Top vijf Philip K. Dick verfilmingen

Geplaatst: door Tom van Steensel

Philip K. Dick (op de foto te zien met Ridley Scott) is een legende in de sci-fi-wereld: door hem beïnvloede boeken en films worden ook nu nog regelmatig aangeduid als “Dickian”. Een top vijf van films (waaronder de originele Total Recall, waarvan komende week de remake in première gaat) die allemaal hun oorsprong vinden in één van zijn (kort)verhalen…

5 - Screamers

Gebaseerd op: Second Variety

Geen hoog budget en grote sterrencast voor Screamers. Wel goed bronmateriaal in de vorm van Philip K. Dicks verhaal Second Variety en een scenarist (Dan O’Bannon, de man achter Alien die ook wat schrijfwerk verrichtte aan de originele Total Recall) die het sciencefictiongenre als geen ander begrijpt. Screamers speelt als een soort kruising tussen The Terminator en The Thing: op een afgelegen apocalyptische planeet worden kolonisten afgeslacht door ondergrondse machines die later ook in menselijke gedaanten proberen te infiltreren. Dan heb je aan enkel Robocop himself Peter Weller genoeg om er, ondanks de overwegend negatieve kritieken bij de release, een bescheiden cultklassiekertje van te maken.

4 - Total Recall

Gebaseerd op: We Can Remember It For You Wholesale

In het kortverhaal (en de eerste scriptversies) probeert hoofdpersoon Douglas Quaid (dan nog Quail) na zijn mislukte “herinneringen implantatie” bij het bedrijf Rekall zo ver mogelijk bij zijn belagers uit de buurt te blijven. Dat past natuurlijk niet bij het imago van Ahnuld en daarom stuurt Paul Verhoeven het verhaal van de film vervolgens zijn eigen richting op… een richting met een torenhoge bodycount, gemuteerde prostituees en uiterst pijnlijke neusgaten. Toch blijven de voor Dick kenmerkende thema’s (gebeurt het allemaal echt of niet?) overeind: zelfs wanneer de aftiteling loopt weet je nog steeds niet zeker of Quaid de planeet heeft gered of een herseninfarct heeft opgelopen in de stoel bij Rekall.

3 - Minority Report

Gebaseerd op: The Minority Report

Verhoeven probeerde nog even een op The Minority Report gebaseerde Total Recall-sequel van de grond te krijgen, maar Spielberg zou er uiteindelijk een “tech noir” actievehikel voor Tom Cruise van maken. De regisseur voegt er uiteraard een voor hem kenmerkende “vader / zoon” subplot aan toe (in het boek is Cruise’ personage oud en kindloos), maar ook hier blijft de kernvraag, die later nogmaals gesteld zou worden in The Adjustment Bureau, intact: bestaat er zoiets als vrije wil of is alles wat er gebeurt voorbestemd? Het meest indrukwekkende aan de film is echter nog steeds de door de makers gecreëerde toekomstwereld (e-papers, persoonlijke reclames en de handgestuurde computer interface) die steeds dichterbij lijkt te komen.

2 - A Scanner Darkly

Gebaseerd op: A Scanner Darkly

Dicks meest persoonlijke boek: veel drugstaferelen die de personages in hun totalitaire toekomstwereld meemaken beleefde hij zelf in de jaren zeventig. Regisseur Richard Linklater (Dazed & Confused) had voor zijn verfilming dan ook speciale toestemming nodig van Dicks nabestaanden, mede vanwege de aparte tekenstijl die gebruikt ging worden. Het filmen duurde slechts een aantal weken, voor het “overtekenen” in postproductie was maar liefst acht maanden nodig. A Scanner Darkly is niet voor iedereen geschikt, maar bizarre beelden en (waan)ideeën heeft de film in overvloed... inclusief Robert Downey en Woody Harrelson die als drugsverslaafde tekenfilmfiguren bakkeleien over fietsversnellingen.

1 - Blade Runner

Gebaseerd op: Do Androids Dream of Electric Sheep?

Geloof het of niet: zelfs zonder happy end is de film van Ridley Scott nog steeds niet zo donker en onheilspellend als dat het boek is. Daarin zijn de replicants (dan androids genoemd) een stuk gewetenlozer dan Rutger Hauer blijkt te zijn tijdens zijn “tears in the rain” improvisatie. Nog een van de vele verschillen: in het boek wil Deckard geld verdienen aan het opsporen van de replicants zodat hij en zijn vrouw (!) een echt huisdier kunnen kopen in een toekomst waar beesten langzaam uitsterven. Toch zag Dick de laatste scriptversie van David Webb Peoples (Unforgiven) als een prima “aanvulling” op zijn verhaal en was hij onder de indruk van de door Scott gecreëerde wereld. Na zijn overlijden kreeg het boek nog een aantal sequels, maar het lijkt erop dat Scott en scenarist Hampton Fancher voor hun tweede film met een schone lei beginnen.