Vijf films die een snelle Blu-ray release verdienen

Geplaatst: door Tom van Steensel

Nu allerlei films een nieuwe release in 3D krijgen en Special Editions erin slagen de films van 'toen' van beter beeld en geluid te voorzien, zetten we ook een aantal klassiekers op een rij waar we zeer graag de Blu-ray editie eens van zouden willen zien. Vijf stuks, inclusief argumentatie.

5 - Who Framed Roger Rabbit

Disney heeft nog lang niet alle tekenfilms uit haar catalogus op Blu-ray uitgebracht: The Little Mermaid en The Jungle Book ontbreken en ook Aladdin moet nog verschijnen, het liefst met de 5000 uur aan ongebruikte takes van Robin Williams als bonusmateriaal. Daarna mag Disney ook wel eens beginnen aan een mooie transfer van hun “half tekenfilm / half live action”-film Who Framed Roger Rabbit met daarin Bob Hoskins als tekenfilmhatende privé-detective.

Van regisseur Robert Zemeckis is al genoeg op Blu-ray verschenen, van Romancing The Stone tot en met Back To The Future, dus waarom deze mijlpaal uit de jaren tachtig nog niet? Films als Cool World en Space Jam probeerden het nadien ook, maar de wisselwerking tussen de acteurs en tekenfilmfiguren in Who Framed Roger Rabbit blijft ongeëvenaard. Het contrast tussen de donkere nachtclubs en de kleurrijke tekenfilmwereld zou er op Blu-ray erg mooi uit kunnen zien en wie wil Jessica Rabbit nou niet in high definition aanschouwen?

4 - Bad Boys II

Bad Boys II is zelfs voor Michael Bay-begrippen verre van een goede film. Dat zou een mooie release op een nieuw thuismedium niet mogen deren; zelfs Armageddon kreeg destijds op DVD een Criterion-release met uitstekende beeldkwaliteit en een hele vracht bonusmateriaal. De tweede Bad Boys is guilty pleasure nummer één onder de Bruckheimer-liefhebbers: regisseur Edgar Wright claimt zelfs oprecht van de film te houden vanwege de scènes van “ultieme destructie”. Hij stopte verschillende verwijzingen naar Bay’s eerste vervolgfilm in zijn actiesatire Hot Fuzz.

Deel één is al wel verkrijgbaar op Blu-ray, maar die film werd gemaakt voor een startbudget van slechts zeventien miljoen dollar. In de sequel laten Will Smith en Martin Lawrence het schadebedrag een stuk verder oplopen door in een Porsche gigantische kettingbotsingen op de snelweg te veroorzaken. Wanneer de speelduur al over de twee uur zit worden ook nog eens complete sloppenwijken op Cuba aan gort gereden in een Hummer. Dat soort “Bayhem” vraagt om een overzetting naar high definition.

3 - James Bond

Het is de langslopende filmfranchise ter wereld, maar op Blu-ray ontbreken nog steeds een negental Bond-films. Kunnen we MGM dat kwalijk nemen? Zolang ze in de toekomst allemaal dezelfde hoge beeldkwaliteit gaan krijgen waar zelfs de jaren zestig Bond-films als From Russia With Love mee gezegend zijn waarschijnlijk niet. Het lijkt erop dat MGM eindelijk gehoor gaat geven aan de wensen van de fans: nog dit jaar gaat er in oktober een Blu-ray boxset uitkomen met daarin de complete collectie.

Deze set zal alle tweeëntwintig officiële films bevatten, inclusief de ontbrekende negen. Dit werd onlangs door een aantal Bond-coryfeeën, waaronder vijfmalig Bond-regisseur John Glen, bekend gemaakt op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Op DVD kenden alle Bond-films al een “special edition”, later gevolgd door een nog uitgebreidere “ultimate edtion”. De nieuwe Blu-ray’s beloven zelfs nog meer exclusief bonusmateriaal te gaan bevatten. Het heeft er dus alle schijn van dat MGM een mooi feestje in petto heeft voor de vijftigste verjaardag van Bond met meer dan alleen een nieuwe film met Daniel Craig.

2 - Indiana Jones

Spielberg en Lucas waren behoorlijk goed bezig de afgelopen maanden. De complete Star Wars-saga kreeg een release op Blu-ray en ook de Jurassic Park-trilogie is inmiddels in high definition te bewonderen. Zelfs de Jaws Blu-ray heeft inmiddels een releasedatum, al moeten we daarop nog op wachten tot augustus van dit jaar. Maar waar blijft dan de originele Indiana Jones-trilogie? Het goede nieuws: volgens producer Frank Marshall is Spielberg in ieder geval al klaar met de gloednieuwe transfers van alledrie de films.

Het slechte nieuws: Spielberg heeft wel, ondanks dat hij onlangs aangaf spijt te hebben van zijn veranderingen aan E.T., Raiders een beetje aangepast. Godzijdank zijn er geen pistolen vervangen door walkietalkies: Spielberg vond de achtervolging in de jungle altijd wat te donker en wilde de brightness in die openingsscène wat opschroeven. Waarschijnlijk gaat de Blu-ray collectie dit jaar nog uitkomen. Tot die tijd is Kingdom of the Crystal Skull de enige manier om Indy in high def te bekijken. Het is even niet anders.

1 - True Lies

The Abyss, True Lies en Titanic zijn de grote James Cameron-films die nog nergens verschenen op Blu-ray. Je zou zeggen dat Titanic met elf Oscars, waaronder die voor beste film, het meeste recht heeft op een mooie BluRay-release. Titanic heeft echter, net als The Abyss, al een uitgebreide uitgave op DVD. Rond de eeuwwisseling was Fox ook bezig met speciale edities voor haar actiekrakers Speed en True Lies. Maar vlak na elf september werd besloten dat de consument niet meer echt zat te wachten op een speciale release van een komische actiefilm met Arabische terroristen.

Daarom werden plannen voor een uitgebreide DVD-editie van True Lies, evenals Cameron’s script voor het vervolg, in de ijskast gezet. Speed kreeg als enige een speciale uitgave, True Lies moest het later doen met een kale release en (in Amerika) vrij middelmatige beeldkwaliteit. Hoog tijd voor Cameron, die de Blu-ray transfer van Aliens persoonlijk overzag, om dat op het nieuwe thuismedium eens goed recht te zetten. Kom op Jim, we willen de striptease van Jamie Lee Curtis in HD, make it happen voordat je tot over je oren in de preproductie van Avatar 2 zit.