Telefilm, kweekvijver voor Nederlands filmtalent

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Wat hebben Martin Koolhoven, Diederik Ebbinge (Kidnep) en Thomas Acda (Chez Nous) gemeen? Antwoord: ze kregen alle drie de kans om te debuteren als speelfilmregisseur met een Telefilm. Koolhoven met Suzy Q - tevens het speelfilmdebuut van Game of Thrones-acteurs Carice van Houten én Michiel Huisman - en Ebbinge met Matterhorn. Acda sluit de rij, zijn luchtige misdaadkomedie Fake is dit jaar één van de zes Telefilms die vanaf 24 april zes weken achtereen op zondagavond te zien zijn op NPO3 en afgelopen maandag hun feestelijke première beleefden in Vue Hilversum.

   

Telefilm is een serie speelfilms die speciaal voor televisie wordt gemaakt in opdracht van Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Een samenwerking tussen het Stimuleringsfonds, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Co-productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBo). Ieder jaar worden zes scenario's uitgekozen, die in opdracht van individuele publieke omroepen worden verfilmd van het door de samenwerkende partijen beschikbaar gestelde budget van zo'n 800.000 euro per film. Sinds de start in 1999 maakten, naast verschillende regisseurs, ook veel acteurs en actrices hun speelfilmdebuut met een Telefilm.

Theo Maassen en Maryam Hassouni in Doodslag van Pieter Kuijpers.

Die films worden weliswaar primair voor televisie gemaakt, dat betekent zeker niet dat ze 'minder' zijn dan, of niet geschikt als bioscooprelease. Sterker, wie de lijst met sinds 1999 verschenen Telefilms bekijkt, ziet met bijvoorbeeld Off Screen, Cloaca, Het Schnitzelparadijs, BriefgeheimTBS, 'n Beetje Verliefd, Black Out, Stella’s Oorlog, Doodslag, Aanmodderfakker en Matterhorn zomaar elf titels die een succesvolle release in de Nederlandse filmtheaters kregen. Waarbij Martin Koolhovens Het Schnitzelparadijs met ruim 340.000 bezoekers zelfs de best bezochte Nederlandse film van 2005 werd. Het toonaangevende filmblad Variety noemde Het Schnitzelparadijs bovendien één van de beste tien Europese films van dat jaar.

Het Schnitzelparadijs van Martin Koolhoven was een grote hit in de Nederlandse bioscoop (foto: ©Victor Arnolds).

Dat sommige Telefilms ook in de bioscoop te zien zijn, is allang geen uitzondering meer. Van de dikke honderd tot nu toe verschenen titels, kreeg zo’n twintig procent een bioscooprelease. Filmdistributeurs verbinden zich steeds vaker al in een vroeg stadium aan een Telefilm en brengen deze vervolgens ook uit in de bioscoop. Van de lichting van dit jaar ging bijvoorbeeld De Grote Zwaen afgelopen september al in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De zwart-humoristische misdaadfilm van Plan C-regisseur Max Porcelijn was vervolgens ook in de bioscoop te zien.

Aanmodderfakker won op het Nederlands Film Festival van 2014 drie Gouden Kalveren.

Een jaar eerder viel Aanmodderfakker die eer ten beurt. Sterker, het won tijdens het NFF van 2014 zelfs drie belangrijke Gouden Kalveren: voor beste film, beste scenario (Anne Barnhoorn) en beste acteur (Gijs Naber). Tijdens diezelfde editie van het belangrijkste festival van ons land kreeg Telefilm Jongens van Mischa Kamp de KNF-prijs, de prijs van de Nederlandse filmkritiek. Jongens behoort tot de lichting 2014, waarvan Rabarber van Mark de Cloe (Mannenharten) begin deze maand in Cannes een Emmy Kids Award in ontvangst mocht nemen. Jongens was voor diezelfde prijs genomineerd.

