Tien gegarandeerd enge films voor Halloween

Geplaatst: door Ellen van den Braak

Het is inmiddels wel veilig te stellen dat Halloween vaste grond heeft weten te krijgen in Nederland. Het origineel Keltische feest, vooral gevierd in het Verenigd Koninkrijk en Amerika, wordt met het jaar alleen maar groter in Nederland. Verzet is zinloos; je kunt je er net zo goed aan overgeven.

Om in de stemming te komen heeft Filmpjekijken een Top 10 van beste horrorfilms gemaakt. Zombies en monsters even daargelaten, want die verdienen eigenlijk wel een lijst voor zichzelf.

10 - Scream (1996)

Om de lijst af te trappen, beginnen we met Scream. De film van de vorige maand overleden Wes Craven is inmiddels een cultclassic, en met reden. Het verhaal is simpel: er is een seriemoordenaar losgeslagen in een klein stadje in Amerika en hij heeft het op tieners voorzien. Een klassiek ‘whodunit’ in een nieuw jasje. De eerste scène in de film is inmiddels iconisch geworden.

Scream is vooral populair door de enge scènes en spanning die Craven weet af te wisselen met een bepaald soort luchtigheid; de film bevat humor en zit vol referenties naar andere horrorfilms, de bekendste daarvan met Craven zelf als conciërge; en een knipoog naar onze nummer drie op de lijst. En elke zelf respecterende horrorfilm haalt inspiratie uit het echte leven: in Scream’s geval zijn de moorden lichtelijk gebaseerd op de moorden van Danny Rolling, de Gainesville Ripper.

09 - Rosemary's Baby (1969)

Op nummer negen hebben we Rosemary’s Baby, een verfilming van het gelijknamige boek. Rosemary, gespeeld door de beeldige Mia Farrow, verhuist met haar man naar een appartement in New York. Hun nieuwe buren blijken nogal aparte, opdringerige mensen te zijn. Wanneer Rosemary zwanger raakt, wordt ze steeds achterdochtiger naar de opdringerige mensen in haar leven.

Meekijkend over Rosemary’s schouder in de film, vraag je je af of die achterdocht terecht is, of dat Rosemary paranoïde begint te worden, en dat haar dromen en verdenkingen van satanische sektes onzin zijn. Hoe ver moet een moeder gaan om haar ongeboren kind te beschermen?

08 - The Blair Witch Project (1999)

Geloof het of niet, maar er was een tijd dat het found footage-genre nog verfrissend was. Deze film krijgt tot op heden nog een heleboel haat over zich heen. En vanuit een bepaald standpunt is dat te snappen. Grote delen van de ‘mockumentary’ zijn niet al te spannend; niet echt aantrekkelijk voor de horrorliefhebbers die bloed en geesten verwachten.

Echter weet The Blair Witch Project een goed verhaal op te bouwen, met geloofwaardige karakters. De manier waarop de film gepromoot werd, was ronduit briljant. De film werd als echt, authentiek materiaal gepresenteerd, de acteurs stonden op IMDb geregistreerd als ‘vermist, vermoedelijk overleden’ en er werden vermist-posters van de acteurs rondgedeeld. Wanneer de moeder van de actrice condoleancekaarten binnen krijgt en fans massaal naar het bos bij Burkittsville trekken om de legende te onderzoeken, doe je als horrorfilm iets goed.

07 - The Ring (2002)

The Ring mag natuurlijk niet ontbreken uit de lijst. Het is vooral deze film die een gateway was naar het soms vreemde Japanse horrorgenre, en hun ogenschijnlijke obsessie met spookmeisjes met lang, zwart haar voor hun gezicht.

Maar de film wordt niet alleen genoemd vanwege de bekendheid: in tegenstelling tot veel horrorfilms, heeft The Ring een intrigerend verhaal, en weet dat goed uit te bouwen. Er is een rare videotape in omloop, en eenieder wie het kijkt, heeft nog maar zeven dagen te leven. Zo ook journaliste Rachel Keller (Naomi Watts). In plaats van haar lot te accepteren gaat ze echter op onderzoek uit en ontdekt ze het vrij tragische verhaal achter achter de tape.

06 - Halloween (1978)

Nog een klassieker op de lijst. Halloween is niet gecompliceerd, en dat hoeft ook niet. Mike Myers is zes jaar oud als hij zijn zus, die op hem moet passen de avond van Halloween, vermoord. Hij wordt weggestopt in een inrichting, maar weet vijftien jaar na de moord te ontsnappen. Hij komt terug naar zijn thuisstad, waar hij het weer op babysitters heeft voorzien op de avond van Halloween. Halloween is hiermee de grondlegger van de slasher-film. En laten we eerlijk wezen, William Shatner heeft er nooit enger uitgezien dan als masker van Mike.

