Tentoonstelling 'Bond In Motion' in Londen

Geplaatst: door Daan Snouck Hur...

Enigszins verstopt tussen het Royal Opera House en het London Lyceum Theatre (al sinds jaar en dag thuisbasis van Lion King - The Musical) zit sinds enkele jaren het London Film Museum. Na in het verleden tentoonstellingen gehost te hebben van Charlie Chaplin tot Star Wars, was het in dit jaar van SPECTRE beurt aan James Bond. Filmpjekijken.com bracht een bezoek aan de 007 expo.

Bond In Motion is de officiële tentoonstelling van rekwisieten gebruikt in de afgelopen 23 Bondfilms. Wegens succes geprolongeerd, en in november wordt de collectie zelfs aangevuld met spullen uit SPECTRE.

De grote publiekstrekker is natuurlijk de selectie aan Aston Martins en andere vintage Bond voertuigen, maar Bond In Motion is meer dan alleen auto's. Naast klassiekers als de DB5 en de Lotus Esprit uit The Spy Who Loved Meis er een keur aan andere dingen te zien. Van achter-de-schermen spul, zoals storyboards en miniaturen, tot aan diëgetische objecten zoals Bonds Walter PPK.

Bij binnenkomst lijkt de tentoonstelling in eerste instantie wat karig, met in de foyer geen blikvangers maar slechts wat ingelijste ontwerptekeningen en een kartonnen model van het MI6 gebouw. Eenmaal de trap af en in de kelder aangekomen wordt de bezoeker echter al gelijk verwelkomd door de supersjieke Rolls Royce Phantom III van schurk Auric Goldfinger uit, jawel, Goldfinger.

Naast het hoofdthema 'beweging' valt er niet echt een rode draad of chronologie in de tentoonstelling te ontdekken. Vergeleken met Goldfingers Rolls is de volgende auto, de Amerikaanse AMC Hornet die gebruikt werd in de beroemde 'kurketrekkerstunt' in The Man With The Golden Gun, enigszins alledaags te noemen. Maar dáárnaast echter weer een van de pronkstukken: een diorama van Die Another Day met zowel Bonds gepimpte Aston Martin Vanquish als Zao's Jaguar XKR.

En zo worden iconische modellen als de diverse Aston Martins afgewisseld met meer mondaine auto's uit iconische scènes. Zo is de Renault 11 natuurlijk het toppunt van jaren tachtig truttigheid, maar elke Bond fan zal hem, met of zonder dak, herkennen uit de scène waarin Roger Moore Grace Jones door Parijs achtervolgt in A View To A Kill.

Ook de wat meer vergezochte voertuigen krijgen aandacht. Zo is de nepkrokodil uit Octopussy aanwezig, net als de jetpack uit Thunderball. Grote blikvanger voor deze redacteur-op-locatie was ongetwijfeld Little Nellie, de tot de tanden toe bewapende gyrocopter uit You Only Live Twice. In een tijd waar filmmakers nog niet konden terugvallen op CGI moest alles wat je wilde filmen nog gewoon gebouwd worden en dit kleine vliegtuigje is hier een mooi voorbeeld van.

Dat de tentoonstelling ondanks het grote aanbod toch enigszins incompleet aanvoelt, zegt meer over de rijke geschiedenis van het James Bond universum dan over eventuele onvolkomendheden van de tentoonstelling zelf. Zo is er bijvoorbeeld opvallend weinig tot niks te zien van Dr. No, From Russia With Love en License To Kill maar zijn er aan de andere kant juist weer heerlijk triviale dingen te vinden zoals undercover-paspoorten van Bond en Vesper Lynd uit Casino Royale die niet eens in de film te zien waren.

Ook aan de aankleding is gedacht. Elke display is sfeervol uitgelicht, met videoschermen die bijbehorende scènes vertonen en achtergrondinformatie geven. Zelfs liefhebbers die bekend zijn met de alles omvattende jubileumdocu Everything or Nothing en de making of's van de verschillende films zullen er wat van opsteken.

Kortom, Bond In Motion is een must voor elke Bond-fan maar ook zeker de moeite waard voor een ieder met enige interesse in filmgeschiedenis en/of auto's. Mocht je binnenkort een bezoek brengen aan de Engelse hoofdstad, wip dan gerust ook even binnen bij het London Film Museum.