Hoofdrolspeler Korneel Evers met de Emmy Kids Award die Rabarber begin april won.

Overigens zijn ook alle films van de lichting 2016 in de bioscoop te zien geweest, al was dat voor de meeste wel slechts eenmalig. Afgelopen maandagavond stond Vue Hilversum in het teken van een heuse premièreavond, waarop alle zes de nieuwe Nederlandse films van de NPO tegelijkertijd vertoond werden. Dat zorgde ervoor dat behoorlijk wat bekende gezichten uit de Nederlandse filmwereld waren afgereisd naar de mediastad. Al dan niet omdat zij aan één (of meer) van de zes films hebben meegewerkt.

Wij spotten onder meer acteurs als Monic Hendrickx, Marcel Musters en Gene Bervoets (samen te zien in het op Heleen Mees’ leven gebaseerde Hope), Tim Haars (Fake), Egbert-Jan Weeber en Mike Weerts (Op De Dijk), Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Carolien Spoor en Yannick van de Velde (Kamp Holland), Michiel Romeyn (De Grote Zwaen én Moos), Frederik Brom (Moos) en Kees Hulst (Moos, De Grote Zwaen) op de - voor de gelegenheid, want huiskleur NPO3 - groene loper.

Thomas Acda vooraf aan de première van zijn speelfilmregiedebuut Fake (foto: ©Serkan Bekdemir).

"Vind je het nou niet jammer dat Fake niet in de bioscoop te zien is", vroeg René Mioch na afloop van de door filmpjekijken.com bijgewoonde vertoning van diens regiedebuut aan Thomas Acda. De cabaretier, zanger, acteur en nu dus ook regisseur reageerde ad rem: "Hoezo, we staan nu toch in de bioscoop?" Hoewel hij daarmee natuurlijk de lachers op zijn hand kreeg, had Acda vast gehoopt dat ook het door Rolf Koot en Jean van de Velde geproduceerde Fake, met (hoofd)rollen voor onder meer Sanne Langelaar (Michiel de Ruyter), Nasrdin Dchar (Rabat en Wolf), Lies Visschedijk (Soof), Gijs Naber (Homies) en Tim Haars (New Kids, BROs BEFORE HOs), een bioscooprelease zou krijgen.

Al laat Acda zich daar zeker niet door uit het veld slaan. Eind dit jaar hoopt de nieuwbakken regisseur te beginnen met de opnames van zijn tweede film, zo vertrouwde hij filmpjekijken.com toe. Maar eerst op zondag 8 mei om 20.25 uur de televisie-uitzending van zijn eersteling, één van de zes Telefilms van de lichting 2016. We laten ze alle zes even de revue passeren.

Hope

Regie: Erik de Bruyn

Uitzenddatum: 24 april 2016

Foto: ©asmallproductioncompany

Hannah Binnekamp (Monic Hendrickx) is een bevlogen econome van in de veertig. Wanneer haar vader na de zoveelste reportage over de economische crisis en graaiende bankiers beweert dat het een verrotte wereld is die nooit zal veranderen, besluit ze naar New York te gaan en zijn ongelijk te bewijzen. Ze ontmoet er topbankier Ben Elzen (Gene Bervoets), die haar steunt en met wie ze een liefdesaffaire krijgt. Totdat ze haar hand overspeelt en zij en Ben recht tegenover elkaar komen te staan.

Klik hier voor de officiële filmpagina van Hope bij NPO3

Op De Dijk

Regisseur: Mirjam de With

Uitzenddatum: 1 mei 2016

Foto: ©Pief Weyman

Visser Johan (Egbert-Jan Weeber) woont in Noorwegen met zijn vriendin Sara. Een telefoontje uit zijn geboortedorp Volendam dwingt hem terug te keren. Er zijn financiële problemen in de familie. In Volendam ziet hij zijn beste vriend Chris (Mike Weerts) terug. Johan was met hem in Café De Hemel tijdens de Nieuwjaarsbrand van 2001. Terwijl Chris door de ramp getekend is voor het leven, heeft Johan het er redelijk goed vanaf gebracht. Zijn schuldgevoel daarover is nog altijd groot, maar Chris zit niet op medelijden te wachten. Johans grootste wonden zitten diep van binnen en zijn nooit geheeld.

