Valentijnsspecial: Haar Top Vijf

Geplaatst: door Jamaica Vink

Kaarsjes aan, flesje rode wijn, beentjes omhoog en een filmpje kijken met je geliefde. Zo zou Valentijnsdag moeten zijn. Maar welke film zet je in zo’n geval op?

Als man heb je waarschijnlijk geen zin om naar het zoveelste gedrocht van Jennifer Aniston te kijken, maar de vrouwen onder ons zullen op zo’n moment niet gelukkig worden van een spannende actiethriller. Geen nood, filmpjekijken.com zocht de beste vijf films voor 14 februari uit. Zowel voor de dames als voor de heren is het zoeken van de geschikte Valentijnsfilm nu een piece of cake.

5. Breakfast at Tiffany’s (1961)

De klassiekers mogen tijdens Valentijnsdag zeker niet worden vergeten. Breakfast at Tiffany’s verscheen in 1961 op het witte doek en is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1958. Het gaat over de jonge Holly (Audrey Hepburn) uit New York. Ze ontmoet Paul (George Peppard) wanneer hij naar haar apartementencomplex verhuist. Paul wordt onderhouden door een rijke vrouw en wil het gaan maken als schrijver. Holly werkt als een callgirl en is op zoek naar een rijke, oudere man om mee te kunnen trouwen. Alleen raakt ze al snel verliefd op Paul.

De film kreeg maar liefst vijf Oscarnominaties, namelijk voor beste script, set, hoofdrolspeelster en twee voor de muziek. De twee voor muziek mochten ze ook daadwerkelijk in ontvangst nemen. Breakfast at Tiffany’s is niet alleen ontzettend romantisch, maar voor vrouwen is het ook nog eens leuk om de verschillende outfits van Holly, helemaal in de stijl van Hepburn, voorbij te zien komen.

4. Alles is Liefde (2007)

Alles is Liefde wordt ook wel gezien als de Nederlandse Love Actually. De film bestaat uit een sterrencast, zo zien we onder andere Wendy van Dijk, Chantal Janzen, Peter Paul Muller, Valerio Zeno, Anneke Blok, Thomas Acda, Paul de Leeuw, Daan Schuurmans en Michiel Romeyn voorbij komen. De acteurs passen goed bij de personages en hebben onderling veel chemie.

Daarnaast heeft regisseur Joram Lürsen (Alles is Familie, Bloedlink) niet teveel clichés in zijn verhaal verwerkt, waardoor de film je tot het einde blijft verrassen. Alles is Liefde is een ode aan de liefde met een goede afwisseling tussen grappige, verdrietige en natuurlijk romantische momenten.

3. Blue Valentine (2010)

Blue Valentine laat de prille en gepassioneerde liefde tussen Cindy (Michelle Williams) en Dean (Ryan Gosling) zien. In het begin zijn de twee onafscheidelijk, maar hun relatie wordt langzamerhand steeds slechter. De flashbacks tonen ons echter hoe goed ze het vroeger samen hadden, wat ervoor zorgt dat de film erg aangrijpend is.

De kracht zit hem daarnaast in het overtuigend acteerspel. De chemie tussen Williams en Gosling is bijzonder en sterk. Blue Valentine is een realistische film, waarbij je het zeker niet droog kan houden.

2. (500) Days of Summer (2009)

"This is a story of boy meets girl, but you should know upfront, this is not a love story." Met die woorden opent de vertelstem de film (500) Days of Summer. De toon is direct gezet. Joseph Gordon-Levitt (Looper, Don Jon) is net gedumpt door de bijzonder charmante maar licht excentrieke Zooey Deschanel (New Girl, Our Idiot Brother). Met zijn vrienden en zusje kijkt hij terug op de vijfhonderd dagen dat ze verkering hadden. Dat klinkt als een saai romcommetje, maar de film barst juist van de originele vondsten en ontwijkt wonderwel alle clichés.

Het is heerlijk om eens het perspectief van de man te zien, in plaats van dat van de vrouw. (500) Days of Summer is ontroerend en erg grappig tegelijk. De pijn van liefdesverdriet wordt eerlijk, maar niet te tranentrekkerig getoond. Er zijn weinig films die zoveel zinnigs te zeggen hebben over liefde, maar toch bijzonder leuk blijven om naar te kijken. Bovendien zal een bezoek aan de IKEA nooit meer hetzelfde zijn nadat je deze prent hebt bekeken...

1.The Notebook (2004)

The Notebook is voor veel mannen waarschijnlijk niet dé ultieme Valentijns film. Zo zit de prent vol met clichés en typische romantische teksten. Maar vrouwen zullen hier heel anders over denken. De cinematografie is perfect en ook het acteerspel is subliem. De sterke chemie tussen Noah (Ryan Gosling) en Allie (Rachel McAdams) neemt je mee in hun hartstochtelijke liefde.

De twee ontmoeten elkaar tijdens de zomervakantie. Allie’s rijke ouders vinden Noah te min voor hun dochter en nemen haar mee terug naar New York. De liefde lijkt voorbij te zijn, totdat ze elkaar naar jaren weer zien. The Notebook is misschien niet voor iedereen geschikt, maar zeker een aanrader voor de romantische zielen.

Welk film mis je nog? Laat het weten!