Tackleberry Triva XVI: Malcolm Jamal Warner

Geplaatst: door Pascal Ninaber

Opgroeien in een gezin met alleen maar vrouwen om je heen? Theo Huxtable deed het in de jaren ’80 en jaren ’90, in één van de meest populaire televisieseries van die tijd: The Cosby Show.

Theo Huxtable, in het dagelijks leven Malcolm Jamal Warner genaamd, is onderwerp van Tackleberry Sixteen. In New Jersey is hij 41 jaar geleden geboren en vernoemd naar Malcolm X en legendarisch jazzpianist Ahmad Jamal. Als negenjarige al geïnteresseerd in acteren, waardoor hij zich inschrijft voor diverse toneelscholen voor jongeren. Met succes doorloopt hij z'n opleidingen, voordat hij in 1982 op televisie verschijnt in achtereenvolgens Matt Houston en dé hitserie Fame:

Echt bekend wordt Malcolm pas in de comedyserie van de jaren ’80, The Cosby Show (199! afleveringen). Hij werd persoonlijk door Bill Cosby op de laatste castingdag gekozen voor de rol van zijn zoon, Theo Huxtable. Een rol waar hij overigens een Young Artist Award voor heeft ontvangen.

De serie gaat over het wel en wee van het gezin Huxtable, een familie 'gecreëerd' door komiek Bill Cosby. Een echte hitserie, al was het maar vanwege het feit dat het eens om een Afro-Amerikaans gezin draaide. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zussen (Lisa Bonet!) van Theo, de truien van zijn vader, of één van zijn vrienden, genaamd Cockroach.

Tijdens het schrijven van dit stukje kwamen we er achter dat zijn vriendin in de serie (en later ook IRL), Justine (Michelle Thomas) in 1998 op slechts dertigjarige leeftijd overleed. Malcolm's carrière na The Cosby Show wordt voornamelijk op televisie voortgezet, in series als A Different WorldJeremia en Malcolm & Eddie. Grote rollen in films heeft-ie nooit gespeeld. In de jaren ’90 kom je 'm bijvoorbeeld tegen in The Fresh Prince Of Bel-Air als de vriend van Hilary, maar ook in Drop Zone, naast Wesley Snipes. In het heden wil-ie nog wel eens opduiken in series als Community, en in de titelrol van Alex Reed in Reed Between the Lines.

Op het muzikale vlak staat hij overigens ook zijn mannetje. Waar hij eerst nog te zien is in N.E. Heartbreak, een nummer van New Edition, speelt hij basgitaar in zijn eigen band Miles Long. Sinds 2003 werden er twee CD’s uitgebracht. Daarnaast houdt hij zich tegenwoordig ook bezig met het voordragen van poëzie. Een niet heel spectaculaire carrière voor de Hippe Huxtable, maar wel een degelijke. Dus wie weet zien we nog wel meer van 'm in de toekomst, dan alleen maar dit soort scènes:

In de rubriek Tackleberry Trivia laten we in de categorie 'waar is die en die eigenlijk gebleven?' steeds een niet zo bekende, maar wel herkenbare acteur of actrice voorbij komen. Voor deze bijna vergeten groep acteurs legt de redactie graag nog een keertje de rode loper uit - al is het maar een kleintje. Na naamgever Eugene TackleberryBack to the Future's Biff TannenPhilip Michael Thomas van Miami ViceThe Fresh Prince's Alfonso Ribeiro,Carrie 'Princess Leia' Fisher uit Star Wars, Jennifer Dirty Dancing Grey, Josh SavianoBrat Packer Rob Lowe, was het na Airwolf-held Jan-Michael Vincent, tweede Brat Packer Judd NelsonAlicia Silverstone, derde Brat Packer Molly Ringwald, de helft van het duo Spencer & HillBronson 'Perfect Strangers' Pinchot en Ally Sheedy, was het nu aan Malcolm Jamal Warner.