Vijf niet te missen films in februari

Geplaatst: door de redactie

Net als in 2015 presenteren we je iedere eerste maandag van de maand een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Oftewel: welke vijf films mag je eigenlijk niet missen in februari? Opnieuw was het lastig kiezen, want ook 13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi van Michael Bay, het Belgische misdaaddrama D'Ardennen, Disney's Zootropolis, de keiharde actiethriller Triple 9 van John Hillcoat en de Charlie Kaufman stop-motionfilm Anomalisa zijn uitstekende aanbevelingen. Maar we kozen uiteindelijk voor deze vijf.

99 Homes
Premièredatum: 4 februari 2016

Wie? Andrew Garfield, Michael Shannon en Laura Dern.

Wat? Van wie is jouw huis eigenlijk? Op het dieptepunt van de economische crisis ontdekten steeds meer mensen dat het antwoord op die vraag 'de bank' is. Zo ook bouwvakker Dennis Nash (Andrew Garfield), die met zijn zoontje en moeder (Laura Dern) uit zijn ouderlijk huis in Orlando wordt gezet. De keiharde makelaar Rick Carver (Michael Shannon) laat hen geen andere keus dan in een armoedig motel te gaan wonen. Dennis heeft er alles voor over om zijn huis terug te krijgen. Zelfs werken voor zijn grootste vijand; de man die hen op straat zette. Al snel kan hij genoeg verdienen om het huis terug te kopen, maar kan Dennis zijn geweten wel uitschakelen?

Waarom? Even leek het erop dat de Nederlandse filmkijker verstoken zou blijven van 99 Homes. De Nederlandse rechten waren namelijk aangekocht door A-Film, dat eind vorig jaar helaas failliet ging. Dutch FilmWorks haalde de film van Ramin Bahrani (Chop Shop, At Any Price) alsnog naar Nederland en dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Dit spannende drama is niet alleen bijzonder goed geacteerd, het is ook één van de beste films tot nu toe over de wereldwijde crisis die in 2008 genadeloos toesloeg. 

Deadpool

Premièredatum: 11 februari 2016

Wie? Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein en Gina Carano.

Wat? Gebaseerd op Marvel Comic’s meest onconventionele antiheld. Deadpool vertelt het verhaal van Wade Wilson (Ryan Reynolds), voormalig lid van de Special Forces, nu een huurling. Na een duister experiment genezen zijn verwondingen razendsnel en bedenkt hij het alter ego Deadpool. Gewapend met zijn nieuwe gave en een goed gevoel voor (zwarte) humor gaat Deadpool op zoek naar de man die zijn leven bijna verwoestte

Waarom? Deadpool is een passieproject voor Reynolds en regisseur Tim Miller. Ziel en zaligheid staken de twee in de totstandkoming van deze film, die van de grond kwam doordat Miller en Reynolds testfootage maakten om filmstudio 20th Century Fox te overtuigen. Sindsdien werden we getrakteerd op kleine teasers en twee van de leukste en pakkendste trailers die we in 2015 zagen. Bereid je voor op een flinke portie geweld, zwarte humor, puntige one-liners, veel zelfspot, maar vooral heel veel politieke incorrectheid. Wij kunnen alvast niet wachten!

Zoolander 2
Premièredatum: 11 februari 2016

Wie? Ben Stiller, Owen Wilson, Penélope Cruz en Will Ferrell.

Wat? In Zoolander 2 worden er massaal knappe mensen vermoord. Interpol twijfelt geen moment en schakelt de hulp in van Derek Zoolander (Ben Stiller) en Hansel (Owen Wilson). Onder toeziend oog van de mooie Valentina (Penélope Cruz) moeten ze de modewereld infiltreren en de moordenaars te pakken zien te krijgen. Mugatu (Will Ferrell) blijkt al snel verantwoordelijk te zijn.

Waarom? Dit vervolg op cultklassieker Zoolander uit 2001 is er één in de categorie 'by popular demand'. Al sinds de release van die eerste film kreeg Ben Stiller regelmatig de vraag wanneer een tweede film rond het door hem gestalte gegeven mannelijke model Derek Zoolander zou verschijnen. Het heeft vijftien jaar geduurd, maar nu is het zover en keert het grootste deel van de personages uit die eerste film terug. Aangevuld met veel sterren uit het nu, de A-listers stonden in de rij om mee te mogen doen. Stiller speelt opnieuw niet alleen de hoofdrol, maar regisseert ook. Ben Stiller de regisseur (Reality Bites, The Cable Guy, Tropic Thunder en The Secret Life Of Walter Mitty) heeft ons eigenlijk nooit teleurgesteld. We hebben er alle vertrouwen in dat dat ook nu niet het geval zal zijn.

Hail Caesar!
Premièredatum: 18 februari 2016

Wie? Josh Brolin, George Clooney, Jonah Hill en Scarlett Johansson.

Wat? Hail Caesar! speelt zich af in de laatste jaren van het Gouden Tijdperk in Hollywood. Het verhaal beschrijft een dag van een ‘studio fixer’ die zich in allerlei bochten moet wringen om de problemen van de studio op te lossen.

Waarom? Na het muzikale drama Inside Llewyn Davis zijn Ethan en Joel Coen terug met het eveneens door hen geschreven Hail Caesar!. Alsof die twee namen eigenlijk al genoeg reden zijn om warm te lopen voor deze film, verzamelden de broertjes Coen ook nog even een ware sterrencast om zich heen. Niemand minder dan onder meer Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum, Scarlett Johansson, Jonah Hill en Frances McDormand zijn te zien in deze komedie. Hail Ethan!, Hail Joel!.

Knielen op een Bed Violen
Premièredatum: 25 februari 2016

Wie? Barry Atsma, Noortje Herlaar, Marcel Hensema en Gaite Jansen.

Wat? Jeugdliefdes Hans (Barry Atsma) en Margje (Noortje Herlaar) Sievez leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Beiden werken hard om het bedrijf gezond te houden, maar hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar houdt ze sterk. Op een dag komt Hans de prediker Jozef Mieras (Marcel Hensema) tegen die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn streng gelovige opvoeding aanwakkert. Wanneer Hans vervolgens een diep religieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Hij raakt steeds meer in de ban van het geloof, waardoor de verschillen tussen de familieleden alleen maar groter worden. Terwijl Hans steeds verder in de macht van de sekte lijkt weg te glijden, kan Margje weinig meer dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt.

Waarom? Knielen Op Een Bed Violen is de verfilming van de gelijknamige roman van Jan Siebelink. Paul Verhoeven leek aanvankelijk dat boek te gaan verfilmen, maar zag daar vervolgens toch weer vanaf. Onverfilmbaar, oordeelde 's neerlands bekendste regisseur. Ben Sombogaart, eveneens voorzien van een indrukwekkend palmares, zag er wel brood in. Hij koos ervoor meer het liefdesverhaal uit het boek te benadrukken dan het zwaar gelovige aspect uit Siebelinks bekroonde bestseller. Een gouden greep. Niet alleen levert het een prachtige film op, de vonk tussen Atsma en Herlaar sloeg ook in real life over, de twee vielen als een blok voor elkaar op de filmset. Eigenlijk de beste aanbeveling die deze film kan krijgen.