Tackleberry Trivia XVII: Erik Estrada

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Anders dan zijn naam en uiterlijk doen vermoeden spreekt Henry Enrique Estrada geen enkel woordje Spaans, maar dat geheel terzijde. Deel 17 van Tackleberry Trivia gaat over de dankzij onderstaande serie beroemd geworden Erik Estrada:

Señor Estrada werd 63 jaar geleden geboren in Spanish Harlem, New York. Op de lagere school kwam de jonge Estrada voor het eerst in aanraking met het acteerschap. Daar sloot hij zich aan bij verschillende toneelclubjes om er vervolgens een toegewijde studie van te maken op de toneelschool. In 1970 maakte hij zijn debuut in de film The Cross and the Switchblade. In deze film speelt hij een gangleider die tegenover een priester (Pat Boone) staat die twee rivaliserende bendes tot het Christendom wil bekeren. De trailer staat hieronder, Estrada is te zien vanaf 0.26:

Die rol leverde hem goeie kritieken op, waardoor de jaren ’70 hem een aantal lucratieve klussen opleverde. Naast rollen in films als The New Centurions, Airport 1975, en Trackdown speelde hij ook naast James Coburn, Robert Mitchum en Henry Fonda in de oorlogsfilm The Battle Of Midway als piloot ‘Chili Bean’ Ramos. Lang leve typecasting!

In het midden van de jaren ’70 was hij tevens te zien in een aantal grote TV-series uit die tijd, zoals Hawaii-Five-O, The Love Boat, Baretta, Kojak, en The Six Million Dollar Man. Welke grote serie eigenlijk niet?

In 1977 bracht MGM de serie CHiPs op teevee, wat de definitieve doorbraak voor Estrada betekende. In maar liefst 139 afleveringen kon je de belevenissen van twee motoragenten van de California Highway Patrol volgen. Het duo Baker (de blanke & altijd keurige agent) & Poncharello (degene die net een tikkeltje off-the-edge was) was mateloos populair in die tijd. De serie speelde zich af in Los Angeles en had in eerste instantie de focus op Estrada’s tegenspeler Larry Wilcox gelegd voor de echte hoofdrol. Maar de makers hadden het mis: Estrada werd de held van de serie, die doorliep tot 1983 (Estrada werd in 1979 nog tot de meest sexy vrijgezel verkozen door People Magazine). De verdere jaren ’80 brachten hem echter voornamelijk in low-budget films.

De jaren ’90 verliepen weer iets succesvoller: hij speelde de rol van Johnny in meer dan 400 (!) afleveringen van Dos Mujeres, Un Camino. Voor deze serie moest hij zelfs Spaanse les nemen om overtuigend over te komen - toch nog een mondje Spaans dus.

Ook was hij te zien in muziekclips van onder andere Bad Religion (Infected), Eminem (Just Lose It) en Butthole Surfers (Pepper).  Naast het schrijven van zijn eigen biografie Erik Estrada, My Road From Harlem To New York was hij samen met de originele cast nog een keer te zien in de verfilming van CHiPs.

Vanaf de zeroes is hij veel te zien in infomercials en is hij terug te vinden op lijstjes, zoals TV’s Sexiest Men Of All Time (#15) en TV’s 25 Sexiest Men In Uniform (#1). Oordeel zelf maar:

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' Pinchot, Ally Sheedy en Malcolm Jamal Warner, was het nu aan Erik Estrada.