Klik hier voor de officiële filmpagina van Op De Dijk bij NPO3

Fake

Regisseur: Thomas Acda

Uitzenddatum: 8 mei 2016

Foto: ©Dinand van der Wal

Maya (Sanne Langelaar), afgestudeerd in kunstgeschiedenis en archeologie, valt ondanks waarschuwingen van haar gay best friend Erik (Gijs Naber) voortdurend op onbetrouwbare types. Met haar laatste verovering David (Tim Haars) ontsnapt ze in Zuid-Amerika maar net aan een arrestatie vanwege een kilo cocaïne in haar tas. Terug in Nederland begint ze een B&B. Haar eerste gast is de aantrekkelijke Aziz (Nasrdin Dchar), die op de International Art Fair een eeuwenoud Marokkaans mozaïek wil stelen. Wanneer de vonken overspringen, staat Maya voor een lastige keuze: volgt ze haar hart of haar verstand?

Klik hier voor de officiële filmpagina van Fake bij NPO3

De Grote Zwaen

Regisseur: Max Porcelijn

Uitzenddatum: 15 mei 2016

Amsterdam, jaren negentig. De schrijver Gerard F. Zwaen (Peter van de Witte) zit in een lastig parket, zo vindt hij vooral zelf. Hij ligt in een scheiding, zijn status als auteur neemt af en hij heeft geld nodig. Zijn leven neemt een onverwachte wending wanneer hij op een gruwelijk tafereel stuit, waar hij een buitenkans in ziet. Het duurt echter niet lang voordat hij bezoek krijgt van enkele kleurrijke figuren: een corrupte FIOD-rechercheur (Ton Kas), een drugsimporteur (Michiel Romeyn) en een Rijksrechercheur (Ruben van der Meer).

Klik hier voor de officiële filmpagina van De Grote Zwaen bij NPO3

Kamp Holland

Regisseur: Boris Paval Conen

Uitzenddatum: 22 mei 2016

Nadat een Nederlands konvooi zich in Uruzgan kapot rijdt op een bermbom, voelt korporaal Postma (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) zich gedwongen het heft in eigen hand te nemen en schiet hij een verdachte Afghaan neer. Een officieel onderzoek is het gevolg, waarmee de groep soldaten (onder meer Carolien Spoor en Yannick van de Velde) nu ook figuurlijk onder vuur komt te liggen. Saamhorigheid maakt plaats voor geruchten en wantrouwen. Overleven te midden van het oorlogsgeweld lijkt onmogelijk als vriendschap wegvalt. Welke keuzes maken je vrienden en welke keuzes maak je zelf? Wat betekent trouw blijven aan jezelf? En voor wie vecht je deze rotoorlog eigenlijk?

Klik hier voor de officiële filmpagina van Kamp Holland bij NPO3

Moos

Regisseur:

Uitzenddatum: 29 mei 2016

Foto: ©Tom Sebus

Moos’ (Jip Smit) leven bestaat uit koken, schoonmaken en helpen in de textielwinkel van haar vader Maup (Michiel Romeyn). Wanneer ze na vele jaren haar jeugdvriend Sam (Daniel Cornelissen) terugziet, moedigt hij Moos aan haar dromen na te jagen, te beginnen met een auditie op de Kleinkunstacademie. Moos komt er echter al snel achter dat een eigen leven opbouwen nog niet zo eenvoudig is, terwijl Sam zich ondertussen afvraagt of zijn gevoelens voor Moos niet meer dan vriendschappelijke zijn.

Klik hier voor de officiële filmpagina van Moos bij NPO3