Tackleberry Trivia XIV: Bronson Pinchot

Geplaatst: door Pascal Ninaber

‘Achwel, Achmel, Axwell, Achmed Foley?’ Que? Tackleberry Trivia nummertje 14 gaat over Bronson Pinchot (echte naam nog bonterder: Poncharavsky), maar onderstaand filmpje zal je waarschijnlijk wat meer zeggen. Bronson Pinchot is de man die de rol van Serge in Beverly Hills Cop in eerste instantie weigerde omdat-ie bang was dat hij in het vervolg enkel als vervelende typetjes gecast zou worden... Tijd voor een klein rood lopertje voor Balki, de Schapeneiland Snoeshaan. 

Bronson werd geboren in 1959 in New York. Hij studeerde kunst aan Yale en kwam daar al vroeg in contact met acteerwerk. In 1981 studeerde hij af en al snel speelde hij een rol op Broadway, waar hij een casting-agent zodanig opviel dat-ie gekozen werd om naast Tom Cruise en Rebecca de Mornay op te draven in Risky Business (1983).

Een jaar later zou hij ook in de film The Flamingo Kid spelen, totdat hij grotere bekendheid kreeg als de ietwat excentrieke, met vrouwelijke trekjes voorziene kunsthandelaar Serge in Beverly Hills Cop. Een rol die hij gek genoeg vooraf weigerde, omdat hij geen typetjes met een vreemd accent wilde spelen. Nog gekker werd het toen hij vanwege het grote succes van Serge de rol kreeg van het typetje Balki Bartokomous in de sitcom Perfect Strangers. Deze serie was te zien vanaf 1986 en liep maar liefst acht seizoenen tot 1993. Daarin speelde hij een rare snuiter van één of ander Grieks schapeneilandje, en volgden we de belevenissen van twee totaal verschillende neven in Chicago.

In de jaren ‘90 was hij vervolgens te zien in tv-series als Lois & Clark en 3rd Rock From The Sun en in films True Romance, Courage Under Fire en The First Wives Club, maar het worden vervolgens nog slechts kleine rolletjes in Law & Order Special Victims Unit en Stephen King’s The Langoliers, waarna hij zijn carrière voornamelijk voortzet op het toneel. Overigens vonden we nog wat oud beeldmateriaal van hem waaruit blijkt dat hij meer kan dan alleen maar acteren (zie ook Tackleberry 1, red.)

Zijn grote acteersuccessen mogen dan niet meer helemaal zijn wat het ooit geweest is, hij heeft wel een nieuwe, succesvolle hobby opgedaan: naast het acteren en meespelen in TV-shows (en een interesse in Griekse cultuur) start Pinchot in de jaren '90 met het opknappen van een aantal oude panden in Harford, Pennsylvania. Sindsdien heeft hij een totaal van zes panden zodanig hersteld dat het stadje weer een negentiende eeuwse look & feel heeft. Zijn kluswerk bleek zelfs succesvol genoeg voor een eigen Eigen Huis Doe-Het-Je-Eigen programma, The Bronson Pinchot Project. Maar we zien 'm natuurlijk het liefst in zijn eigen schattige boetiekje, waar hij zijn spulletjes mag verkopen:

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald en de helft van het duo Spencer & Hill, was het nu aan Bronson 'Perfect Strangers' Pinchot.