Tackleberry Trivia XXVIII: Carl Weathers

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Welke Amerikaan is lid van het Amerikaans Olympisch Comité en Big Brothers America (niet te verwarren met de TV-show), heeft lang geleden een carrière als linebacker bij de Oakland Raiders achter de rug en is bovendien te zien in klassiekers als Predator en Rocky? Mocht er dan nóg geen lichtje gaan branden, dan biedt het volgende filmpje uitkomst;

Carl Weathers werd een aantal jaar na de oorlog in 1948 in New Orleans geboren. Op de Highschool in Long Beach, Californië speelt hij in het school footballteam. Als latere linebacker op San Diego University komt hij pas echt op stoom, samen met Fred Dryer. Hij bereikt het hoogste niveau bij de Oakland Raiders, alvorens in 1974 met pensioen te gaan en zich volledig te richten op het acteerschap - in San Diego studeert hij ook af in Theater Studies.

Tijdens de hoogtijdagen van de Blaxploitationperiode in de jaren ’70 krijgt Weather zijn eerste rolletjes; eentje in Friday Foster en een ander in Bucktown. Beide films werden geregisseerd door één van zijn beste vrienden, Arthur Marks. Na wat opwachtingen in een aantal TV-series, volgt de doorbraak in Stallone's Rocky, waarin hij Apollo Creed vertolkt, in 1976. Creed is een karakter wat losjes gebaseerd op Muhammad Ali, en komt ook in de drie opvolgende delen terug - voordat hij tot moes wordt geslagen door Dolph 'Ivan Drago' Lundgren in Rocky IV

Wat volgt na Rocky is een aantal rollen in bekende series als Starsky & Hutch, Serpico en The Streets of San Francisco, en films als Force 10 From Navarone en Close Encounters of the Third Kind. In 1987 cast John McTiernan de spierbundel als Dillon in The Predator, naast Arnold Schwarzenegger (foto boven) en die ándere latere gouverneur, Jesse Ventura.

Pas dan is het tijd voor een eerste hoofdrol, in 1988: Action Jackson. Die wordt echter niet al te best ontvangen. In de jaren ´90 is de boog dan alweer over het hoogtepunt, en is hij nog te zien in vier afleveringen van In the Heat of the Night en het overbekende Tour of Duty - als Kolonel Brewster. Tussendoor speelt hij nog wel wat rolletjes in kleine shows en producties, maar echt spannend is het niet meer...

Hoewel? In 2004 speelt hij een hilarische rol in het onvolprezen Arrested Development, waarin hij een overdreven karikatuur van zichzelf speelt. Wellicht dat-ie daarom in het nieuwe seizoen (dat eindelijk, eindelijk echt gaat komen) én de film weer op mag draven.

Tegenwoordig houdt Weathers zich bezig met het spelen in commercials van een heel bekend parfum ('look at your man; now back at me') en één van de bekendere Amerikaanse biermerken. Daarnaast steunt-ie het Amerikaanse leger met gesimuleerde trainingsvideo’s, IFAK ofwel Individual First Aid Kit. Het liefste zien wij 'm toch in rollen als onderstaande..

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro, Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' PinchotAlly SheedyMalcolm Jamal WarnerErik EstradaPauly ShoreEmilio Estevez, natuurlijk de eerste Nederlandse deelnemert (AKKEMAY), Rick MoranisEdward FurlongCarlo Pedersoli a.k.a. Bud Spencer, romcomkoningin Meg Ryan, Hollandse Heldin Kiki Classen en James 'Rosco P. Coltrane' Heart, was het vorige week aan Andrew McCarthy.