05 - The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Wanneer Sally hoort dat het graf van haar vader is gevandaliseerd, gaat ze met een groep vrienden kijken. Onderweg komen ze een enge lifter tegen, en moeten ze door panne aanbellen bij een huis in the middle of nowhere. Een slecht idee, want daar ontmoeten ze Leatherface en zijn familie.

Zoals eerder genoemd, haalt een goede horrorfilm inspiratie uit het echte leven. The Texas Chainsaw Massacre is losjes geïnspireerd op Ed Gein, een moordenaar en grafschender. Hij groef vrouwenlichamen op en gebruikte de huid als lampenkappen, meubelhoezen, een ‘vrouwenpak’ en maskers.

04 - The Conjuring (2013)

Wie zegt dat er geen goede nieuwe horrorfilms worden gemaakt, heeft het mis. Er kan altijd aan de lijst van klassiekers worden toegevoegd. Deze eer is zeker verdiend voor The Conjuring, een film over een gezin dat geplaagd wordt door geesten en demonen wanneer begin jaren zeventig in een boerderijhuis intrekken. Ed en Lorraine Warren, twee paranormale onderzoekers, worden ingeschakeld om de demonen uit huis te verdrijven.

Vreemd genoeg is dit verhaal niet fictief. Ed en Lorraine Warren zijn echt paranormale onderzoekers geweest, en de film is gebaseerd op hun getuigschriften, en die van het gezin. Een vervolg op The Conjuring komt in 2016 uit.

03 - A Nightmare on Elm Street (1984)

Natuurlijk kon deze niet ontbreken. A Nightmare on Elm Street is misschien wel Craven’s grootste nalatenschap. Het is een erg origineel verhaal, en weet zich ook zo te uiten. Een groep tieners begint nachtmerries te ervaren waarin ze worden geteisterd door dezelfde kwelgeest: Freddy Krueger. Op de meest verschrikkelijke wijze ondervinden ze dat wanneer ze doodgaan in hun nachtmerries, ze ook in het echte leven sterven. Vechtend tegen de slaap, en dus Freddy, proberen ze erachter te komen waarom hen dit overkomt.

A Nightmare on Elm Street heeft alles wat je maar kan wensen in een horrorfilm: een moordenaar die op de grens van mens en monster zit, body horror, achtervolgingsscènes, spanning en liters en liters aan bloed. Ook hier is er weer een basis uit het echte leven: volgens Craven kwam hij op het idee van de film toen hij hoorde over een jongetje in Cambodja dat klaagde dat hij niet wilde slapen, want dan kreeg hij nachtmerries over iets wat hem achtervolgde. Na dagenlang wakker te blijven, viel hij toch in slaap. In zijn slaap begon hij te schreeuwen, en plotseling was hij op slag dood, middenin zijn nachtmerrie.

A Nightmare on Elm Street kwam onlangs ook bij ons aan bod als filmklassieker.

02 - The Babadook (2014)

Misschien raar om een indie-film in een lijst vol kaskrakers te zien, maar je kunt geen lijst van goede horrorfilms maken zonder The Babadook te noemen. Na de bescheiden premières van de film op vooral Australische filmfestivals, steeg de populariteit immers immens. De creepy en vervreemde sfeer van de film, samen met de uitgediepte karakters zorgt dat The Babadook kijkers bij blijft.

Na de dood van haar man zorgt de depressieve Amelia alleen voor haar moeilijke zoontje, Samuel. Nadat ze een boek vinden over de Babadook, een eng monster, is Samuel overtuigd dat hij echt is en hun huis binnen komt dringen. Samuel wordt onhandelbaar en Amelia steeds gestrester, en wil hem niet geloven over de Babadook.

01 - The Exorcist (1973)

Het kan ook niet anders. Het is niet zo dat je echt een keuze hebt dan The Exorcist op één te zetten; het is oprecht één van de beste horrorfilms ooit gemaakt. De film heeft een interessant plot, een fantastische cast en scenes die je nekharen overeind doen gaan staan.

Ook hier is de film weer gebaseerd op ware gebeurtenissen. In dit geval een exorcisme op een jongen van rond de veertien jaar. Roland Doe, het pseudoniem dat hij in getuigenverslagen heeft gekregen, zou bezeten zijn geraakt en had meer dan dertig exorcismes nodig. Deze gebeurtenis inspireerde William Peter Blatty om The Exorcist te schrijven, waar onze nummer één dan weer de verfilming van is.