Tackleberry Trivia XXVII: Andrew McCarthy

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Tijd om weer een Brat Packer in de Tackleberry rubriek te frotten: Andrew McCarthy. Misschien niet bepaald de bekendste van het stel, maar daarom des te interessanter om eens te kijken waar-ie gebleven is.

Andrew is van november 1962 en is geboren in Westfield, New Jersey, waar hij ook naar de lagere school ging. Op 18-jarige leeftijd studeert hij aan de universiteit van New York theaterstudies, gevolgd door een opleiding aan The Square Theater School. Binnen drie jaar later maakt hij zijn filmdebuut met Class, waarin hij samen met Rob Lowe en John Cusack te zien is.

Al snel wordt hij tot de Brat Pack gerekend, een groep jonge, veelbelovende en overwegend onvolwassen acteurs die min of meer even oud zijn en vaak samen in films verschenen, bedoeld voor een publiek van adolescenten van het soort tot ver in de twintig. Na in tweetal kleinere films is hij dan ook te zien in één van dé Brat Pack Classics, St. Elmo’s Fire. (Emilio Estevez, Ally Sheedy, Rob Lowe, Judd Nelson...). Voor de meeste mensen die in de jaren ’80 opgegroeid zijn toch wel één van de ijkpunten..?

Mede dankzij deze film is Andrew in nog een handvol periodeklassiekers te zien: Pretty In Pink, Mannequin (waar hij een award voor krijgt), en de eerste verfilming van een Bret Easton Ellis boek, Less Than Zero - ongekend typisch jaren ’80 en over de hipsters van die tijd.

Een film die in ieder geval één verslaving bij hem teweeg brengt: hij begint met roken, waar hij pas in 1995 mee stopt. Een andere verslaving, van de alcoholische soort en in leven geroepen om z'n nooit doorgeschoten star power te verzuipen, draagt-ie ook tot in de jaren '90.

In de jaren '80 is hij ook te zien op Broadway in The Boys Of Winter. Het decennium sluit-ie af met bekende comedy Weekend At Bernie’s. Nog zo'n klassieker... Maar zoals zo vaak geldt in deze rubriek: daarna blijft het vrij stil. De grote carrière die hem voorspeld was, is er eigenlijk niet gekomen. Wel was hij in de jaren ’90 nog te zien in Mulholland Falls, I’m Losing You en Night Of Stag.

Op Broadway heeft hij evenwel meer succes, waar hij een Tony Award For Best Play krijgt voor zijn rol in Side Man. Ook vindt hij in het regisseren van een aantal producties zijn passie, met bijvoorbeeld afleveringen van Gossip Girl. Valt er voor de rest nog wat te melden over deze inmiddels vijftiger? Niet veel schokkends, behalve dan dat hij ook nog een andere passie gevonden heeft in het schrijven over met name reizen in National Geographic, waar hij overigens aardig succesvol mee is. Travel Journalist Of The Year wordt hij ermee in 2010. Maar wij zien 'm liever in de films waar-ie bekend mee werd. En we zijn niet de enigen; check hier ook een McCarthy Tribute. 

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro, Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' PinchotAlly SheedyMalcolm Jamal WarnerErik EstradaPauly ShoreEmilio Estevez, natuurlijk de eerste Nederlandse deelnemert (AKKEMAY), Rick MoranisEdward FurlongCarlo Pedersoli a.k.a. Bud Spencer, romcomkoningin Meg Ryan, en Hollandse Heldin Kiki Classen, was het vorige week de beurt aan James 'Rosco P. Coltrane' Heart.