Tackleberry Trivia VI

Geplaatst: door Pascal Ninaber

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro en Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, is het nu aan Jennifer Dirty Dancing Grey.

Dirty Dancing (1987) en Ferris Bueller’s Day Off (1986), dat was het wel zo’n beetje voor Jennifer Grey (1960). Maar dan heb je natuurlijk wel twee topfilms uit de jaren ’80. En zeg nou zelf: opgenomen worden in de armen van Patrick Swayze wilde iedere tiener destijds wel. Jennifer Grey overkwam het! Na het overlijden van Swayze zei ze: "Patrick was a rare and beautiful combination of raw masculinity and amazing grace." OK, teveel info misschien.

De inmiddels 52-jarige actrice is geboren in New York City en is de dochter van Oscarwinnaar Joel Grey (beste bijrol Cabaret, 1972). Op vroege leeftijd wist ze al wat ze wilde doen: dansen en acteren. Vandaar ook haar keuze voor de Dalton School of Acting And Dancing en haar vervolgstudie aan het Neignourhood’s Playhouse, waar ze het vak leerde van Sanford Meisner, bekend van de gelijknamige acteertechniek.

Ze debuteerde in een commercial van Dr. Pepper in 1979. Na wat kleine rolletjes gespeeld te hebben in onder andere Reckless, Red Dawn en The Cotton Club werd ze gecast voor de 80s-klassieker Ferris Bueller’s Day Off, waar ze de rol van Jeannie Bueller op zich nam. Hierin speelde ze de oudere zus van de immer verzakende-en-op-zoek-naar-lol-zijnde Ferris Bueller, Bueller, Bueller… anyone? Ze speelde dit personage met verve; jaloersheid, koppigheid en vooral veel chagrijn, hieronder uitstekend te zien naast Charlie Sheen, waar ze overigens nooit een relatie mee gehad heeft (wel met Matthew Broderick en Johnny Depp).

Bueller was de opmaat voor een nog veel grotere rol, die haar wereldfaam bracht, namelijk de rol van Frances ‘Baby’ Houseman in Dirty Dancing. Een zeer geslaagd beroep op haar dansskills. In het dansspektakel (opgenomen in de New Yorkse Catskill Mountains, waar haar vader en grootvader ook hun carrières begonnen) speelde Grey naast dansleraar Patrick Swayze; raw masculinity & amazing grace, je kent het.

Ze zochten een mooie, jonge, goed dansende dame die in de sterke armen van deze veel te vroeg overleden acteur mocht zwieren. De film gaat over een tegen haar vader rebellerende jongedame die een relatie aangaat met haar dansinstructeur. Dirty Dancing was low-budget en bedoeld om uitgebracht te worden voor slechts één weekend in 1987. Tot ieders verbazing werd de film een enorme hit in de bioscoop. Hij staat bovendien nog steeds in de recordboeken als de eerste film die meer dan een miljoen videobanden over de toonbank liet gaan.

De prestaties van Grey waren goed voor een nominatie voor beste actrice bij de Golden Globes. Maar ja, en toen..? De echt grote rollen bleven uit. Een oorzaak zou kunnen zijn dat ze begin jaren ’90 een cosmetische ingreep heeft moeten doen om haar eerdere correcties te camoufleren. Hierdoor heeft ze nooit meer haar oude gezichtskenmerken teruggekregen, die haar zo leuk maakten.

Na heel veel kleine rolletjes maakte ze haar comeback pas weer in 1999 in de sitcom It´s Like…You Know. In 2010 liet ze overigens zien dat ze nog steeds heel erg goed kan dansen door Dancing With The Stars te winnen. Maar het liefste herinneren wij haar aan haar mooiste rol, die van Baby in Dirty Dancing, meteen ook een ode aan Patrick Swayze: