Tackleberry Trivia XXI: Rick Moranis

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Honey, I blew up the Tackleberry Trivia! Nummer 21 is voor Rick Moranis, de inmiddels gepensioneerde acteur, DJ en countryzanger (!) die schitterende in 80's en 90's klassiekers als Ghostsbusters, Spaceballs en Honey, I Shrunk the Kids (en opvolgers). 

Moranis werd geboren in 1953 in Toronto, Ontario en is daarmee de eerste Canadees in deze rubriek. Naar de lagere school ging hij samen met de frontman van de legendarische rockband Rush, Geddy Lee. Met Geddy nam hij in 1982 een hit op, getiteld Take Off. Eenmaal klaar met school zette hij zijn loopbaan in de jaren ’70 voort als DJ op een drietal lokale radio stations, onder de naam Rick Allan.

Als acteur beleefde hij zijn hoogtepunt in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Hij begon als acteur zijn schreden te zetten in SCTV (Second City Television), een equivalent van het Amerikaanse Saturday Night Live of het Britse The Fast Show, een komische sketchshow. Impressies waren er onder meer van Woody Allen, David Brinkley en George Carlin, zoals hij hieronder met een stukje acteertalent laat zien, als een persiflage op Taxi Driver.

Het talent Moranis werd ook ontdekt door zijn zuiderburen en dus werd de show verkocht aan het Amerikaanse CBC. Voor de (intelligente) Amerikanen was het handig om te weten waar Canada ook alweer ligt, en dat zij een typische Canadese act zouden neerzetten (net als Terrance and Philip uit Southpark). Dus kwam Moranis samen met zijn vriend op het idee om twee enorme stereotypen neer te zetten in de act The Great White North, met de broers Bob en Doug McKenzie ('two dim- witted brothers') in de hoofdrol. Dit werd zo’n groot fenomeen dat ze zelfs een album opnamen en een film, Strange Brew (1983), de eerste grote rol voor Moranis op het witte doek. Hieronder de trailer van die film:

Wat volgde was een reeks succesvolle rollen in klassiekers als Ghostbusters I en II, Brewster’s Millions (Richard Pryor!), Little Shop Of Horrors (!) en het onvergetelijke Honey I Shrunk The Kids. Een film waarin hij als vader zijn twee kinderen en hun vrienden weet te krimpen tot de grootte van insecten. De anderhalf uur die het duurt om ze weer tot hun oorspronkelijke formaat op te blazen is vintage jaren '90 LOL. Net als met Ghostbusters werd het succes van deze film dan ook snel geprobeerd te evenaren met Honey I Blew Up The Kid. (en, voor pretparken, de short Honey, I Shrunk the Audience). Je raadt het al: een veel minder groot succes dan het origineel.

De jaren ’90 begonnen voor Moranis met een groot privé-drama: zijn vrouw Anne kwam te overlijden in 1991. Het betekende niet meteen het einde van zijn carrière, maar het zou wel een keerpunt zijn. Als alleenstaande vader moest hij voor twee opgroeiende kinderen zorgen en dat viel moeilijk te combineren met een acteercarrière. Maar ook het Hollywood-gebeuren viel hem tegen. In een interview in 2004 zei hij o.a. het volgende: "By the time I got to the point where I was "starring" in movies, and I had executives telling me what lines to say, that wasn't for me. I’m really not an actor. I'm a guy who comes out of comedy, and my impetus was always to rewrite the line to make it funnier, not to try to make somebody’s precious words work." Hij speelde nog wel een rol in The Flinstones uit 1994, als Barney Rubble, maar hij ging officieel met pensioen als acteur in 1996, na Big Bully (met Tom Arnold) en Honey, We Shrunk Ourselves. Wel doet hij nog stemwerk voor animaties, waaronder Brother Bear.

In 2005 bracht hij als countryzanger nog een album uit onder de naam The Agoraphobic Cowboy, maar het liefst herinneren we ons deze ietwat sullige, maar sympathieke Canadese brildragende nerd in onderstaande scènes uit Star Wars-spoof Spaceballs.

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro, Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' PinchotAlly SheedyMalcolm Jamal WarnerErik Estrada en Pauly ShoreEmilio Estevez en natuurlijk de eerste Nederlandse deelnemert (AKKEMAY) nu aan Rick Moranis.