Tackleberry Trivia XXV: Kiki Classen

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Na maar liefst 24 afleveringen Tackleberry Trivia  is het alweer tijd voor een klein jubileum. Op stip met zilver is onderwerp van nummer 25 een hoogblonde actrice van Neerlandsche bodem... Kiki Classen!

Hoewel Kiki al tegen de vijftig loopt, blijft ze een bijzondere verschijning die haar hoogtepunt op televisie voornamelijk in jaren ’90 van de vorige eeuw beleeft. Ze is geboren in Rotterdam in 1964 en haar vader Edmond Classen, zelf ook een beroemd acteur, is bekend van onder meer Vrienden Voor Het Leven.

Ze studeert aan de toneelacademie van Maastricht. In de jaren ’80 werd ze voornamelijk bekend als Wiep Lansberg (what’s in a name) in de zeer succesvolle serie Zeg ‘ns AAA (212 afleveringen met vier miljoen kijkers per keer!), waar ze de dochter speelt van Hans Lansberg (vanaf 6.37):

In 2009 vindt men het nodig om een tweede serie te schrijven rondom de huisarts, met wederom Kiki als Wiep. Daar tussenin speelt ze in de jaren ´90 in Diamant, naast Hugo Metsers III. Een serie die vooral bekend staat om de broeierige scènes die zich afspelen tussen Hugo en Kiki:

Voor het grote publiek blijft ze vooral op televisie te zien in rollen in Baantjer, De Winkel en het door Theo van Gogh geregisseerde Au. Toch wil ze liever op het toneel schitteren, en daarom is ze te zien in stukken als Wat Zien Ik en Op Hoop Van Zegen, en ontdekt ze dat ze ook in musicals haar beste beentje voor kan zetten. Zo is ze te zien in Janneke en de klucht Niet Voor De Poes.

Omdat ze veelvuldig in de belangstelling staat, mede door een repo in een bekend mannenblad in 1990, besluit ze uit de schijnwerpers te treden en wat meer op de achtergrond te gaan werken. In het midden van de jaren '90 start ze een eigen beachclub in het Haagse. Gelukkig voor het grote publiek blijft ze voorlopig ook op het toneel te zien; dit jaar in Midlife.

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro, Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' PinchotAlly SheedyMalcolm Jamal WarnerErik EstradaPauly ShoreEmilio Estevez, natuurlijk de eerste Nederlandse deelnemert (AKKEMAY), Rick MoranisEdward FurlongCarlo Pedersoli a.k.a. Bud Spencer en vorige week onderstaande romcomkoningin Meg Ryan, was het nu de beurt aan Kiki Classen (!).