Tackleberry Trivia IX: Jan-Michael Vincent

Geplaatst: door Pascal Ninaber

De negende Tackleberry alweer, een onmiskenbare Eighties Held, en een schoolvoorbeeld van iemand waarvoor deze rubriek in het leven geroepen is: Jan-Michael Vincent, AKA STRINGFELLOW HAWKE.

Jan-Michael Vincent (1944) werd geboren in Denver, maar groeide op in Hanford, Californië. Hij maakte zijn debuut in de film The Bandits uit 1967. Hij werd toevallig gespot, net voordat hij bij de National Guard wilde gaan. Zijn opvallende All-American uiterlijk werd gezien door een talent scout en gebruikt als een marketing tool. Kort erna was hij te zien als Chris Hanford in de TV-serie Lassie uit 1968, nu nog regelmatig op teevee.

Zijn carrière verliep vervolgens voorspoedig met veel rollen in de jaren ’60 en ’70. Hij was onder meer te zien in TV-series Bonanza, The Persuaders (als helicopterpiloot, mind you) en met een mooie rol in The Mechanic (1972), naast Mr. Majestyk himself, Charles Bronson. Ook speelde hij met andere grote sterren uit die tijd, zoals John Wayne, Rock Hudson en James Coburn. Hij werd zelfs gevraagd voor de rol van Hooper in Jaws, de marine bioloog die uiteindelijk door Richard Dreyfuss werd gespeeld. 

Opgroeiend in Californië raakte JMV bekend met het surfen en die skills gebruikte hij voor de klassieker Big Wednesday (1978), naast co-surfer en all-round totaalmalloot Gary Busey. Nu misschien wat moeilijk voor te stellen, maar onderstaand filmpje zal dat beeld wel verhelderen.

In 1984 kwam dan uiteindelijk de rol die hem voor meerdere generaties op de kaart zou zetten: die van Stringfellow Hawke in Airwolf, eerst in de TV-film en later in de serie over een superhelicopter, die het zo bont maakte als alleen dat decennium kon; een actieradius die de helft van de planeet bestreek, sneller dan de meeste straaljagers en ondersteund door één van de geilste TV themes aller tijden. Én Ernest Borgnine als Dominic Santini, inmiddels 95 (!) maar still going strong..!

Dat de serie populair was bleek wel uit het salaris van JMV. Per aflevering kreeg hij maar liefst 200.000 dollar betaald. Maarrr, je raadt het al: daarna ging de carrière van JMV bergafwaarts (nog zo'n terugkerend thema in deze rubriek). Reeds in 1970 speelde hij in een aflevering van Marcus Welby, MD de rol van een alcoholist. Ironisch genoeg is hij het later zelf ook geworden, doordat hij zijn niet-helicoptervlucht in alcohol en drugs nam. Met alle nare en trieste gevolgen van dien: gevangenisstraf vanwege het onder invloed rijden, een tweetal zware auto-ongelukken, en geheugenverlies. In een interview uit 2007 wist hij zich bijvoorbeeld al niet meer te herinneren dat hij ooit in een zwaar ongeluk is geweest. Dat hij ook niet wist wie Brad Pitt is, kan ook als cynisch opgevat worden.

Voordat hij in 2009 definitief met pensioen ging (of zou Hollywood het nog eens op de heupen krijgen, qua Airwolf..?)  speelde hij zijn laatste rol al in 2004: Escape To Grizzly Mountain. Hij leeft tegenwoordig op zijn ranch in Vicksburg, Mississippi. Als afsluiter de intro van eerder genoemde intro van Airwolf, zijn mooiste rol en toch wel de reden voor zijn opname in deze rubriek;

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh Saviano en Brat Packer Rob Lowe, was het nu aan Airwolf-held Jan-Michael Vincent.