Tackleberry Trivia XII: Molly Ringwald

Geplaatst: door Pascal Ninaber

The Brat Pack-minispecial deel III: Molly Ringwald. Wie? Molly Ringwald! Dat lieve ding uit Pretty in Pink en Sixteen Candles!

Molly werd geboren in 1968 in Roseville, een plaatsje net buiten Sacramento in Californië als jongste lid van de familie Ringwald. Ze was er als actrice heel vroeg bij; op vijfjarige leeftijd stond ze namelijk al op de planken in een theaterproductie van Alice in Wonderland. Op tienjarige leeftijd speelt ze in de hitmusical Annie, gek genoeg niet als Annie zelf (want rood haar en sproeten), maar als Kate. Het moet er verwarrend uit hebben gezien, twee van die roodharigen op het podium.

Dat ze kan zingen bewijst ze ook al op vroege leeftijd. Op zesjarige leeftijd neemt ze een versie van het beroemde nummer I Wanna Be Loved By You opneemt, samen met haar blinde vader en zijn groep The Fulton Street Jazz Band. Een aantal jaar later neemt ze trouwens een paar nummers op voor een tweetal Disney-albums. Ze mag ook een klein rolletje spelen in de TV-hitserie Diff’rent Strokes (vanaf 5m12).

In de spin-offserie The Facts Of Life (slechts veertien afleveringen) speelde ze  opvallend genoeg de rol van Molly. Niet Ringwald, maar Parker. De serie werd uitgezonden vanaf 1979 en eindigde in de 1980, waarmee voor Molly het meest succesvolle decennium aanbrak. Na een aantal opwarmertjes in onder andere Tempest (1982), Spacehunter: Adventures In The Forbidden Zone (1983) en Sixteen Candles speelt ze in een aantal klassiekers uit de jaren ’80: The Breakfast Club (zie ook de Trivia van Judd Nelson), Pretty In Pink, met Andrew McCarthy en The Pick-Up Artist met Robert Downey Jr.

Waar ze in 1984 nog voorkwam op de lijst van meest veelbelovende actrices van 1984 ging het kaarsje van haar carrière vervolgens langzaam uit. De jaren ’90 hadden veel voor haar kunnen betekenen als de (hoofd)rollen (!) van Pretty Woman (Julia Roberts), Ghost (Demi Moore) en Batman (Kim Basinger) had geaccepteerd. Ze had zelfs de rol in Blue Velvet (David Lynch!) kunnen krijgen, als haar bemoeizuchtige moeder niet als eerste het script had gelezen en wat minder preuts was geweest...

Tuurlijk, er waren nog wel wat kleine rolletjes voor d’r weggelegd in de jaren die tussen de jaren ‘80 en nu liggen, maar de grote successen bleven uit. Tussendoor verscheen ze nog op het toneel in een remake van Sweet Charity. Pas in 2008 kwam ze weer terug in een redelijke grote rol in de tv-serie The Secret Life Of The American Teenager, een all-American dramaserie.

Tot slot een mooie quote van Molly (Volgens VH1 op nummer 1 van Greatest Teen Stars), die precies opsomt hoe de jaren ’80 voor haar waren: "I think I was blessed to be given the opportunity to be in those (Brat Pack) movies. I think they're great movies, and I'm proud of my work in them. But you can’t be 16 forever..."

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd Nelson en Alicia Silverstone nu aan Molly Ringwald.