Tackleberry Trivia XX: Akkemay

Geplaatst: door Pascal Ninaber

De jaren ’80 in Nederland. Ruud Lubbers was premier in een kabinet waarbij men elkander nog vousvoyeerde. Nederland kreeg er een derde kanaal bij en de commerciële televisie werd gelanceerd. Er heerste grote hongersnood in Afrika, dus kwam men met Live Aid op de proppen. En op filmgebied kreeg Nederland in 1986 zowaar een Oscar voor De Aanslag, een film van de inmiddels overleden regisseur Fons Rademakers.

De film gaat over goed en fout in de Tweede Wereldoorlog, gezien vanuit de positie van een jongeman die heen en weer terugkijkend de aanslag op een ‘foute’ Nederlander probeert te verklaren. Voor wie die film en dus het raadsel rondom deze aanslag nog niet heeft gezien, hier het gehele Oscarwinnende verhaal op celluloid: De Aanslag.

De hoofdpersoon van Tackleberry Trivia Nummer Twintig (hoog tijd voor een Nederlandse inzending dus) had in die Aanslag een bescheiden rolletje naast hoofdpersonen Monique van de Ven, Derek de Lint en John Kraaykamp: Akkemay Elderenbos-Marijnissen, afgekort naar gewoonweg Akkemay - want dat was haar naam op elke aftiteling die voorbij kwam.

Akkemay werd geboren in 1968 en was bij haar doorbraak slechts een scholiere in Amsterdam. Ze debuteerde in 1982 in de film Het Beest, waarin ze te zien was naast het grote multitalent Willem Ruis. In datzelfde jaar had ze een rol in Menuet van Lili Rademakers, inderdaad de vrouw van Fons.

Veel bekender werd deze Hollandse schone dankzij de in Nederland wereldberoemde film Schatjes (1984). Hierin speelde ze een brutale dochter van John Giesbers (Peter Faber, wie anders?). Ten tijde van het opnemen van deze film was ze pas vijftien jaar oud, maar dat deerde regisseur Ruud van Hemert niet om ze veelvuldig ‘functioneel’ naakt te laten acteren. Hieronder de trailer van Schatjes uit 1984, Akkemay is te zien vanaf 0.23 seconden. Gek genoeg keerde ze in de opvolger Mama Is Boos niet meer terug...

In 1986 keerde ze nog wél even terug op het grote witte doek, in de Oscarwinnende film De Aanslag, maar daarna ging de carrière van de actrice met de wellicht meest bekende tienerbonbonella’s toch snel bergafwaarts. In de jaren negentig doken ze nog op in een aantal televisieseries als Vrouwenvleugel, Oppassen en Kees&Co; Akkemay op 3.53:

Gelukkig zag ze op tijd in dat ze té hilarisch was voor dit soort entertainment en stopte ze met acteren. Tegenwoordig houdt dit gewezen kindersterretje zich bezig als onderwijzer op een basisschool...

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro, Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' PinchotAlly SheedyMalcolm Jamal WarnerErik Estrada en Pauly Shore en Emilio Estevez nu aan de eerste Nederlandse deelnemert: AKKEMAY.