Tien films waardoor we van Tom Hanks zijn gaan houden

Geplaatst: door Lenneke van der...

Tom Hanks (1956) is producer, regisseur en scriptschrijver, maar vooral als acteur bekend geworden in rollen van de gewone man in ongewone situaties. Tijdens de laatste drie decennia was hij de simpele onschuld. Hij was het vaderfiguur. Hij was de lieve, hartverwarmende guy next door. Hij was de redder van Apollo 13, van Private Ryan en vanaf 12 december redt hij zelfs als Walt Disney het verhaal van Mary Poppins (Saving Mr. Banks).

Hanks heeft in zijn geslaagde carrière als acteur op dit moment 72 credits achter zijn naam staan. Voor wie nog niet van hem hield, of de afgelopen dertig jaar onder een steen heeft vertoefd, zijn hier tien films waardoor je met heel je hart zult gaan houden van Tom.

01 - Splash (1984)

Splash is de eerste film waarin Hanks zijn toekomst tekent als acteur die een komische en romantische film weet te dragen. Liefhebbers noemen de film een klassieker, onder sceptici is het een ongeloofwaardige jaren '80 cult over de onmogelijke liefde tussen een mens en een vis. Hoe fantasievol dit sprookje ook is, Hanks geeft - samen met Daryl Hannah - een overtuigende acteerprestatie. De mierzoete scènes laten je bijna zo verliefd voelen als de personages Allen Bauer en zijn New Yorkse zeemeermin Madison.

02 - Big (1988)

De dertienjarige Josh wenst volwassen te zijn en wordt de volgende dag wakker in het lichaam van een volwassen man. Hanks heeft in zijn rol met succes het kind in zichzelf naar boven gehaald, wat de film een berg aan hilarische situaties en vertedering heeft gegeven. Big is dan ook een grote favoriet van liefhebbers van de jonge Tom Hanks. Dit onschuldige karaktertype mocht Hanks een paar jaar later verder uitwerken in Forrest Gump (1994).

03 - A League of Their Own (1992)

Een totaal ander type is Jimmy Dugan; een grofgebekte, drinkende, roggelende profhonkballer die in 1943 de leiding krijgt over een honkbalcompetitie voor vrouwen. De transformatie die Hanks in het personage Jimmy laat zien is geloofwaardig gespeeld. Jimmy is een uitermate geestig en gevoelloos personage vol scherpe oneliners ("there is no crying in baseball!") die later in de film een charmante en liefdevolle kant laat zien.

04 - Sleepless in Seattle (1993)

Een jonge weduwnaar die zijn emoties toont + een leuk zoontje die een mama mist + een romantische ontmoeting = genoeg om als vrouw voor te smelten (lees: chickflick!). In deze karakteristieke Nora Ephron romcom speelt Hanks Sam Baldwin die dankzij zijn zoontje Jonah (Ross Malinger) en een radioprogramma in contact wordt gebracht met Annie (Meg Ryan) om te eindigen in een ultraromantische eindscène op het Empire State Building. Hanks bewees in deze hoofdrol een romantische film te kunnen dragen én aan alle hoopvolle vrijgezellen te verkopen.

05 - Philadelphia (1993)

Met het accepteren van de rol van homoseksuele advocaat Andrew Beckett maakte Hanks een dappere keuze, aangezien dit begin jaren '90 een van de eerste grote Hollywood producties was die de thema's homoseksualiteit, homofobie en HIV belichtte. Geprezen wordt Hanks' belichaming van het karakter Andrew Beckett, dat geen stereotype of overdreven homoseksuele man is, maar een normale man zoals alle anderen. Daarmee wist Hanks de kern van de film over te brengen: seksuele geaardheid hoeft niet te zien te zijn en zou geen speciale behandeling mogen betekenen. Hanks' prestatie in deze realistische verbeelding van homoseksualiteit en discriminatie, accentueerde zijn brede talent waarvoor hij een Best Actor Academy Award ontving.

06 - Forrest Gump (1994)

Forrest Gump is een fabelachtig levensverhaal verweven met grote gebeurtenissen uit de Amerikaanse geschiedenis. De film zit vol oneliners, levenslessen en een alles-gebeurt-met-een-reden-boodschap. Tragische en komische levensfasen wisselen elkaar af, terwijl de hoopvolle en uit pure onschuld bestaande Forrest blijft zoeken naar geluk en zijn stukje van de Amerikaanse droom. Forrest is not the sharpest tool in the box, wat Hanks zeer overtuigend speelt. Het leverde hem een Best Actor Oscar op en een salaris van maar liefst $70 miljoen.

07 - Saving Private Ryan (1998)

Captain John Miller is een vaderlijke leider die zijn squad in Normandië door de Tweede Wereldoorlog loodst, op zoek naar een soldaat. Hij moet zich sterk houden voor zijn soldaten, terwijl hij zijn emoties verbergt. In deze complexe rol acteerde Hanks meer subtiel dan in zijn vorige Oscarwinnende rollen. Captain Miller is geen held, maar een normaal persoon die vecht voor zijn vaderland en zijn squad. De rol lijkt voor Hanks te zijn geschreven.

08 - You've got mail (1998)

You've Got Mail is het antwoord op Sleepless in Seattle (1993). In de periode dat er nog moest worden ingebeld om het internet op te gaan, speelt Hanks Joe ("just call me Joe") Fox, in eerste instantie een succesvolle, tikkeltje arrogante zakenman. Maar in zijn superromantische e-mailconversatie met Kathleen (Meg Ryan) legt hij zijn ziel bloot en ontstaat er een digitale verliefdheid. Hanks brengt veel humor in de rol en een tedere, liefdevolle kant die perfect past in deze Nora Ephron film.

09 - Cast Away (2000)

In dit Robinson Crusoe-verhaal speelt Hanks Chuck Noland, die na een vliegtuigongeluk alleen op een eiland strandt en moet zien te overleven. Het overgrote deel van film is Hanks de enige persoon in beeld en zegt hij weinig, maar acteert des te beter. De transformatie die hij ondergaat is aangrijpend: van trots zingend om zijn zelfgemaakte vuur, tot paniek en uiteindelijk tot een wanhopig, ernstig vermagerd, huilend en dobberend hoopje mens op een vlot. De emotionele en lichamelijke verandering van het personage speelt Hanks met volle overgave. Hij krijgt het zelfs voor elkaar dat je gaat houden van Wilson de volleybal.

10 - Captain Phillips (2013)

In het waargebeurde verhaal van Captain Richard Phillips en de kaping van een vrachtschip door Somalische piraten, zet Hanks opnieuw een intense acteerprestatie neer die is te vergelijken met zijn krachtige spel in Philadelphia (1993) en Cast Away (2000). Captain Phillips is geen held of slachtoffer. Hij ontwikkelt geen superkrachten om de piraten te verslaan. Hij is enkel een professionele, serieuze man die zijn emoties de baas blijft en slim weet te bemiddelen met de aanvallers. Hanks' emotionele spel, met name in de slotscènes, hebben hem in feite al een Oscarnominatie voor Best Actor opgeleverd.