Top vijf actiefilms: The Expendables editie

Geplaatst: door Tom van Steensel

Geen Terminators, Die Hards en Rambo’s in deze top vijf. In plaats daarvan een “best of the rest” toplijstje met actiefilms van acteurs die vanaf komende week te zien zijn in The Expendables 2: van Statham tot en met Van Damme…..

5 - Assassins

Met: Sylvester Stallone aka Barney Ross

De film over rivaliserende huurmoordenaars Stallone en Banderas valt tegen als je puur kijkt naar de makers (Donner, Silver, de toen nog onbekende Wachowskies), maar vooral de eerste helft is het kijken waard. Stallone speelt ingetogen en geeft zo Banderas de gelegenheid om los gaan: pas in de laatste scène haalt Sly doeltreffend de trekker over, terwijl zijn collega zo ongeveer iedereen die hij tegenkomt direct omlegt, zie ook het onderstaande filmpje.

En dan te bedenken dat de Wachowskies tevergeefs hun naam van het eindproduct af probeerden te halen omdat teveel van het geweld uit hun eerste scriptversie was gehaald: “the only good cop is a dead cop” lieten ze weten aan een ontevreden Richard Donner die Brian Helgeland inhuurde als scriptdoctor.

4 - Eraser

Met: Arnold Schwarzenegger aka Trench

In latere films als Collateral Damage en End of Days probeerden ze Schwarzenegger bij vlagen iets te laten doen waar-ie eigenlijk niet zo goed in is: serieus acteren. Eraser moest daar niets van hebben en is zo misschien wel de laatste film die de fans precies gaf wat ze graag van The Governator zien: bodycount, stuntwerk en oneliners.

Arnold springt uit een vliegtuig en waait onder een in brand staande straalmotor door? Check. Arnold bemachtigt (geheel in Bond-stijl) een eerder uit het vliegtuig geworpen parachute? Dubbel check. Arnold neemt de cockpit onder vuur wanneer James Caan het vliegtuig omdraait en hem op de voorruit wil laten klappen? Triple check. En de oneliners? “You’re luggage” doet bijna vergeten hoe nep de CGI-krokodil er wel niet uitziet.

3 - Crank

Met: Jason Statham aka Lee Christmas

Chev Chelios. Alleen die naam klinkt al goed (take that, Lee Christmas), ook al lijkt-ie iets te Zuid-Amerikaans voor een Brit als Jason Statham. Sommigen noemden Crank de dood van de actiefilm, anderen haalden hem binnen als de wedergeboorte van het genre. Hoe dan ook, Crank is The Transporter on acid. Denk aan Speed, maar dan met Statham in de rol van de bus: gif in zijn aderen zorgt ervoor dat hij non-stop kei en keihard moet gaan om te blijven leven.

Heb je ondanks zijn dood aan het einde geen genoeg van alle chaos, dan is er de opvolger High Voltage met de prijswinnende (!) tagline "He was dead ... but he got better". Daarin zie je binnen een paar minuten iemand spugen in de operatiewond van een harttransplantatie die op dat moment aan de gang is, dus dan weet je meteen op welke voet ze verder gaan.

2 - Hard Target

Met: Jean Claude van Damme aka Jean Vilain

John Woo kon het in Hollywood nooit echt waarmaken, ook omdat hersendode producenten hem nadat ze hem inhuurden vroegen “wtf is up met al die duiven en schietpartijen?”. Face/Off is waarschijnlijk de Amerikaanse film die het meest is bijgebleven, maar qua actie komt Hard Target het dichtst in de buurt van zijn Hong Kong-niveau. Van Damme met Martin Riggs' kapsel, Yancy Butler als eye candy, cultheld Lance Henriksen als bad guy en Wilford Brimley op een paard. Wat wil je nog meer?

Daarbij is al het stilistische John Woo-geweld nog gewoon intact, als je tenminste de unrated Europese versie kijkt en niet de tv-edit of Amerikaanse R-rated cut. Bekijk hieronder hoe Van Damme een slang knock out slaat, het koelste stukje onnodige dierenmishandeling sinds Schwarzenegger een kameel hoekte in Conan.

1 - The Last Boy Scout

Met: Bruce Willis aka Church

“The cinematic equivalent of a hate crime” was een van de gemiddelde kritieken die het ondermaats presterende The Last Boy Scout destijds kreeg te verwerken. De film zou te grof, te vrouwonvriendelijk en te cynisch zijn. Precies de redenen waardoor actieliefhebbers hem tegenwoordig op handen dragen, want ondanks alles moesten de critici wel toegeven dat de film vakkundig gemaakt is door mensen die duidelijk verstand hebben van het genre: Tony Scott (Top Gun) als regisseur, Shane Black (Lethal Weapon) als scenarist en uiteraard Bruce Willis (Die Hard) in zijn hoogtijdagen.

The Last Boy Scout heeft film noir-invloeden (hard boiled privé-detectives, rokerige stripclubs, corrupte politici), maar tegelijkertijd ook die glossy stijl van Tony Scott en Joel Silver. Zie het originele script voor een compleet ander slotstuk (op het water met boten, geen footballs die kogels afweren) en zo mogelijk nog meer macho oneliners.