Tackleberry Trivia XI: Alicia Silverstone

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Het is weer tijd voor een vrouw in de Tackleberry Trivia, en wat voor één.. Alicia Silverstone, een van de lekkerste jaren '90 chicks van de, ehm, jaren '90. 

Menig twintiger en dertiger die in die periode is opgegroeid kent haar wel, die blonde dame uit de clips van Aerosmith. Misschien hebben de jongens rondom zanger Steven Tyler de heropleving van hun carrière zelfs wel te danken aan deze schoonheid, wie weet. Zelf zegt ze tenslotte: ‘I hate it when people call me 'that Aerosmith chick!'

Aflevering elf van The Tackleberry Trivia gaat dit keer over Alicia Silverstone. Alicia werd geboren in 1976 in San Francisco uit een Engelse vader en moeder.  Al op zesjarige leeftijd begon Alicia aan modellenwerk, onder andere in een commercial voor een grote pizzaleverancier. Tijdens Highschool vervolgde ze haar modellenwerk en was ze -uiteraard- actief als cheerleader.

In The Wonder Years (zie één van de vorige Trivia's) had ze haar eerste piepkleine rolletje als Jessica -just the kind of woman who can turn a man around- Thomas.

In 1993 kreeg ze haar eerste grote rol in The Crush, waar ze een niet zo heel aardig tienertje speelde, wat haar in 1994 een MTV-award (in de hoogtijdagen van MTV een serieuze award) opleverde voor Best Villain, naast Best Breakthrough. Marty Callner zag haar in deze film en wilde haar per sé in de clip van Cryin’ van Aerosmith hebben. Wat haar ook optredens in de clips voor Crazy en Amazing opleverde. In Crazy was ze overigens te zien naast de dochter van Steven Tyler, Liv Tyler.

In 1995 werd ze gecast voor Clueless, een sleeperhit van een film. Hierin speelt ze de rol van Cher Horowitz, een tienertje dat zich druk maakt om vriendjes, mode en 'whatever'. Door deze rol werd haar een contract aangeboden voor maar liefst tien miljoen dollar (!) met Colombia-TriStar. Wisten zij veel dat het daarna niet meer zou zijn zoals daarvoor...

In 1996 won ze nog twee MTV-awards voor het onderschatte The Babysitter, maar het dieptepunt snel daarna was toch wel haar rol in Batman & Robin, waar ze dan ook een Razzie voor kreeg. "Dat niet meer", moet ze gedacht hebben, waarop ze zich ging toeleggen op het produceren van films via haar eigen bedrijfje, First Kiss Production. Het eerste resultaat was Excess Bagage met Benicio del Toro in de hoofdrol.

Vanaf 2000 is ze zelf nog maar sporadisch te zien. Ze verscheen nog op Broadway naast Kathleen Turner in The Graduate, en in 2003 is ze nog op TV te zien in Miss Match, maar na het floppen van die serie kwam ze met deze veelzeggende quote: "Fame is not anything I wish on anyone. You start acting because you love it. Then success arrives, and suddenly you're on show". Dat ze niet echt in de schijnwerpers wenst te staan blijft toch merkwaardig voor deze appetijleke dame van nog maar 35 lentes jong. Gelukkig staan er in 2012 wel weer wat nieuwe projecten op stapel, Tot het zover is, heb je hier alvast een stukje wallpapercompilatie van de door VH1 als nummer 5 verkozen Hottest Hotties of the 90s:

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent en tweede Brat Packer Judd Nelson aan Alicia Silverstone.