Star Wars 3D - The Saga Continues

The Phantom Menace. Doorgewinterde Star Wars-liefhebbers zien deze film als de teloorgang van hun favoriete filmserie. Een prequel op de meest succesvolle filmtrilogie aller tijden? ‘Klinkt als even snel miljoenen cashen,' klonk het door de wandelgangen. Meesterbrein George Lucas weerlegt die uitspraak, omdat het voor hem juist een bewuste keuze was om te eindigen met de prequels.

Dat geldt echter niet voor de komende 3D-weergaves van de films. Inderdaad, Star Wars keert terug op het witte doek, en wel met driedimensionale beelden: morgen is Episode 1 in de Nederlandse bioscopen te zien, in 3D. Had je dit vijf jaar geleden voorspeld, dan werd je door menig filmdeskundige voor gek verklaard. George Lucas? De man die een grote hekel had aan 3D-conversies? Is hij nu werkelijk bezig om de bekendste science-fiction reeks ooit driedimensionaal op het witte doek te krijgen? De bevestiging hiervan in september 2010 deden veel wenkbrauwen fronzen. Het blijkt echter een heel bewuste keuze te zijn geweest: 

3D-films zitten duidelijk nog in de lift en de techniek ervan staat nog in de kinderschoenen. Op het moment van schrijven is er nog geen één noemenswaardige 3D-film verschenen, James Cameron’s Avatar daargelaten. Vanwege die productie is Lucas echter tot inkeer gekomen. Na het zien van de Oscar-winnende science-fiction film startte hij onmiddellijk een zoektocht om zijn paradepaardje van een 3D-weergave te voorzien. Tot afgrijzen van de fanatieke Star Wars-fans wordt deel één uit de filmreeks, The Phantom Menace, als eerste in de bioscoop uitgebracht. Dat heeft op 9 februari plaats.

Het succes van de Saga begon niet met The Phantom Menace in 1999. Het science fiction-epos begon immers met Star Wars IV: A New Hope, pas 22 jaar later maakte Lucas de prequels hiervan. Voornamelijk The Phantom Menace en Attack of the Clones werden met overwegend ongeloof ontvangen. Revenge of the Sith, de film die Star Wars definitief op slot zette, deed het al wat beter, maar mocht volgens de fans nog steeds niet eens de schoenveters van de eerste drie films strikken. Vooral de toevoeging van Jar Jar Binks, één van de nieuwe personages bij de prequels, viel niet in goede aarde. Klaarblijkelijk weerhoudt Lucas er niet van om toch eerst met de prequels te beginnen. Onderstaande het tweede deel van het interview:

Wel stapt hij juist vanwege de kritiek uit de filmwereld. In een interview met The New York Times vertelde hij: “Waarom zou ik nog een film maken als iedereen alleen maar tegen me schreeuwt en zegt dat ik een vreselijk persoon ben?" Naar verluidt verschijnt er ieder jaar één Star Wars-film in 3D in de bioscoop. Dat betekent dat de liefhebbers pas vanaf 2015 hun favoriete delen mogen aanschouwen.

Of het vertrek van Lucas inhoudt dat de Indiana Jones-trilogie (inderdaad, trilogie), ’s werelds bekendste avonturenreeks, geen 3D-versie krijgt, is op het moment niet duidelijk. Steven Spielberg, de regisseur van Indiana Jones en de beste vriend van Lucas, is in ieder geval groot liefhebber van driedimensionale weergaves. In samenwerking met Peter Jackson (The Lord of the Rings) bracht hij de animatiefilm The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn uit. Hoewel de 3D-effecten volgens de recensenten te wensen overlieten, raken zowel Spielberg als Jackson niet uitgepraat over de techniek.

Dat blijkt ook wel uit het feit dat The Hobbit: An Unexpected Journey door twee 3D-camera’s opgenomen wordt, hetgeen nog niet eerder gedaan is. De ervaring die Jackson opdeed met de Volume-studio van Cameron, met onder meer de mogelijkheid om met motion capture gezichtsuitdrukkingen vast te leggen, zal hem hierbij helpen. Deze techniek zal overigens niet gebruikt worden voor de 3D-conversie van Cameron’s Titanic, die begin april in de Nederlandse bioscopen te zien is. Aangezien de miljardenfilm uit 1997 niet in 3D is opgenomen, heeft er ‘slechts’ een 3D conversie en een oplapping van de 2D-versie plaatsgevonden om dit mogelijk te maken.

Eenzelfde proces als bij Star Wars: Episode I. Of de 3D-weergave van The Phantom Menace een succes wordt of niet: Lucas stopt er mee. De man die zijn scripts ouderwets met de pen uitwerkt. De man die opgroeide op een walnotenboerderij. De man die geobsedeerd is door auto-en motorraces. De man die volgens een grote fanschare zijn twee grootste producties (Star Wars en Indiana Jones) verkwanselde. Hij stopt ermee. Klaar. Finito. Over en uit. Schluss. George Lucas, dames en heren, gooit na meer dan veertig jaar de handdoek in de ring.

Of zijn afscheid in stijl is, laten we aan het publiek. Eke Bosman zag namens de redactie van Filmpjekijken alvast de eerste 3D-weergave, en was niet bepaald kapot van de conversie van deze toch al dubieuze prequel: "Om eerlijk te zijn: het is allemaal niet zo heel spetterend. Hartstikke leuk dat je alles nu in diepte ziet, maar een toegevoegde waarde heeft het niet. Dat valt natuurlijk te verklaren door het feit dat ze in het jaar 1998 (toen de film geschoten werd) niet de beschikking hadden over 3D-camera’s. Maar ja, je loopt met zo’n poster wel te pronken dat je film 3D-beeld heeft. Dan kan de consument ongetwijfeld teleurgesteld raken als hij bijvoorbeeld Avatar (2010) gewend is."

"De hamvraag die gesteld moet worden: is Star Wars Episode I: The Phantom Menace eigenlijk wel een bioscoopbezoek waard? Een verdomd moeilijke vraag. De film is al dertien jaar te zien geweest, en ten opzichte van die versie is er amper wat veranderd. Nog altijd is het verhaal hetzelfde, ondanks de – in de ogen van grote Star Wars-fans – vele knips die George Lucas heeft toegepast. Aleen dan met beter beeld, en in dat verdomde 3D..."

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.