jones moeten wachten op een vervolg op Edge of Reason, de tweede film rond het geliefde boek- en filmpersonage waar we in 2001 in Bridget Jones's Diary kennis mee maakten. Net als die eerste film, is Bridget Jones's Baby geregisseerd door Sharon Maguire. Helen Fielding, de schrijfster van de boeken waarop de eerste twee films gebaseerd werden, pende samen met Emma Thompson en Dan Mazer (Ali G Indahouse, Borat, Brüno) het script voor dit derde deel. Ditmaal zonder Hugh Grant, maar mét 'McDreamy' Patrick Dempsey. En je zou zeggen dat met de toevoeging van Mazer aan de schrijftafel deze derde film nóg grappiger moet zijn dan de eerste twee. 

The Magnificent Seven
Premièredatum: 22 september 2016

Wie? Denzel Washington, Chris Pratt, Peter Sarsgaard, Ethan Hawke en Vincent D'Onofrio. Regie: Antoine Fuqua.

Wat? Het stadje Rose Creek wordt met harde hand bestuurd door meedogenloze industrieel Bartholomew Bogue (Sarsgaard). De wanhopige inwoners huren outlaws, bounty hunters, gokkers en huurlingen in, zeven strijdlustige mannen om hen te beschermen: Sam Chisolm (Washington), Josh Farraday (Pratt), Goodnight Robicheaux (Hawke), Jack Horne (D’Onofrio), Billy Rocks (Byung-Hun Lee), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) en Red Harvest (Martin Sensmeier). Deze magnificent seven bereiden zich voor op de gewelddadige confrontatie waarbij er meer dan alleen maar geld op het spel staat.

Waarom? De regisseur van onder meer Training Day, The Equalizer en Southpaw waagt zich aan een remake van de bekende en populaire western uit 1960 - eigenlijk al een remake van Akira Kurosawa's Seven Samurai uit 1954 - met destijds onder meer Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach en Charles Bronson in de hoofdrollen. Wij waarderen dat lef van Fuqua wel. Vandaar dat zijn versie van The Magnificent Seven één van onze vijf niet te missen films in september is. Een film die hij naar eigen zeggen maakte met zijn oma in zijn achterhoofd. "Met haar keek ik vroeger altijd naar westerns. Wanneer het tijdens het draaien eventjes allemaal niet zo lekker ging, dan dacht ik: 'zou zij het leuk vinden om dit te zien?'. Dat was mijn doel, een film te maken die mijn oma leuk zou vinden om te kijken."

De Held
Premièredatum: 29 september 2016

Wie? Monic Hendrickx, Daan Schuurmans, Susan Visser, Fedja van Huêt en Kitty Coubois. Regie: Menno Meyjes.

Wat? Sara Silverstein (Hendrickx) is net met haar familie teruggekeerd uit LA. Ze is nooit in aanraking gekomen met geweld, dus wanneer haar zoon zich aanmeldt bij de US Marines voelt Sara zich machteloos en verpletterd. Dan wordt ze aangevallen door een vreemde man en komt haar vader plotseling te overlijden. Als vlak daarop haar gezin slachtoffer wordt van een gewelddadige inbraak, bereikt de dreiging een hoogtepunt. Houdt dit alles verband met het mysterieuze oorlogsverleden van haar vader? Sara moet de familiegeschiedenis ontrafelen om te ontdekken wie hen bedreigt en tegelijkertijd een manier vinden om haar familie bij elkaar te houden.

Waarom? Het Nederlands Film Festival verkoos De Held tot openingsfilm van de 36e editie van het belangrijkste Nederlandse filmfestival, dat zal toch niet zonder reden zijn? Een mooie surprise voor de film die niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Aanvankelijk zou de gelijknamige bestseller van Jessica Durlacher namelijk verfilmd worden door Antoinette Beumer (Loft, Soof), met haar zus Famke Janssen in haar eerste Nederlandse hoofdrol. Beumer besloot het echter een tijdje even rustig aan te doen omdat ze nog steeds veel last ondervond van de gevolgen van een val tijdens de opnames van Loft. Daarop kreeg Menno Meyjes (Het Diner, De Reünie) de kans alweer zijn derde Nederlandse boekverfilming te regisseren, opnieuw met Daan Schuurmans in een belangrijke rol.