Tackleberry Trivia II

Geplaatst: door Pascal Ninaber

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene Tackleberry is het nu aan Back to the Future's Biff Tannen: Thomas F. Wilson Jr. 

Eigenlijk kun je Thomas Wilson het beste omschrijven als een multi-talent, die in zijn leven vele dingen gedaan heeft (acteur, schrijver, schilder, voice-over acteur, noem maar op). Reeds op de lagere school nam hij deel aan muzieklessen met als instrument tuba, leren hoe je moet debatteren en hoe je moet toneelspelen. Het logisch gevolg was dat Thomas Wilson een vervolgopleiding deed op de American Academy of Dramatic Arts. Daar maakte hij ook zijn officieuze debuut als stand-up komiek.

Zijn debuut op TV laat dan niet lang op zich wachten als hij in 1984 een klein rolletje heeft in de hitserie Knight Rider. Blijkbaar viel hij op, want in 1985 wordt hij gevraagd voor wat zijn allerbekendste rol zou worden: Biff Tannen in Back To The Future. Biff is juist niet wat Thomas Wilson in het dagelijkse leven is – Thomas is aardig, netjes en beleefd. Geen eigenschappen die je Biff toe kunt schrijven. Doordat Thomas als klein kind gepest werd, weet hij echter zeer overtuigend de rol van deze villain neer te zetten. 

Met gevleugelde uitspraken als "Hello McFly, what are you looking at, butthead?!" en "Clint Eastwood, what kinda stupid name is that?" reed hij elke film in een mesthoop na een veelal lange achtervolging...

Helaas voor de fans zal er geen vierde deel komen, zie hiervoor ook het onderstaande filmpje. Sindsdien is het multi-talent voornamelijk in TV-series zoals House M.D., Boston Legal, Family Guy (als de baby van Quagmire), Two and a Half Man en Bones te zien geweest. Ook heeft hij zijn stem gebruikt voor vele karakters in onder andere computerspelletjes (Spider-man, Run Like Hell en het gelijknamige Back To The Future-spel) en tekenfilmseries, zoals Pinky And The Brain, Gargoyles en Spongebob Squarepants.

Toen Thomas Wilson eenmaal bekend werd met zijn Biff-personage kreeg hij veelal dezelfde vragen op zich afgevuurd, waardoor hij besloot om er een liedje omheen te maken, gebruikt in zijn stand-up comedian shows. Om duidelijk te zijn, noemde hij het liedje ‘Stop Asking Me The Question...’