Tackleberry XIX: Emilio Estevez

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Nummer 19 van Tackleberry Trivia heeft een boeiende achternaam; Estevez. Je hoort vaak dat kinderen van (Hollywood)beroemdheden een andere achternaam aannemen, om niet op het succes van hun vader of moeder mee te liften. Neem bijvoorbeeld Duncan Jones (regisseur van Moon en Source Code), de zoon van David Bowie. Ook Nicolas Cage vermeed nepotisme, door zijn officiële naam Nicolas Kim Coppola niet te gebruiken.

Bij Emilio Estevez ging het haast andersom. Hij gebruikt wel zijn officiële achternaam, terwijl zijn vader Martin (die eigenlijk Ramon Estevez heet) de naam Sheen gebruikt - de achternaam van zijn vrouw - om in de begindagen van zijn carrière niet als Spaans Amerikaans getypecast te worden. Broer Charlie gebruikt zoals bekend wel de Sheen-achternaam die pa van ma leende. Emilio Estevez is dus de zoon van Martin Sheen en de broer van Charlie (Carlos Irwin Estevez) Sheen.

Emilio werd geboren in 1962 op Staten Island in New York, als oudste kind van Martin Sheen. Opgroeien als zoon van een beroemd acteur bracht voor Emilio veel voordelen mee. Zo ruilde hij als elfjarige een public school in voor een private school en kreeg hij al op jonge leeftijd van zijn vader een camera. Wel had hij zijn eigen voorkeuren bij een juiste school, toen hij weigerde om naar een bepaalde private school in Malibu te gaan: "It was for parents who have everything except a relationship with their children..." Met andere woorden, waar de rijkaards hun kinderen dumpen om geen last van het ouderschap te hebben. 

Emilio, zijn broer en hun vrienden Sean Pean, Chris Penn, Chad Lowe en Rob Lowe (opgroeien in beroemde kringen heeft zo zijn voordelen) gebruikte de verkregen camera voor hun eerste stappen op acteergebied. Ze maakten diverse korte filmpjes, waarbij ze hun talent konden laten zien.

Op veertienjarige leeftijd vergezelde Emilio zijn vader tijdens de opnames van Apocalypse Now, op de Filippijnen. Coppola had hem zelfs in de film opgenomen, maar zijn rolletje werd op het laatste moment toch geknipt. Bij thuiskomst schitterde hij echter wel in een toneelstuk over de terugkeer van Vietnam-veteranen. Toen besefte zijn vader al dat hij één van hen zou worden, met andere woorden, dat er uiteindelijk een (hopelijk veelbelovende) acteercarrière in het vooruitzicht zou liggen. Na het afstuderen van de middelbare school ging hij meteen het acteervak in, en begon hij zijn echte naam te gebruiken.

Zijn eerste rol in een film was samen met 80s-icoon Matt Dillon in Tex (1982), waarna rollen volgden in Repo Man en als de dronkaard Two Bit Matthews in The Outsiders. Als lid van The Brat Pack had hij rollen naast andere Bratpackers in St. Elmo’s Fire en natuurlijk The Breakfast Club, naast Ally Sheedy en Molly Ringwald, als jockster Andrew Clark, om later voor een Razzie genomineerd te worden in de horrorfilm Maximum Overdrive, Stephen King's onvolprezen regiedebuut - meteen het laatste boek dat hij zelf zou verfilmen. Eeuwig zonde natuurlijk, dus als je anderhalf uur over hebt...;)

Later in de jaren ’80 zou hij in Platoon geschitterd kunnen hebben, als de opnames niet voor twee jaar uitgesteld waren waardoor de rol naar zijn jongere broer Charlie ging. Maar goed, daar tegenover stond dan wel een rol in The Mighty Ducks, en The Mighty Ducks 2 en 3..!

Ook draafde hij op in Young Guns I en II en leverde hij een goede rol af in het ondergewaardeerde Stakeout met Richard Dreyfuss (later opgevolgd door Another Stakeout) en het zelf geregisseerde en geschreven Men At Work met broer Charlie, een typische Estevez/Sheen-rol: tikkeltje cynisch, boefjesachtige trekjes en ow-zo Amerikaans.

Emilio, Charlie en pa Martin blijven elkaar kruisen in  films en series. Zo waren ze bijvoorbeeld (en vaak in de rol als broers of vader/zoon) te zien in The War At Home, The Way en de hitserie Two And A Half Man.

Tijdens het filmfestival van Venetië kreeg hij in 2006 voor zijn film Bobby een zeven minuten durende staande ovatie van het publiek. En mede daarom willen wij hem met deze rubriek belonen. Een applaus voor de Bratpacker, die toch heel wat uit zijn carrière gehaald heeft.

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro, Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' PinchotAlly SheedyMalcolm Jamal WarnerErik Estrada en Pauly Shore, nu aan Emilio Estevez.