Tackleberry Trivia IV

Geplaatst: door Pascal Ninaber

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff Tannen en Philip Michael Thomas van Miami Vice is het nu aan Alfonso Ribeiro!

Breakdance, bodypoppin’ of electric boogie, bij Alfonso Ribeiro ben je aan het goede adres. In 1985 schittert hij in onderstaande commercial. Echt dansen kon en kan deze inmiddels 41-jarige acteur, danser, performer, presentator en gymnast wel degelijk, ook buiten de bekende Carlton-moves. 

Op twaalfarige leeftijd is hij al op de planken van Broadway te vinden met een rol in de musical The Tap Dance Kid. De kritieken zijn lovend en al snel is hij ook terug te vinden in een TV-serie, Silver Spoons, als het beste maatje van acteur Rick Schroder, die toch een stukje minder groove had, getuige het onderstaande filmpje. Tot op de dag van vandaag zijn ze overigens nog steeds goede vrienden. 

Het spelen op Broadway was ook niet geheel voorbij gegaan aan ene Michael Jackson, die hem prompt uitnodigde om te schitteren in onderstaande commercial van Pepsi uit 1984. Ribeiro eerste hoofdrol, en opnieuw een gelegenheid zijn dansvloerskills met het publiek te delen. Niet toevallig wilde hij in de jaren ’80 eigenijk zelf Michael Jackson zijn, toen hij de singles Dance Baby, Not To Young (To Fall In Love) en Time Bomb uitbracht. Een broodje-aap verhaal misschien, maar geruchten gaan nog steeds de ronde dat hij zijn nek gebroken heeft tijdens een ‘head-spin’... 

Na nog wat kleine rolletjes werd Ribeiro in 1990 natuurlijk pas écht bekend, als Carlton Banks in de The Fresh Prince Of Bel Air. Hij speelde de rol van een typisch rijkeluisfiguur in de deftige wijk Beverly Hills, als zoon van een steenrijke advocaat. Ietwat sullig ook, in tegenstelling tot zijn neefje Will Smith, en niet zo populair. Ribeiro speelde in alle zeven seizoenen en regisseerde zelf een aantal afleveringen.

Nadien ging het niet zo goed meer met de carrière, zoals we al vaker lazen. Hij had nog wel een bijdrage in Wild Wild West (1999) voor zijn Fresh Prince-maat Will Smith, maar eigen rollen bleven uit. Hij werd bijvoorbeeld presentator van spelshow Catch 21, en deed een aantal mindere TV-series, zoals Extreme Ghostbusters en In The House. Momenteel houdt hij zich voornamelijk bezig met autoracen en her en der herinnerd worden aan die ene bekende rol die hem wereldberoemd maakte...

Vooruit, nog een keer, omdat-ie zo leuk is. Tom Jones is hem voor eeuwig dankbaar; Do The Carlton!