Tackleberry Trivia

Geplaatst: door Pascal Ninaber

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. En wie anders dan Tackleberry zelf moet die rubriek aftrappen?

De rubriek is namelijk vernoemd naar Eugene Tackleberry, een personage uit Police Academy gespeeld door David Graf (1950 - 2001). Eugene Tackleberry in alle zeven (bestaande) delen van Police Academy is ongetwijfeld zijn bekendste rol.

Cmndt. Eric Lassard: "What is the most frustrating thing about police work?"
Tackleberry: "Not being able to carry hand grenades, sir."

David Graf werd geboren op 16 april 1950 in Lancaster, Ohio. Op zijn 22ste studeerde hij af met als hoofdvak theater. In de jaren die volgden had hij het niet altijd even breed en uit armoede nam hij deel aan een Amerikaanse spelshow, The $25.000 pyramid, waar hij in de prijzen viel. Eenmaal een bekend acteur deed hij samen met de toenmalige presentatrice Patty Duke mee, maar dan voor de $100.000, zoals dat gaat bij celebrities.

Na zijn debuut op televisie speelde hij talloze kleine rolletjes in onder andere M*A*S*H, The A-Team en The Dukes Of Hazzard. In 1981 maakte hij zijn debuut in de film Four Friends, waar hij de rol van Gergley speelde. Toch kennen de meeste mensen hem als die ietwat schietgrage Dirty Harry look-alike Eugene Tackleberry. Übermacho Tackleberry was het stereotype double hard bastard politie-agent, aan wie hieronder terecht een compilatie en een action figure is besteed.

Buiten die rol speelde Graf onder meer in Guarding Tess (1994) en The Brady Bunch Movie (1995). Voor alle Trekkies onder ons: hij speelde de ook nog rol van Noonan in de Voyager-series, en in Deep Space 9 fungeerde speelde hij zelfs een Klingon. De op Star Trek gebaseerde games Elite Force en Away Team werden van zijn stem voorzien.

Buiten de camera’s was David Graf vooral actief om het voor zijn collega acteurs op te nemen als lid van de vakbond. Hij stierf in 2001 aan een hartaanval, op zelfs vijftigjarige leeftijd, tragisch genoeg op dezelfde leeftijd als zijn vader en grootvader én op een familiebruiloft. Bij dezen een kleine ode aan David 'Tackleberry' Graf.