Tackleberry Trivia XXIII: Carlo Pedersoli

Geplaatst: door Pascal Ninaber

De sportzomer van 2012 nadert bijna zijn einde, maar op de valreep toch nog een sportvraag. Welke Italiaan zwom als eerste onder de minuut op de 100m vrije slag, nam deel aan drie Olympische Spelen in 1952 en 1956 en werd later een beroemd acteur? Het antwoord zal je hoogstwaarschijnlijk niet weten. De naam Carlo Pedersoli zal ook niet meteen een belletje doen rinkelen. Toch is deze man de helft van een wereldberoemd duo: Bud Spencer!

Tackleberry Trivia nummertje 23 komt op 31 oktober 1929 in Napels op de wereld als Carlo Pedersoli. Hij is een veelzijdig acteur met een hoop talenten, een hele hoop zelfs. Hij is niet alleen een begenadigd zwemmer, maar kan ook zeer goed waterpolo spelen. Met zijn 1m92 en 110 kg is hij een gevaarte in het zwembad. Als het gezin Pedersoli in 1940 verhuist naar Rome, gaat Carlo naar het gymnasium en wordt hij tevens lid van de plaatselijke zwemclub. Na zijn middelbare school bekwaamt hij zich als jurist en werkt in die functie een aantal jaar in Brazilië om in 1957 te promoveren als doctorandus. Ondertussen had hij zijn debuut op het witte doek al gemaakt in de klassieker uit 1951, Quo Vadis.

Wanneer hij in 1959 terugkeert vanuit Zuid-Amerika trouwt hij met Maria Amato, die hij destijds al vijftien jaar kende en met wie hij nog steeds samen is. Als dat geen echte liefde is! Hoewel haar vader Peppino Amato een bekende filmproducent was, toonde Carlo op dat moment meer interesse in het schrijven van liedjes voor bekende zangeressen, zoals Rita Pavone. Carlo krijgt met Maria drie kinderen, waarvan zijn zoon Giuseppe ook in de filmwereld actief is.

In 1967 wordt het duo Bud Spencer & Terence Hill geboren, ze zijn beiden te zien in hun eerste samenwerking in de film Dio Perdone, Io No (God Vergeeft, Ik Niet). Pedersoli veranderde zijn naam in Bud Spencer, omdat hij van Spencer Tracy hield en omdat hij groot liefhebber is van het bekende Amerikaanse biermerk waaraan hij zijn voornaam ontleent. Het duo is maar liefst samen te zien in achttien films. Veel in westerns, het duo Trinity & Bambino introduceert een heel nieuw soort western, waarin naast het ruige gedeelte ook komedie een grote rol speelde.

Als het typetje inspecteur ‘Platvoet’ Rizzo maakt hij een groot aantal films vanaf 1973, een rol die hij het allerliefste speelt. Dat Pedersoli een multitalent is, bewijst hij andermaal in 1975 wanneer hij zowel zijn helicopter- als vliegtuigbrevet weet te halen. Dit naar aanleiding van zijn film Più Forte, Ragazzi!. In 1981 richt hij zijn eigen vliegmaatschappij op, Mistral Air.

Hoewel het duo Hill & Spencer voor het laatst te zien is in 1985, houdt het succes voor Carlo onverminderd aan. In de jaren ’80, ’90 en ’00 is hij te zien in een aantal goed lopende series. Achtereenvolgens is hij te zien in Big Man, Extralarge en I Delitti Del Cuoco.

In 2005 roept Silvio Berlusconi hem op om als lijsttrekker voor Forza Italia te fungeren, gelukkig mislukt dit voor hem en is hij gewoon weer te zien waar hij echt goed in is, acteren. Pedersoli is een multi-multi-talent en een waardig lid van de Tackleberryfamilie. Daarom nog één keer een ode aan deze Italiaan.

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro, Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' PinchotAlly SheedyMalcolm Jamal WarnerErik EstradaPauly ShoreEmilio Estevez, natuurlijk de eerste Nederlandse deelnemert (AKKEMAY), Rick Moranis en vorige week Edward Furlong, was het nu de beurt aan Carlo Pedersoli a.k.a. Bud Spencer.