Tackleberry Trivia VIII: Rob Lowe

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Vandaag starten we in de Tackleberry rubriek met een special rond The Brat Pack, een groep (ooit) aanstormende, jonge, getalenteerde acteurs en actrices uit de jaren ’80. Meestal te zien in zoetsappige films gericht op de opgroeiende jeugd uit die tijd, met alle verwarrende dingen die daarbij horen: relaties (inclusief opspelende hormonen), school en carrière maken (horen we daar Doe Maar?).

Overigens wel afgeleid van, maar niet te verwarren met The Rat Pack; dat scheelt een paar decennia. Maar net als bij die groep werd The Brat Pack ook om snelle thema’s berucht: vrouwen, limousines, vette Hollywood-contracten en dito bankrekeningen, en uiteraard de vele, jonge (veelal vrouwelijke) in katzwijm vallende fans. En ja, dan gaat opeens alles vanzelf. Nou ja, vanzelf. In deze special worden alle packers nog eens belicht en dan blijkt dat het toch iets anders is gelopen dan gehoopt. Kortom een waardige groep voor Tackleberry Trivia. Vandaag pakken we meteen goed uit met life-in-the-fastlane-playboy Rob Lowe.

Rob Lowe, vaak beschouwd als de knapste uit The Brat Pack, werd geboren in 1964 (48 alweer, dames) in Charlottesville, Virginia. Na een scheiding van zijn ouders vestigde mama Lowe zich in Malibu, Californië. Daar ging hij naar Santa Monica Highschool, net als mede Bratpackers Emilio Estevez en Charlie Sheen. Meteen genomineerd worden voor een Golden Globe bij debuut in de TV-film Thursday’s Child gebeurt niet iedereen. Zijn tweede nominatie kreeg hij in 1987 voor Square Dance, en er zouden er nog snel twee volgen. De eerste echte grote rol kwam in de door Francis Ford Coppola geregisseerde film The Outsiders uit 1983, waarin hij samen met Emilio Estevez en een zeer jonge Tom Cruise verscheen. Daarna volgde de echte grote successen, in About Last Night (met Demi Moore) en Hotel New Hampshire. En natuurlijk zijn Razzie-genomineerde optreden in coole klassieker St. Elmo’s Fire (met ongeveer iedereen van The Pack), het ultieme eerbetoon aan opgroeiende jongeren in de jaren ´80. Iedereen wilde toch zo´n vriendengroep hebben...

En met het succes kwamen ook de bekende vluchten in drank, drugs en sex. In 1988 werd een tape uitgebracht met daarin Lowe en twee vrouwen, waarvan er eentje minderjarig was. Een redelijk gangbaar patroon voor een jonge ster in een lijstje meest veelbelovende acteurs. Een van zijn beroemde quotes van die tijd: "When I was young and crazy, I was young and crazy." Maar het talent Lowe is eigenlijk altijd wel een beetje het talent gebleven, al bleven echt grote filmrollen uit. Er werd nog wel aan hem gedacht voor een rol in Titanic, als de echtgenote van Kate ‘Rose’ Winslet, en die van Dr. Shepard in Grey’s Anatomy. Helaas. Andere relatief kleine rollen had-ie in Wayne’s World en Austin Powers: International Man Of Mystery & The Spy Who Shagged Me.

Met televisieseries was het succes gelukkig een stuk groter; zo was hij te zien in het fantastische The West Wing als Deputy Director of Communications (& possible future president) Sam Seaborn (foto boven), als de briljante Eddie Nero in Californication (filmpje onder), en natuurlijk ook als Chris Traeger in de succesvolle NBC-serie Parks and Recreation. In 2000 was hij één van de 50 mooiste mensen in de wereld, volgens People Magazine. En daar denken we eigenlijk massaal aan als we Rob Lowe zien. Een eeuwig talent, een tikkeltje raar, maar wel lekker.

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey en tot slot Josh Saviano, was het nu aan Rob Lowe.