Vijf Importwaardige Blu-rays

Geplaatst: door Tom van Steensel

Citizen Kane en The Cable Guy in hetzelfde rijtje? You bet. In Amerika is alles eerder, groter en beter, dus voor de mensen met een Blu-ray-speler volgt hier een overzicht van vijf films waarvan de buitenlandse uitgaven een import meer dan waard zijn....

5 - Jason & The Argonauts - Sony

Tom Hanks noemde het “de beste film ooit gemaakt” toen hij Ray Harryhausen in 1992 een award uitreikte voor zijn gehele oeuvre. Ook Harryhausen zelf, die in 1981 met Clash of the Titans zijn laatste film afleverde, ziet Jason & The Argonauts nog steeds als het beste werk uit zijn carrière. Hedendaagse kijkers die zijn opgegroeid met CGI zullen waarschijnlijk moeite hebben met de ouderwetse effecten, maar de stop-motion monsters hebben nog steeds een bepaalde charme. Een charme die in bijvoorbeeld de Clash of the Titans-remake van Louis Leterrier soms ver te zoeken was.

Jason & The Argonauts is losjes gebaseerd op de Griekse mythologie en de meeste bekende scène is ongetwijfeld het wereldberoemde zwaardgevecht met de “skeleton warriors”. Deze ziet er in high definition verbluffend mooi uit voor een film die stamt uit 1963. Bovendien is de Blu-ray voorzien van een aantal mooie bonusfeatures waarin verschillende filmmakers terugblikken op de invloed van de film. Om het helemaal compleet te maken krijgen we ook nog twee commentaartracks voorgeschoteld: één waarop onder andere Peter Jackson een bijdrage levert, en één waarop Harryhausen zelf aan het woord komt.

4 - Dogma - Sony

In de bijbelsatire Dogma moet de laatste afstammeling van Jezus Christus (Linda Fiorentino) twee gevallen engelen (Ben Affleck en Matt Damon) die terug de hemel in proberen te komen een halt toeroepen. Dat resulteert in veel dialogen over het Christendom die dicht tegen het didactische aanzitten, maar gelukkig zijn Jason Mewes en Chris Rock aanwezig om er dan met een grap over masturbatie voor te zorgen dat het allemaal niet te zwaar wordt. In Nederland is de film tweemaal op dvd uitgebracht, helaas beide keren met een vertraagde ondertitelingtrack en, in tegenstelling tot de Amerikaanse uitgave, zonder extra’s.

De Amerikaanse Blu-ray van Sony is echter regiovrij en zo kunnen wij ook hier (legaal) kennismaken met honderd (!) minuten aan verwijderde scènes en bloopers waarin onder andere Matt Damon de gay subtext van The Empire Strikes Back uitlegt. Ook de commentaartracks zijn meer dan de moeite waard: de schijf bevat een wat formelere track met veel technische informatie over het maken van de film, maar nog veel leuker is het “cast & crew” commentaar waarop onder andere schrijver/regisseur Kevin Smith en Ben Affleck de film en zichzelf niet al te serieus nemen.

3 - The Cable Guy - Sony

Halverwege de jaren negentig leek Jim Carrey niets fout te kunnen doen. Films als Dumb & Dumber, The Mask en Batman Forever waren stuk voor stuk kaskrakers en Carrey was dé ontdekking als komisch acteur van dat decenium. Pers en publiek wisten vervolgens echter niet wat ze moesten maken van het geflopte The Cable Guy. In die inktzwarte komedie zien we Carrey’s kabelmonteur wel erg ver gaan om vrienden te worden met Matthew Broderick. The Cable Guy werd geregisseerd door Ben Stiller, die onlangs nog de regie, de hoofdrol en het scenario van Tropic Thunder voor zijn rekening nam.

Voor een geflopte film is de '15th Anniversary Edition' van The Cable Guy op Blu-ray opvallend genoeg zeer uitgebreid. Stiller en Carrey zijn beide nog steeds erg trots op de film en zullen ongetwijfeld medeverantwoordelijk zijn daarvoor. Beide heren zijn dan ook te horen op de uiterst vermakelijke commentaartrack (Carrey’s eerste) en worden daarbij vergezeld door producent (en inmiddels succesvol regisseur) Judd Apatow. Daarnaast wordt het geheel nog aangevuld met verwijderde scènes, bloopers en een leuk kijkje achter de schermen bij de repetities waar je ziet hoe ideeën voor grappen en scènes ontstaan en evolueren.

2 - Digibooks - Warner Bros

Warner Brothers is één van de weinige uitgevers die snapt hoe het moet. Terwijl verschillende filmmaatschappijen de Blu-ray’s die ze uitgeven nog steeds locken met regiocodes, is nagenoeg alles wat Warner uitbrengt overal ter wereld af te spelen. Bovendien zijn veel van hun Amerikaanse uitgaven ook nog eens gewoon voorzien van Nederlandse ondertitels. Een speciaal label binnen de releases van Warner zijn de digibooks: hardcover hoesjes die iets groter zijn dan de reguliere keepcases. Uiteraard met binnenin enkele pagina’s met achtergrondinformatie: van speciale introducties en trivia tot en met fraai beeldmateriaal en biografieën van de acteurs.

Films als The Matrix en Clash of the Titans verschenen hier ook in dezelfde vorm op HD-schijfjes, maar klassiekers als North By Northwest, A Streetcar Named Desire en A Star is Born zijn in Nederland bijvoorbeeld nog nooit uitgegeven. Andere films hebben we hier wel op Blu-ray, maar regelmatig met een minder grote hoeveelheid bonusmateriaal. Zo bevat de digibook van The Shawshank Redemption meer extra’s dan de Nederlandse uitgave van DutchFilmWorks. Ook de Amerikaanse uitgave van The Exorcist bevat naast de in Nederland verkrijgbare director’s cut ook de originele bioscoopversie en meer extra’s: ook nog eens allemaal met Nederlandse ondertitels!

1 - Citizen Kane - Warner Bros

Meer nog dan Jason & The Argonauts zal Citizen Kane de wat jongere kijker waarschijnlijk niet veel meer zeggen, maar voor iedereen die in het bezit is van een Blu-ray-speler en een stukje filmgeschiedenis in huis wil halen is de Ultimate Collector's Edition van harte aan te raden. De cinematografie is nog steeds beeldschoon, vooral de manier waarop schaduwen gebruikt worden, en aan elk shot zie je de grote hoeveelheid aandacht die eraan besteed is: alles werkt sfeerverhogend. Geen wonder dus dat het verhaal van mediamagnaat Charles Foster Kane (Orson Welles) in menig lijstje van 'beste films aller tijden' nog steeds op nummer één staat....behalve dan in die van Tom Hanks.

Citizen Kane is in Nederland nog nooit op Blu-ray uitgebracht en daar zijn door een rechtenkwestie ook geen plannen voor. De Amerikaanse Collector’s Edition bestaat uit een Blu-ray met de film die voorzien is van commentaartracks door filmcriticus Roger Ebert en filmhistoricus, schrijver, acteur en regisseur Peter Bogdanovich, en twee bonus-dvd's. Eén van de bonus-dvd’s heeft helaas een regio 1 codering, maar de tweede (met daarop een twee uur durende docu) is wederom regiovrij. De collectie wordt ultiem gemaakt door een aantal geprinte collector’s items. Hoef je het geprinte materiaal en de regio 1 disc niet te hebben, dan is er altijd nog een andere optie: Warner bracht de film ook uit als eerder beschreven digibook met enkel de twee regiovrije discs.