Tackleberry Trivia X: Judd Nelson

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Tackleberry Tien, en deel II in de Brat Pack-serie: Judd Nelson.

Acteur, producer, scenarioschrijver en Breakfast Club-rebel Judd Nelson werd nog net in de jaren ’50 (1959) geboren in Portland, Maine. Na een afgemaakte studie filosofie verhuisde hij naar Manhattan om daar dramalessen te volgen bij actrice Stella Adler; het acteervirus had hem te pakken gekregen nadat-iej bij een auditie van een vriend was gaan kijken. De aanwezige jury vroeg hem feitelijk per toeval om ook te auditeren, waarop hij prompt met de rol aan de haal ging. Of die vriendschap daarop nog stand hield, weet niemand..

Zijn eerste rollen speelde Nelson in Making The Grade (1984) en naast Kevin Costner in Fandango in 1985. Zijn grote doorbraak kwam in hetzelfde jaar, waarin hij zowel in St. Elmo´s Fire (als vriend van Ally Sheedy) als in The Breakfast Club schitterde. In laatstgenoemde film speelde hij de rol van de rebelse en recalcitrante John Bender, een puber die opgroeide in een gezin waarbij de vader hem op hardhandige wijze de lessen des levens probeerde bij te brengen, die hij op z'n beurt graag doorgaf aan zijn leeftijdsgenoten...

De woede en frustratie die hieruit voortkomen worden goed neergezet door Nelson. In het begin heb je een hekel aan hem, maar op het eind blijkt het een puber als alle anderen te zijn. Dat is wat The Breakfast Club ook tot een icoon van een film maakt. Je leert de karakters één voor één beter kennen en je krijgt sympathie voor ze. Een van zijn beste quotes uit deze film? "Does Barry Manilow know that you raid his wardrobe?"(Ah, de eighties..).

De jaren ’80 leverde voor Nelson niet op wat het zou moeten doen, net als het afsluitende decennium van de vorige eeuw; het terugkerende thema uit de Tackleberry Trivia. In 1986 sprak hij de rol van Hot Rod/Rodimus Prime in de Transformers-film, nou niet meteen een rol die je van de ster uit 1985 mag verwachten. Met Ally Sheedy (alweer!) verscheen hij vervolgens in Blue City, en in 1991 kon je hem nog zien in New Jack City, als enige niet Afro-Amerikaan naast onder andere  Ice-T en Mario Von Peebles en Chris Rock (als Pookie!).

In de sitcoms Suddenly Susan en Two And A Half Man had hij eindelijk weer wat succes, want sinds het begin van deze eeuw verschijnt Nelson voornamelijk in televisieseries en low-budget films en houdt hij zich bezig met het schrijven en produceren. Zo is hij te zien in Las Vegas en CSI: New York, en 'speelde' hij een cameo in Family Guy.

Nelson zou je met enige verbeelding kunnen zien als de 80's versie van James Dean; rebels en opstandig. Wellicht daarom had hij het ook geweldig moeilijk om zijn succes uit die jaren te blijven voortzetten. Voor ons blijft hij echter een waardig lid van The Brat Pack. Benieuwd naar deel drie? Over twee weken hebben we er weer eentje uit de mini-special.

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh Saviano en Brat Packer Rob Lowe, was het nu na Airwolf-held Jan-Michael Vincent aan een tweede Brat Packer: Judd Nelson.