Vijf keer niet te missen in december

Geplaatst: door de redactie

Met ingang van dit jaar presenteren we je iedere eerste maandag van de maand een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Welke vijf films mag je eigenlijk niet missen in december, waarbij het zwaartepunt de komende twee weken ligt?

In the Heart of the Sea
Premièredatum: 10 december 2015

Wie? Chris Hemsworth, Cillian Murphy en Brandon Gleeson.

Wat? In de winter van 1820 wordt de walvisvaarder Essex aangevallen door iets dat niemand kon geloven; een reusachtige walvis met bijna menselijke wraakgevoelens. Deze waargebeurde maritieme ramp inspireerde Herman Melville tot het schrijven van zijn beroemde boek Moby Dick. Maar dat boek vertelt slechts een deel van het verhaal. In the Heart of the Sea gaat over de nasleep, als de overlevenden tot het uiterste moeten gaan en het ondenkbare moeten doen om in leven te blijven. Zware stormen, voedseltekort, paniek en wanhoop drijven de bemanningsleden ertoe na te denken over de waarde van het leven en de moraliteit van hun beroep. De kapitein tracht de weg naar huis te vinden en de stuurman probeert de walvis alsnog te doden.

Waarom? Een door Ron Howard (A Beautiful Mind, Frost/Nixon, Ransom) geregisseerde film is eigenlijk altijd iets om naar uit te kijken. In the Heart of the Sea is een grootse, meeslepende en onderhoudende vertelling, die een fraaie twist geeft aan een welbekend verhaal.

Publieke Werken

Premièredatum: 10 december 2015

Wie? Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig en Rifka Lodeizen.

Wat? Het is 1888 en een vioolbouwer, Vedder (Scholten van Aschat), moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs (Derwig_, apotheker te Hoogeveen heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen - of is het hoogmoed? - beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.

Waarom? Deze boekverfilming, van de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom, is alles behalve een ‘gezellige’ kerstfilm, maar zeker de moeite waard om gezien te worden. Mooi gespeeld, een interessante vertelling en prachtig uitgewerkt decor van het Amsterdam van eind 19e eeuw.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
Premièredatum: 16 december 2015

Wie? Harrison Ford, Carrie Fisher, Daisy Ridley en Adam Driver.

Wat? Tien jaar na de laatste grote Star Wars bioscoopfilm (Episode III - Revenge of the Sith) wordt de saga nieuw leven ingeblazen. Niet na dat derde deel in de vertelling, maar na Episode VI - Return of the Jedi uit 1983. Regisseur J.J. Abrams (Star Trek, Super 8) schreef zelf het script, samen met Lawrence Kasdan, scenarist van The Empire Strikes Back en Return of the Jedi. Over de plot is nog niet heel veel bekend, en zelfs al zou dat wel zou zijn willen we dat eigenlijk niet verklappen. Wel staat vast dat The Force Awakens zich dertig jaar na Return of the Jedi afspeelt. Het zevende deel in de serie combineert oude bekenden (Harrison Ford, Carrie Fisher) met nieuwe gezichten (Daisy Ridley, Adam Driver John Boyega).

Waarom? Moeten we dat echt uitleggen? We hopen trouwens wel dat je al kaartjes in de voorverkoop hebt gehaald. De film is in de meeste bioscopen onderhand uitverkocht tot en met Kerstmis.

Carol
Premièredatum: 17 december 2015

Wie? Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler en Sarah Paulson.

Wat? New York, begin jaren ‘50. Therese Belivet (Mara) werkt in een warenhuis in Manhattan en droomt van een meer vervullend leven als ze Carol Aird (Blanchett) ontmoet, een verleidelijke vrouw die gevangen zit in een mislukt huwelijk. De vonk slaat onmiddellijk over en als de onschuld van hun eerste ontmoeting vervaagt, wordt hun verbondenheid dieper. Wanneer Carols verhouding met Therese aan het licht komt, neemt Carols echtgenoot wraak door haar geschiktheid als moeder aan te vechten. Carol en Therese voelen zich gedwongen de situatie te ontvluchten en ondernemen een spontane reis door Amerika. Een onverwachte gebeurtenis gooit hun beider levens overhoop.

Waarom? Deze film van Todd Haynes (Velvet Goldmine, I'm Not There) heeft geen bombast, geen grote gebaren, er is kalmte en nuance en het weergaloos precieze spel van Rooney Mara en Cate Blanchett. Het is daardoor makkelijk om over het hoofd te zien hoe goed deze film is. Carol is geen verpletterend epos over onmogelijke liefde, maar toont op uiterst zorgvuldige en subtiele wijze hoe twee mensen op elkaar verliefd worden. De ontwikkeling van de personages, ten opzichte van zichzelf en elkaar, is volstrekt organisch.

Mannenharten 2
Premièredatum: 17 december 2015

Wie? Barry Atsma, Mingus Dagelet, Fabian Jansen, Daan Schuurmans en Jeroen Spitzenberger.

Wat? Er is veel veranderd in de levens van onze mannen, maar ook in Mannenharten 2 blijkt de liefde weer alles behalve een sprookje. Zo drijft de baby van Wouter (Spitzenberger) en Nicole (Katja Herbers) hen vooral uit elkaar. Als beginnend kinderboekenschrijfster heeft ze vooral oog voor haar leuke boeken en dito uitgever. Met als gevolg dat Wouter zich nog één keer in het onbezonnen studentenleven stort. Samen met Tim (Schuurmans), die net terug is van zijn reis en besloten heeft een tijdje single te blijven, wat makkelijker gezegd is dan gedaan. Dennis (Atsma) valt als een blok voor een nieuw zangtalent, maar zij laat zich niet zo makkelijk inpakken. Evenals Niels (Jansen), die besluit het na een versiercursus over een hele andere boeg te gooien. En dan is er nog de hopeloos romantische Younes (Dagelet), die op zoek is naar het meisje waar hij één onvergetelijke nacht mee beleefde. Kortom: de zoektocht naar liefde gaat in alle hevigheid verder!

Waarom? Waar Mannenharten nog netjes het scenario van het Duitse origineel Männerherzen moest volgen, is voor het vervolg een origineel, veel frisser, script geschreven. Daarnaast hoeft regisseur Mark de Cloe dit keer niet al te veel tijd aan karakterverdieping te besteden, we kennen de belangrijkste personages wel al. Een beetje voorkennis is dan ook geen overbodige luxe. Maar met Mannenharten 2 zie je in ieder geval een vlottere, gelaagdere, maar vooral grappigere romantische komedie dan de eerste film van twee jaar geleden.