Tackleberry Trivia XIII: Terence Hill

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Deze week: de helft van het duo Mario Girotti & Carlo Pedersoli. Wut? OK, je kent ze waarschijnlijk beter als Spencer & Hill. En wij richten ons op Hill.

Terence Hill, ofwel Mario Girotti, werd geboren in 1939 tussen de gondels in Venetië. Als kind leefde Terence in Nazi-Duitsland en overleefde hij het bombardement van Dresden. Later verhuisde hij naar Rome, de (film)hoofdstad van Italië. Al op 12-jarige leeftijd debuteerde Terence als acteur in de film Vacanze Col Gangster.

Regisseur Dino Risi zocht vijf kinderen die in de film konden spelen, Terence was één van de gelukkigen die Dino vond op de plaatselijke zwemclub. Daar zwom Terence zijn baantjes met die andere helft van het duo, Bud Spencer, overigens een niet onverdienstelijke waterpolo speler en zwemmer.

Op jonge leeftijd wordt Terence al een populaire acteur, mede ook door zijn blonde haren en blauwe ogen. Ongewoon voor een Italiaan. 1957 was een topjaar voor hem, toen hij in de meest succesvolle film van dat jaar speelde: Lazzarella. En naast Yves Montand in The Wide Blue Road.

Terence Hill of Rob Lowe..?

Toen hij in zo’n 25 Italiaanse films gespeeld had, kreeg hij een rol in The Leopard, beschouwd als een meesterwerk van Luchino Visconti. Daarin speelde hij naast Claudia Cardinale, Burt Lancaster en Alain Delon. Geen kleine namen. Mede door dat succes besloot Terence te stoppen met zijn studie Klassieke Literatuur en zich volledig te richten op een carrière als acteur. In 1964 tekende hij een contract in Duitsland om in vier films te maken over het karakter Winnetou, naar de beroemde boeken van schrijver Karl May. Bekijk ook onderstaande trailer van die film, zoals alleen De Duitser die kan maken; je weet wel met Pasen of Kerstmis, op de ZDF of ARD te zien

In 1967 keerde hij terug naar Italië, waar hij zijn acteernaam veranderde in Terence Hill, verzonnen als publiciteitsstunt. Hij mocht kiezen uit een lijst van 20 namen en koos Terence Hill vanwege de initialen van zijn moeder (Hildegard Thieme). In de jaren ’60 werden de Spaghetti-Westerns populair en omdat hij al wat ervaring had in het spelen in deze films werd hij gecast voor God Forgives, I Don’t, samen met zijn oude zwemmaatje Bud Spencer.

Hoewel ze al samen gespeeld hadden in 1959, in de film Hannibal, werd hier het duo Spencer & Hill pas echt geboren en werd de basis gelegd voor het wereldwijde succes. Maar liefst in achttien films waren ze samen te zien. Veel in Westerns, waar het duo Trinity & Bambino een nieuw soort Western introduceerde, waar naast het ruige gedeelte ook komedie een grote rol speelde.

Hoewel Terence in Nederland bekend werd als onderdeel van het duo speelde hij toch ook serieuzere rollen en was hij te zien naast onder andere Henry Fonda, Gene Hackman en Catherine Deneuve. Vanaf de jaren ’80 regisseerde hij tevens een aantal films, over de priester Don Camillo. Die uiteraard op goedlachse (en soms met de vuist sprekende wijze) manier de problemen uit de wereld te helpen. Waar het in vorige afleveringen bergafwaarts ging met de carrière ging deze voor Terence gestaag door en werd het duo Spencer & Hill bijvoorbeeld weer nieuw leven ingeblazen in 1994. Hij speelde zowaar in de zeroes weer een rol als priester, dit keer genaamd Don Matteo. Een groot succes waar nu zelfs al een vijfde serie van is verschenen in Italië.

De inmiddels 73-jarige acteur leeft tegenwoordig in Massachusetts, is getrouwd met Lori Hill en heeft twee kinderen. Misschien saai, maar voor ons blijft hij toch vooral die knappe, goedlachse, blonde en vooral blauwogige acteur:

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone en derde Brat Packer Molly Ringwald nu aan Terence Hill van het duo Spencer & Hill.