Tackleberry Trivia XXIV: Meg Ryan

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Margaret Mary Emily Anne Hyra, dat is haar echte naam. Haar acteernaam is Meg Ryan, iets meer dan een halve eeuw oud en onderwerp van Tackleberry Trivia 24. Want hoe staat het eigenlijk met deze aantrekkelijke blondine uit de Verenigde Staten?

Meg werd geboren op 19 november 1961 in Fairfield, Connecticut. Haar vader is een niet onverdienstelijke amateur-basketbalspeler en haar moeder heeft haar sporen verdiend als assistent casting director. De jonge Meg wil aanvankelijk journaliste worden, daarom studeert ze aan de universiteiten van Connecticut en New York. Ondanks vroege schreden als actrice op het witte doek, weet ze toch haar studie af te ronden.

Haar eerste echte rolletje van betekenis krijgt ze in 1982 in de soapserie As The Word Turns. De rol van Betsy Stewart vertolkt ze tot 1984. In de tussentijd speelt ze nog wel wat rolletjes in onder andere Amityville 3-D en in de TV-series Wildside en Charles In Charge, om vervolgens te spelen in de klassieker Top Gun, als vrouw van Nick ‘Goose’ Bradshaw. Steven Spielberg is onder de indruk en geeft haar een rol in de film Innerspace, naast haar toekomstige man Dennis Quaid. Haar grote commerciële doorbraak vindt plaats in 1989, waar ze schittert tegenover Billy Crystal in de romantische komedie When Harry Met Sally. Inderdaad, de film met die ene beroemde scène, waarvoor ze een nominatie kreeg voor een BAFTA en een Golden Globe:

Zie daar de start voor de actrice die vervolgens in veel films in dit genre acteert. Want na het romkomsucces volgen bijvoorbeeld nog Sleepless In Seattle, French Kiss, City Of Angels, You’ve Got Mail en Kate & Leopold. Om eens een keer niet zo zoetsappig over te komen speelt ze een verrassend sterke rol in When A Man Loves A Woman, waar ze een aan alcohol verslaafde moeder vertolkt.

Hierna gaat de carrière van Ryan snel bergafwaarts. En dan te bedenken dat ze hoofdrollen in wereldberoemde films als Ghost, Pretty Woman en The Silence Of The Lambs aangeboden heeft gekregen. Ow, en dan vergeten we nog de rol als Mia Wallace in het onbetekende Pulp Fiction. Liever schittert ze op dat moment in geflopte films als The Doors en Joe Versus The Vulcano. Ook gaat ze voor de film In The Cut (foto onder) voor het eerst on screen uit de kleren. Zelfs dat helpt niet om haar ooit zo glorieuze carrière te verlengen.

Waarschijnlijk heeft niet alleen plastische chirurgie te maken met het minder krijgen van grote rollen. Haar uiterlijk is niet meer zoals het was in de jaren ´80 en jaren ´90. Erg jammer is bovendien dat ze notabene door Time Magazine in de lijst van vijftig meest mooie vrouwen ooit voorkomt. Eind 2001 scheidt ze van haar man Dennis Quaid. Ook haar felle en soms onbeschofte karakter zorgt ervoor dat in 2006 de Britten dit onderstaande interview in de top drie van meest schokkende TV-momenten ooit zetten.

Tegenwoordig heeft ze een relatie met de rocker John Mellencamp en werkt ze momenteel aan een nieuwe film, haar eerste werkt sinds Serious Moonlight uit 2009 (!). Hopelijk is ze in Lives Of The Saints, met verder onder meer John Lithgow en 50 Cent, weer op haar oude niveau te zien.

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro, Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' PinchotAlly SheedyMalcolm Jamal WarnerErik EstradaPauly ShoreEmilio Estevez, natuurlijk de eerste Nederlandse deelnemert (AKKEMAY), Rick MoranisEdward Furlong en vorige week Carlo Pedersoli a.k.a. Bud Spencer, was het nu de beurt aan Meg Ryan.