Tackleberry Trivia XV: Ally Sheedy

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Een aantrekkelijke brunette Breakfast Clubber: Ally 'It's so unfair, the term "Brat Pack" is sooo condescending' Sheedy, die in haar bekendste rol bruidsmeisje was op de bruiloft van Bruce Willis en Demi Moore. Of wacht, ze was Stephanie in Short Circuit. Nee, nee - we gaan toch voor Allison in The Breakfast Club; net als vele andere Brat Packers de rol die het meest overeind blijft. 

Alexandra Elizabeth 'Ally' Sheedy, actrice en schrijfster, werd geboren in 1962 in New York. Op zesjarige leeftijd werd ze aangetrokken tot ballet en was ze erg bedreven bij het American Ballet Theatre, waar ze er zelfs haar beroep van wilde maken. Bedrevenheid bewees ze overigens ook op andere vlakken, door op 12-jarige leeftijd een bestseller te schrijven: She Was Nice To Mice. Een verhaal over een mytische ontmoeting tussen een muis en Koningin Elizabeth I, en aanleiding genoeg om in de Amerikaanse versie van Wie Van De Drie te verschijnen

Acteren bleek Ally echter het meeste te interesseren. Ze begon op de planken in een aantal lokale toneelstukken, voordat ze in een drietal aflevering van de bekende eighties serie Hill Street Blues verscheen. De eerste filmrol werd klassieker Bad Boys met Sean Penn, in 1983 - haar meest actieve decennium. Uiteraard was ze vervolgens te zien in The Breakfast Club (met onder meer Judd Nelson) en St. Elmo’s Fire. Maar ze schitterde ook in Short Circuit en cultklassieker War Games, over een hacker die inbreekt in een centrale militaire computer, waardoor de wereld op de rand van WW III gebracht wordt. Let ook op die geweldige retro-computers van die tijd;

Het had allemaal nog beter kunnen worden, als ze 'JA' had gezegd tegen de vrouwelijke hoofdrollen in The Terminator, Top Gun én Wild Orchid (!), en als ze wat beter had kunnen honkballen voor een bijdrage aan A League On Their Own.If only!

De jaren ’90 en ’00 brachten haar nog wel rollen in veel televisiefilms en bijvoorbeeld Home Alone II, maar daar bleef het wel bij. Ook speelde ze in een aantal series (C.S.I., Oz, Psych). In 1999 speelde ze in High Art, een onafhankelijke film waar ze veel waardering voor kreeg. Een rol die haar op het lijf geschreven was, aangezien ze behandeld is voor een verslaving aan slaappillen. Naar eigen zeggen vanwege de relatie met Richie Sambora, gitarist van Bon Jovi. Tegenwoordig houdt Ally zich nog steeds bezig met acteren en is ze een gelukkige moeder van een dochter. Eén van haar beste en meest herkenbara scènes blijft nu de volgende, uit The Breakfast Club, waar ze een ietwat sinister, vaag personage speelt:

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & Hill en Bronson 'Perfect Strangers' Pinchot aan Ally Sheedy.