Tackleberry Trivia XXII: Edward Furlong

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Je zal maar in eerste instantie geen ambities op het acteervlak hebben gehad en toch in twee van de meest beroemde films uit de jaren ’90 hebben gespeeld, T2: Judgment Day en American History X. Juist ja, Edward Furlong dus, onderwerp van Tackleberry Trivia nummer 22.

Furlong werd geboren op 2 augustus 1977 in Burbank, Californië, zoals wel meer acteurs en actrices in deze rubriek. De ingrediënten voor een moeilijk leven liggen al in zijn jeugd verscholen: zijn moeder was van Mexicaanse komaf en zijn vader waarschijnlijk een T1, hoewel dat nooit te achterhalen valt, aangezien zijn vader voor altijd onbekend zal blijven.

Kleine Eddie gaat later bij zijn oom en tante, achternaam Furlong, wonen, die via de rechtbank voogdijschap over de knul verwerven. Om het later toch weer te verliezen aan zijn moeder. Furlong zit wel op highschool, maar weet dit nooit af te ronden. Op 16-jarige leeftijd wordt Furlong 'Legally Emancipated´, wat in de volksmond volwassen en onafhankelijk van je ouders zijn heet.

Hij neemt deze status aan om te kunnen schitteren in wat later één van zijn hoogtepunten zal worden: Terminator 2: Judgment Day. Eenentwintig jaar geleden alweer moest je er guldens voor neertellen, hieronder een gratis linkje:

In dit vervolg op Terminator neemt hij de rol van John Connor op zich en doet dat zo overtuigend dat het hem (terecht) een MTV Breakthrough Award en een Saturn Award For Young Actor oplevert. Hij werd ontdekt door casting director Mali Finn (ook verantwoordelijk voor Russell Crowe en Leonardo DiCaprio) in de Pasadena Boys And Girls Club. Hij had nooit ambities om acteur te worden, maar het is iets waar hij per ongeluk ingerold is, aldus Furlong zelf.

Muzikale ambitites heeft hij ook. Zo is hij te zien in muziekclips van Aerosmith (Livin’ On The Edge, lol) en Metallica (The Unnamed Feeling) en brengt hij een zelf een album uit in Japan met een versie van het bekende People Are Strange van The Doors. Hij stoot Whitney Houstons I Will Always Love You zelfs van de eerste plek met zijn debuutsingle Hold On Tight. Videoclips konden we niet vinden, wel audio van de cover van The Doors:

Na het grote succes van Terminator 2 is hij te zien in kleinere films als Before And After, Pet Sematary 2 en Little Odessa. In 1998 komt voor de dan pas 21-jarige Furlong een tweede grote film op zijn pad, American History X. In deze film (met die beruchte trottoirscène die we niet laten zien, de mensen die de film kennen weten wat er wordt bedoeld) speelt hij naast Edward Norton de rol van Danny Vinyard, een jongeman die worstelt met het opgroeien in een extreem-rechtse omgeving.

In 2003 komt T3: The Rise Of The Machines uit, zonder Furlong dit keer: "It just wasn't the time. I was going through my own thing at the point in my life - whatever, it just wasn't meant to be", zegt hij daar zelf over. Zoals al eerder genoemd gaat het vanaf zijn jeugd niet zo goed met Edward. In 2001 wordt hij opgenomen in een kliniek vanwege een drugs- en alcoholverslaving. Tussendoor scheidt zijn vrouw Rachel Bella van hem, omdat hij weigert drugstests af te nemen Ook wordt hij diverse keren gearresteerd vanwege drugs- en alcoholgerelateerde vergrijpen. In december 2006 vertelde hij in een interview aan People Magazine dat hij sinds zijn 22e al verslaafd is aan cocaïne en heroïne.

Ondanks zijn ‘tegenslagen’ weet hij toch nog rollen binnen te krijgen. Zo is hij te zien in een reeks afleveringen van C.S.I. en speelt hij in 2011 nog in The Green Hornet met Seth Rogen. Voor 2012 en 2013 staan nog minstens tien producties op stapel met Furlong in een rol. Tot die tijd moeten we het onder andere doen met onderstaande clip.

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro, Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' PinchotAlly SheedyMalcolm Jamal WarnerErik EstradaPauly ShoreEmilio Estevez, natuurlijk de eerste Nederlandse deelnemert (AKKEMAY) en Rick Moranis was het nu de beurt aan Edward Furlong.