Tackleberry Trivia III

Geplaatst: door Pascal Ninaber

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene Tackleberry en Back to the Future's Biff Tannen is het nu aan Philip Michael Thomas. 

Hoe gaaf was het om op te groeien met dé hitserie van de jaren ’80, Miami Vice? De verhalen waren spannend, alles was pastel gekleurd, auto’s, vrouwen en zonneschijn +1. En sindsdien weten we ook wat Jai Alai is (Baskisch pelota.)...:). Natuurlijk geleid door het duo dat menig vrouwenhart sneller deed kloppen: Sonny Crockett (Don Johnson) en Ricardo Tubbs, gespeeld door Philip Michael Thomas (PMT).

Geboren in 1949 (van Ierse, Duitse, Indiaanse en Afro-Amerikaanse (!) komaf, stond PMT in de jaren ’70 op Broadway en maakte hij zijn debuut op het witte doek in de Blaxplotationfilm Come Back Charleston Blue. Daarna volgde vele kleine rollen in films als Stigma (1972), Mr. Rico (1975) en nog een handjevol TV-series als Trapper John M.D., Strike Force en Roots: The Next Generations.

Maar in de hitserie Miami Vice kreeg PMT pas de echte grote bekendheid. Waar vele mensen Don Johnson als de ster van de show zagen, had PMT zeker ook zijn eigen fanbase, die hem liefkozend ‘The Scuzzy Black Guy From Miami Vice’ noemden. Hij speelde de rol van ex-NYPD agent Ricardo Tubbs, die in de eerste aflevering naar Miami komt om de moordenaar van zijn broer te zoeken. Toevalligerwijs is Sonny Crockett dezelfde crimineel op het spoor, waardoor de vijf seizoenen durende samenwerking tot stand komt.

Miami Vice had veel invloed hoe de jaren ’80 er qua muziek, kleding en lijfstijl eruit ging zien. Ineens was het voor mannen normaal om mooie pakken te dragen met daaronder laag uitgesneden roze v-hals shirtjes, bijvoorbeeld. PMT deed daar uiteraard aan mee. Tijdens een Oscar-uitreiking in de jaren ’80 droeg hij een gouden sieraad met daarin de letters E.G.O.T. in gegraveerd. Deze letters stonden voor het feit dat hij binnen een jaar of vijf verwachtte zowel een Emmy, Grammy, Oscar als een Tony te zullen winnen. Hij won er overigens nooit één, in welke categorie dan ook.

Na Miami Vice heeft hij moeite om aan het werk te raken en duikt hij slechts op in kleine shows als Zorro, The Adventures of Superboy en nog een keertje naast Don Johnson in Miami Vice-nageboorte Nash Bridges. Als zanger lukte het ook niet echt. Al in 1985 bracht hij een album uit Living The Book Of My Life, wat voor de echte jaren ’80-liefhebber toch wel een klein beetje genieten is...

Later bracht hij nog de albums Somebody (1988) en -hoe toepasselijk- My My Miam….I (1993) uit.

Sindsdien ging het eigenlijk alleen maar bergafwaarts voor de inmiddels 63-jarige acteur. Onder het mom van ‘Miami Vice To World Advice’ schitterde hij nog wel in een aantal infomercials voor een bedrijfje wat zich toelegde op wat we hier kennen als de horoscoop-televisie.

Hoewel hij in 2002 en 2006 een voice-overrol kreeg voor het personage Lance Vance uit de bekende Grand Theft Auto-games, willen we hem eigenlijk het liefste herinneren als die coole cop uit Miami Vice. Zo blijft de epische aflevering ´Walk-Alone´ ons voor altijd bij. Hij speelt hier een undercoveragent wiens dekmantel komt te vervallen. Maar dankzij andere Vice-held Edward James Olmos (bekend van Blade Runner en de serie Battlestar Galactica) toch net op tijd weet te ontsnappen. Let vooral ook op de muziek en niet zozeer op de schietpartijen... Oh, en Laurence Fishburne en Ron Perlman schieten ook nog even door het beeld in onderstaande clip, aangezien de serie ook nog eens ramvol zat met inmiddels welbekende beroemde, waaronder ook Bruce Willis, Ving Rhames, Miles Davis, Phil Collins, Dennis Farina, Julia Roberts, et cetera, et cetera.