Vijf geslaagde uitstapjes van tv naar film

Geplaatst: door Tom van Steensel

Vorige maand was het Dark Shadows en deze maand is het 21 Jump Street (zie foto). Toch doen films gebaseerd op oude televisieseries het niet altijd even goed in de bios (The A-Team, The Dukes of Hazard) en hebben ze meer kans van slagen als ook de originele makers de overstap meemaken....

5 Police Squad!

Film: The Naked Gun: From the Files of Police Squad!

Voordat Leslie Nielsen zich door drie Naked Gun-films heen stuntelde was er toch echt de televisieserie Police Squad! die jammer genoeg al na een paar afleveringen werd stopgezet. Ondanks (of misschien wel dankzij) die opheffing verwierf de serie een cultstatus en mochten Zucker, Abrahams en Zucker (die toen inmiddels bioscoopsuccessen hadden met Airplane! en Top Secret!) het op het witte doek opnieuw proberen. Met succes: ook al keerden niet alle acteurs terug, zowel de visuele grappen (waaronder de “first person” opening) als de subtiele woordspelingen werden prima vertaald naar het grote scherm. En het aanblijven van de onmisbare Nielsen was natuurlijk ook een grote plus.

4 The X-Files

Film: The X-Files: Fight the Future

Chris Carters The X-files definieerde het televisielandschap van de jaren negentig. Een filmversie kon niet uitblijven en in 1998, toen de overkoepelende plot omtrent de buitenaardse invasie nog redelijk te volgen was, mocht David Duchovny op het grote scherm samenzweringen blootleggen en zijn blaas legen over een filmposter van concurrent Independence Day. Fight the Future was groter en grootser dan de serie, maar liet op het einde weer een hele rits aan brandende vragen onbeantwoord. Wat dat betreft dus wel precies zoals de serie. Het tweede filmuitstapje kon zelfs door Billy Connolly niet gered worden, maar een derde deel dat het grote plaatje hopelijk compleet maakt is nog steeds niet uitgesloten.

3 South Park

Film: South Park: Bigger Longer & Uncut

The Simpsons kwamen eigenlijk wat te laat met hun bioscoopfilm, maar Trey Parker en Matt Stone waren precies op tijd. South Park: Bigger Longer & Uncut verscheen toen focus van de serie net aan het verschuiven was van vloekende kleuters naar meer doordachte maatschappelijke satire. In dit geval maakt de prent de MPAA belachelijk (“horrific violence is okay, as long as people don't say any naughty words!”) terwijl het verhaal geheel is gedaan in de stijl van een Disney-film, inclusief muzieknummers als het Oscargenomineerde Blame Canada. Parker en Stone stonden onlangs zelfs nog op Broadway met een heuse musical (The Book of Mormon), maar gaan ondertussen ook nog vrolijk door met de serie zelf.

2 Star Trek

Film: Star Trek II: The Wrath of Khan

De eerste Star Trek-film was meer 2001 dan Star Wars: het halve budget opgemaakt aan mooie plaatjes van een enorme Enterprise, maar weinig echte actie en sensatie. Gelukkig werd dat met deel twee meer dan goedgemaakt. Ricardo Montalbán zorgt als de terugkerende Khan voor een directe connectie met de serie en is als bad guy uiteindelijk indirect verantwoordelijk voor de emotionele slotscène tussen Spock en Kirk. Die beide heren vullen elkaar ook tijdens de film perfect aan: Shatner komt met zijn heerlijke overacting (“Khaaaaaaaaaan!”) en Nimoy op zijn beurt met typische Spock-wijsheden als “the needs of the many outweigh the needs of the few”. Of zoals The Shat het zelf zou zeggen: “Best.... Star Trek.... Ever”.

1 Monty Python's Flying Circus

Film: Monty Python and the Holy Grail

Anderhalf uur lang Monty Python-sketches. Blijft dat leuk? Jazeker, vooral wanneer alle ongein, in tegenstelling tot hun eerste compilatiefilm And Now For Something Completely Different, door een soort van verhaal aan elkaar hangt. Chapman en co vinden voor elk probleem de goedkoopste en daardoor meest hilarische oplossing: de ridders rijden simpelweg op denkbeeldige paarden en gigantische monsters worden gewoon gedaan met de stopmotion tekeningen die Terry Gilliam altijd gebruikte in de serie. Zelfs de personages in de film zelf kiezen bij gevaar vaak voor de makkelijkste oplossing in de vorm van Jon Cleese’ favoriete militaire commando.... “run awaaay!”