Tackleberry XVIII: Pauly Shore

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Filmpjekijken vraagt zich in deeltje 18 van Tackleberry Trivia af hoe het eigenlijk is vergaan met stand-up comedian ‘The Weasel’. Wereldberoemd geworden in de jaren ’90 in een aantal redelijke films om vervolgens stilletjes te verdwijnen. Op kleine verschijningen na, zoals in een muziekvideo van Limp Bizkit (als bordjesdragende-I-Know-Fred-speakerhumpende fan in Break Stuff) en een gastoptreden in Entourage.. Kortom, het gaat hier over Pauly Shore.

Pauly Montgomery Shore, van februari 1968, werd geboren in Hollywood, Californië. Geboren in een gezin wat alles te maken had met comedy. Zijn vader Sammy was stand-up comedian en trad geregeld op vóór Elvis Presley. Zijn moeder was eigenaar van een beroemde comedy-club in Los Angeles, The Comedy Store. Logisch dus voor Pauly dat hij volgde, als 19-jarige, in de club van zijn moede. "Everyone else in school was filling out their SAT applications, but I just passed mine back. I knew I wasn't going to go to college."

TV- en filmsucces volgde redelijk snel. In de jaren ’90 was-ie te zien op MTV, eerst als VJ en later met zijn eigen show Totally Pauly, voornamelijk als presentator tijdens het meest populaire tijdsverdrijf van de gemiddelde high schooler: Spring Break. Uitleg over die show door Pauly zelf:

Succes op het witte doek volgde in 1992 met een rol in Encino Man. Gevolgd door Biodome, In The Army Now, Jury Duty en als laatste The Curse Of Inferno uit 1997. Pauly werd door de criticasters ‘geprezen’ om de totaal niet grappige, lompe, en vooral niet lollige personages die hij keer op keer wist neer te zetten. De rollen droogde snel op, als typisch slachtoffer van typecasting (en eh, gebrek aan talent). Hoewel er nog wel aan hem gedacht werd voor een rol van betekenis in The Usual Suspects - daar komen we allemaal goed weg... Het ging om de rol van McManus, die naar latere Bio-Dome college Stephen Baldwin ging. Want ja, na die film met Keyser Söze doe je Bio-Dome..

Zowel in 1999 als in 2000 was hij te zien in muziekclips, gelieerd aan Fred Durst. Eerst als pizzaboy in N 2 Gether Now, samen met Method Man en later in Break Stuff. Gelukkig heeft Shore geen gebrek aan zelfspot, getuige zijn comeback in 2003 met Pauly Shore is dead: een satirische terugblik op zijn carrière tot dan toe. Desperate times call for desperate measures, moet hij tevens gedacht hebben in zijn nepvideo, waarbij hij zogenaamd op de vuist ging met een fan:

Tegenwoordig houdt Shore zich bezig met het touren door Amerika met zijn eigen stand-up comedyshow. Pauly is dus een goede vertegenwoordiger van deze rubriek. Hoewel hij niet bepaald gezien zal worden als één van de grootste acteurs aller tijden, was het niet altijd niet leuk met deze dude (mits je in de juiste stemming bent, natuurlijk...):

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' Pinchot, Ally Sheedy, Malcolm Jamal Warner en Erik Estrada, nu aan PAULY SHORE.