Tackleberry Trivia V

Geplaatst: door Pascal Ninaber

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami Vice én The Fresh Prince's Alfonso Ribeiro is het nu aan Carrie 'Princess Leia' Fisher!

Hoewel ze niet van koninklijke bloede is, is ze namelijk wel de meest sterrenstof-opwaaiende prinses aller tijden. In de originele Star Wars-trilogie werd de zus van Luke en de dochter van Darth Vader vertolkt door Carrie Fisher. En hoe! Welke Star Wars-fan herinnert zich niet hoe ze als het slaafje van Jabba The Hutt aan een ijzeren ketting gehouden wordt, in een zeer fijne gouden bikini...? Pure geek-pr0n.

Carrie werd geboren in 1956 geboren in Californië, waar ze na haar middelbare school koos om een theateropleiding te doen. In 1973 stond ze voor het eerst op de planken op Broadway in Irene, om vervolgens in 1975 te debuteren in de film Shampoo. In 1977 speelde ze haar bekendste rol tot nu toe als Princess Leia in de film Star Wars – A New Hope. Dat was tevens haar hoogtepunt als actrice. Hoe ze aan die rol kwam geeft ze zelf in een interview aan: “I slept with some nerd. I hope it was George…” (You weren’t sure?) “No … I took too many drugs to remember.”

De prinses stond altijd aan de zijde van Han Solo en Mark Hamill te vechten tegen de donkere krachten van een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan. Maar haar eigen leven was ook een struggle tegen de Dark Side. Tijdens de opnames van The Empire Strikes Back gaf ijsplaneet Hoth haar bijvoorbeeld inspiratie om d'r neus ook van wat poedersneeuw te voorzien...

Nadat ze de laatste in de eerste reeks Star Wars-films heeft gefilmd, wordt het stil rondom haar persoon. Ze verdiept zich steeds meer in de wereld van de genotsmiddelen en waar je zou verwachten dat de trilogie der trilogiën je verder zou brengen als actrice, gebeurde dit bij Carrie niet. Totaal niet, eigenlijk.

Tussen het filmen van de eerste delen van Star Wars door zag je haar nog wel in The Blues Brothers (1980) en later in When Harry Met Sally en het ondergewaardeerde The ‘Burbs. In 1990 schreef ze het script voor Postcards From The Edge, wat dan ook weer gebaseerd is op haar gelijknamige boek. De film gaat over een aan lager wal geraakte beroemdheid die niet van bepaalde genotsmiddelen kan afblijven... In het echt trouwt Fisher ook nog met Dan Akroyd, Paul Simon en Hollywood top agent Bryan Lourd. Gelukkig weet ze ook wat cabaret is:

In haar leven gaat het op en neer met de gezondheid, de verslavingen en het gewicht van de inmiddels 55-jarige actrice. Tegenwoordig houdt ze zich bezig met een theaterprogramma rond die thematiek: Wishful Drinking. Ze werd er zelfs voor genomineerd, voor een Grammy in 2010. Maar het liefste herinneren we Carrie Fisher toch als die zeer aantrekkelijke dame uit Star Wars...