Vijf keer niet te missen in november

Geplaatst: door de redactie

Met ingang van dit jaar presenteren we je iedere eerste maandag van de maand een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Met de releases van onder meer The Hunger Games, By The Sea, Burnt en (hopelijk nu wel) Solace zit de maand sowieso al propvol. Welke andere vijf films mag je verder eigenlijk niet missen in november, waarin het venijn duidelijk in de staart zit?

Son of Saul
Premièredatum: 5 november 2015

Wie? Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn en Todd Charmont.

Wat? Saul Ausländer is een Hongaars joodse gevangene in het concentratiekamp, en onderdeel van het Sonderkommando. Deze groep leeft gescheiden van de andere gevangen en wordt gedwongen de nazi’s te helpen bij hun machinale uitroeiing. Saul werkt in het crematorium, waar hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen. Saul besluit het onmogelijke te proberen: het lichaam van het jongetje te redden van de vlammen van het crematorium, en een rabbi te vinden om zijn zoontje een joodse begrafenis te geven. Zo hoopt Saul hem toch nog de laatste eer te kunnen bewijzen.

Waarom? Dit regiedebuut van László Nemes, die zijn film ingestuurd zag worden als Hongaarse kandidaat voor de Oscars, zorgt voor een claustrofobische kijkervaring die je bij je lurven pakt en niet meer loslaat. Je wordt hoe dan ook emotioneel geraakt. Of die emotie positief of negatief uitpakt, ligt aan de kijker.

The Program

Premièredatum: 19 november 2015

Wie? Ben Foster, Chris O'Dowd en Dustin Hoffman.

Wat? Hoe kan het dat wielrenner Lance Armstrong (Foster) - nooit een echt sterke klimmer - opeens het peloton passeert tijdens bergetappes van de Tour de France? Sportjournalist David Walsh (O'Dowd) staat alleen in zijn verdenkingen. Zijn vragen over dopinggebruik worden door Armstrong fel bestreden. Wil Walsh soms de aandacht afleiden van Livestrong, zijn fonds dat miljoenen binnenhaalde voor kankerbestrijding?

Waarom? Er zijn momenten in The Program dat je even goed moet kijken of je nu Ben Foster ziet, of toch de archiefbeelden van Armstrong die regisseur Stephen Frears heeft versneden in zijn eindresultaat. De gelijkenis tussen Foster en de zevenvoudig winnaar van de Tour de France is namelijk zeer treffend. Maar bovenal is The Program een indrukwekkende film over één van de grootste sportschandalen van de afgelopen... ja, misschien wel ooit. Al is Armstrong het daar niet helemaal mee eens. "Zijn jullie Oost-Duitsland nu al vergeten", vraagt hij zich op zeker moment hardop af in de film.

The Good Dinosaur
Premièredatum: 25 november 2015

Wie? Frances McDormand, Jeffrey Wright, Anna Paquin en Sam Elliott (stemmen).

Wat? Een dino genaamd Arlo sluit voor het eerst vriendschap met een mensenkind en noemt hem Spot. Samen gaan zij op een ontdekkingsreis door een wild en mysterieus landschap. De onzekere Arlo leert zijn angsten te overwinnen en ontdekt waar hij daadwerkelijk allemaal toe in staat is.

WaaromThe Good Dinosaur geeft antwoord op een eeuwenoude vraag: wat als de meteoor die het leven op aarde voorgoed veranderde niet was ingeslagen? De enorme dinosaurussen zouden nooit zijn uitgestorven maar juist het meest intelligente ras op aarde zijn. Dat is het uitgangspunt van deze nieuwe film van Pixar Animation Studios. Een spannend avontuur in een wereld van dinosaurussen waar de rollen volkomen zijn omgedraaid.

Er Ist Wieder Da

Premièredatum: 26 november 2015

Wie? Oliver Masucci, Fabian Busch en Katja Riemann.

Wat? Wat als Hitler vandaag weer op zou duiken? De meest besproken film van het jaar is een bizarre komedie waarin het ondenkbare gebeurt. De Führer is terug. Zeventig jaar na zijn vermeende dood wordt Adolf Hitler wakker naast zijn voormalige bunker, nu ergens in een Berlijnse woonwijk. De oorlog is voorbij, zijn partij is verdwenen en zijn geliefde Eva is er niet om hem gerust te stellen. De Duitse samenleving is zo multicultureel dat hij niets herkent. Maar verrassend genoeg begint Hitler een nieuwe carrière op TV en internet omdat hij als briljante komediant wordt gezien. Ook al is hij wel degelijk de echte en is er niets veranderd aan zijn ideeën.

Waarom? Na het enorme succes van de film bij onze oosterburen was het niet zozeer de vraag óf, maar wanneer Er Ist Wieder Da in de Nederlandse bioscopen te zien zou zijn. De vijf teaser trailers die de afgelopen tijd verschenen maakten ons in ieder geval al heel enthousiast. Al was het alleen al vanwege het uitgangspunt om één van de meest beruchte personen - zo niet de allerberuchtste - uit de moderne geschiedenis in onze moderne, gedigitaliseerde samenleving te plaatsen.    

Bridge of Spies
Premièredatum: 26 november 2015

Wie? Tom Hanks, Mark Rylance en Amy Ryan.

Wat? Bridge of Spies vertelt het verhaal van James Donovan (Hanks), een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsclaims. Wanneer de CIA hem op een zo goed als onmogelijke missie stuurt om de onderhandelingen te leiden over een gevangengenomen Amerikaanse U-2 piloot bevindt Donovan zich plotseling in het middelpunt van de koude oorlog.

Waarom? Hoewel de Koude Oorlog al tientallen jaren ten einde is, pakte Steven Spielberg een film over die periode aan voor zijn eerste regieklus sinds Lincoln. Het betekent tegelijkertijd een hernieuwde samenwerking tussen de legendarische regisseur en Tom Hanks. Daarmee heb je gelijk de 'waarom' te pakken. Bridge of Spies is na Saving Private Ryan, Catch Me If You Can en The Terminal namelijk de vierde door Spielberg geregisseerde bioscoopfilm waarin Hanks de hoofdrol speelt. En met die drie voorgaande titels bleek uiteindelijk niet (zo)veel mis. Tel daarbij op dat het script werd geschreven door de broers Ethan en Joel Coen, samen met Matt Charman, en je hebt gelijk nóg een reden.