Succesvolle popdebuten op het witte doek

Geplaatst: door Tom van Steensel

Rihanna maakt deze week haar acteerdebuut in Battleship. Ze is daarmee zeker niet de eerste, en vast ook niet de laatste, popartiest die de gang naar het witte doek maakt. Vijf collega's van RiRi uit het hiphop en r&b genre die eveneens een succesvol bioscoopdebuut kenden...

5 - 2Pac

Bioscoopdebuut: Juice

Juice was niet alleen het regiedebuut van Ernest Dickerson, destijds de vaste cameraman van Spike Lee. De film markeerde ook de eerste rol voor Tupac Shakur, die als Bishop zijn personage de meeste persoonlijkheid en wilskracht meegeeft. 2Pac verloor later een bijrol in Forrest Gump aan Mykelti Williamson en nam op de set van Gridlock’d een raptrack op met Tim Roth die, tot grote opluchting van Roth zelf, nooit publiekelijk werd gereleased. Voor zijn dood schreef hij ook nog een script getiteld Live 2 Tell waarin hij zelf de hoofdrol wilde spelen. Dat laatste zal dus niet meer gebeuren, maar de film zelf is nog altijd in development.

4 - Whitney Houston

Bioscoopdebuut: The Bodyguard

Whitney Houston mocht begin jaren negentig haar starpower van het podium verplaatsen naar het witte doek. Dat deed ze in The Bodyguard, naar een script van Raiders Of The Lost Ark-scenarist Lawrence Kasdan. De chemie met Kevin Costner (zie foto) is duidelijk aanwezig en Houston weet van Rachel Marron net iets meer te maken dan enkel een verwende popdiva. Whitney dook daarna nog op in films als The Preacher’s Wife en Waiting to Exhale, maar een privéleven turbulenter dan dat van Tina Turner zat erg in de weg. Toch mag ze na haar overlijden nog één keer schitteren in Sparkle, waarvoor de trailer al is vrijgegeven.

3 - Ice Cube

Bioscoopdebuut: Boyz n the Hood

John Singleton cast wel vaker muziekartiesten in zijn films (Snoop Dogg, Andre '3000' Benjamin, Busta Rhymes) en liet zowel Janet Jackson als Ice Cube debuteren op het witte doek. Cube deed dat met een prima bijrol in het Oscargenomineerde Boyz n the Hood als een personage dat vrij dicht bij zijn NWA-persona leek te liggen. Het acteer-CV van Cube varieert inmiddels van stoner classic (Friday) tot door critici geprezen (Three Kings) en van guilty pleasure (Anaconda) tot gênant (Are We There Yet?). Misschien “born again christian” Chris Tucker binnenkort maar overhalen om weer aan een waterpijp te lurken in een vierde Friday?

2 - Eminem

Bioscoopdebuut: 8 Mile

Iedereen kreeg spontaan nachtmerries toen Eminem een eigen filmproject aankondigde, maar gelukkig liet het aantrekken van regisseur Curtis Hanson (zie foto), bekend van L.A. Confidential, ons weer wat rustiger slapen. Eminem kreeg zelfs bijna niets dan lovende kritieken: “He plays Rabbit with riveting, flamboyantly expressive intensity”, schreef LA Weekly. “His rough power, as well as his humor and sensitivity is delivered intact”, kopte Variety. Verdere acteeravonturen bleven echter uit. Toch zitten er nog een aantal films in de pijpleiding, waaronder het boksdrama Southpaw dat de televisiescenarist Kurt Sutter schreef met Eminem in het achterhoofd.

1 - Jennifer Hudson

Bioscoopdebuut: Dreamgirls

Amerika stemde dan wel niet op haar toen ze meedeed aan American Idol, de leden van de Academy deden dat wel nadat ze werd genomineerd voor haar debuutfilm Dreamgirls. Hudson verzilverde als enige één van de twee acteernominaties die de film opleverde (sorry, Eddie). Helaas wil een vroege Oscar niet altijd zeggen dat je voortaan de beste scripts voor het uitkiezen hebt, vraag maar aan Forest Whitaker, en met het verdere verloop van haar acteercarrière wil het nog niet echt vlotten. Hudson had daarna nog een miniem rolletje als Carrie Bradshaws assistente in de Sex & The City-film en is binnenkort te zien in een nieuwe komedie van de Farrelly-broertjes.