Tackleberry Trivia XXVI: James Best

Geplaatst: door Pascal Ninaber

De Tackleberry Trivia van vandaag staat in het teken van een inmiddels 86-jarige acteur die al decennia niet meer op TV verschijnt, wat al een reden op zich is om eens te kijken waar-ie gebleven is. Zeker omdat iedereen 'm ongetwijfeld wél kent; 

Sheriff Rosco P. Coltrane, geboren als Jules Guy, maar beter bekend als James Best, werd geboren in 1926 in Powderly, Kentucky. Zijn moeder is de zus van Ike Everly, de vader van de Everly Brothers. Toen zijn moeder in 1929 overleed werd James op slag wees, en geadopteerd door Armen en Essa Best.

Na zijn lagere school ging hij kort aan de slag als metaalarbeider, voordat hij in december 1945 het leger in ging. Hij begon zijn acteercarrière in 1950 in een piepklein rolletje in de film One Way Street. Daarvoor tourde hij al door Europa in My Sister Eileen, geregisseerd door Arthur Penn, met wie James later nog samenwerkte in de klassieker The Left Handed Gun met Paul Newman.

Eenmaal terug in New York werd James ontdekt door een executive van Universal Pictures, waar hij een tweejarig contract ondertekent. Hiermee vestigt James zijn naam in Hollywood om vervolgens meer dan 600 keer (!)  op de televisie te komen, in diverse series en nog diversere rollen - zoals de bad guy in Westerns, en de gitaarspelende Jim Lindsey in het destijds volle zalen trekkende The Andy Griffith Show. James was te zien in vele beroemde series als Bonanza, Gunsmoke,The Twilight Zone, I Spy en The Incredible Hulk. Ook is hij te zien in vele films, waaronder Three On A Couch (naast Jerry Lewis) en Fire Creek, naast James Stewart en Henry Fonda - niet geheel onbekend.

Door ziekte is James in de jaren ’70 genoodzaakt iets anders te doen dan alleen acteren. Hij start een eigen bedrijf in Los Angeles, waarbij hij zich richt op het verzorgen van acteerlessen. Daarnaast geeft hij colleges op een universiteit in Mississippi. Tegelijkertijd leert hij ook om te regisseren, waarna hij nauw betrokken is bij de carrière van Burt Reynolds in de jaren ’70, en onder andere verantwoordelijk is voor Gator. Niet geheel toevallig speelt Reynolds de rol van Boss Hogg in de verfilming van The Dukes Of Hazzard uit 2005.

Eind jaren ’70 wordt hij bij de meesten bekend als sheriff Rosco P. Coltrane, in de serie die maar liefst zeven seizoenen en 145 afleveringen lang te zien was. Een zeer karakteristieke rol, die de serie maakte wat het was, ramvol clichés over de zuidelijke staten van Amerika - illegale stokerijen, rednecks, cowboys, en hillbillies met namen als Cooter en Enos. Inspiratie voor het specifieke stemmetje krijgt hij wanneer hij met zijn kinderen speelt. Hieronder een stukje uit een interview hoe hij ooit startte met de Dukes:

In de eerste paar afleveringen was Rosco een nog vrij serieus te nemen karakter, wat verderop in de serie veranderde hij in een wat klunzig, zelfs koddig figuur. In en buiten de serie was hij grote vrienden met Boss Hogg, een karakter gespeeld door Sorrell Brooke, die tevens zijn zwager werd. Typerend voor deze hitserie, zoals ook deze quote beschrijft; "The Dukes of Hazzard was meant to entertain and that was the only reason any of us did the show. We hope it will live on and on, and continue to entertain the world which so badly needs something to laugh at."

Hoewel hij veel meer kan dan alleen de rol van Rosco heeft hij zijn grootste commerciële succes en zijn bekendheid te danken aan deze serie. Verderop in zijn leven gaat hij zich veel meer toeleggen op het docentschap, en in 2009 verscheen zijn autobiografie Best In Hollywood: The Good, The Bad And The Beautiful. Zijn dagen slijt hij verder met het maken van schilderijen

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro, Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' PinchotAlly SheedyMalcolm Jamal WarnerErik EstradaPauly ShoreEmilio Estevez, natuurlijk de eerste Nederlandse deelnemert (AKKEMAY), Rick MoranisEdward FurlongCarlo Pedersoli a.k.a. Bud Spencer, romcomkoningin Meg Ryan en onderstaande Hollandse Heldin Kiki Classen, was het nu de beurt aan James Heart.