Smaakmakende cameo's en bijrollen

Geplaatst: door Danja Koeleman

Nietsvermoedend ben je een film aan het kijken, totdat je ineens - geheel onverwacht - een bekend gezicht tegenkomt. 'Huh, ik wist helemaal niet dat Acteur X ook in deze film speelde!' Filmpjekijken zet een aantal opvallende celebrity-gastrollen en cameo's op een rijtje.

Judi Dench - Pirates of the Carribean - On Stranger Tides
Als je even met je ogen knippert mis je de Britse actrice in het vierde Pirates-vehikel, maar ze is het toch echt. Tijdens Jack Sparrow's ontsnappingspoging aan het begin in de film belandt hij in een koets waar hij z'n charmes uitstort op de passagier, een edelvrouw gespeeld door Dench. Bekender overigens is de gastrol van Rolling Stone Keith Richards, die eerder ook in deel drie van de Pirates-serie Sparrow's vader speelde.

Tim Robbins, Vince Vaughn en Ben Stiller - Achorman
In één van de meest hilarische comedy's ooit gemaakt barst het van de A-sterren. En één van de meest memorabele scènes is de battle tussen de nieuwslezers, waarin de messen, bommen en ledematen je om de oren vliegen. Tim Robbins steelt de show met zijn machète - waarmee hij koelbloedig de arm van Luke Wilson afhakt.  

Samuel L. Jackson - Kill Bill Vol. 2
In Tarantino's Pulp Fiction was hij als Jules veel prominenter aanwezig, maar wie goed oplet kan hem ook tegenkomen in het tweede deel van de wraakreeks waarin Uma Thurman haar ex-collega's één voor één om zeep helpt. Tijdens een flashback van de bruiloft van 'The Bride' en diens toekomstig echtgenoot kun je Jackson in de rol van Rufus achter de piano zien. Tarantino kennende is het mogelijk dat Rufus eigenlijk Jules is: in Pulp Fiction beweert het personage dat hij het liefst als een soort zwerver de wereld rond wil reizen; in Kill Bill zegt Rufus dat hij een zwerver is. Bevestigd is het nooit.

Mike Tyson - The Hangover
Tijdens de befaamde vrijgezellennacht jatten de bezopen hoofdpersonages de tijger van Mike Tyson - die ze overigens de volgende dag weer keurig terugbrengen. Hoewel Tyson tot dusver alle gastrol- en cameo-aanvragen gelijk afwees, ging hij voor The Hangover wel akkoord: één van zijn lievelingsfilms is Old School, een film die regisseur Todd Phillips een paar jaar eerder maakte. In de comedy steelt hij vooral de show tijdens zijn niet al te zuivere performance van 'In The Air Tonight' van Phil Collins; de wilde drumsolo is een favoriet van de fans. In het echt bezit Tyson trouwens zeven tijgers.

Tom Cruise - Tropic Thunder
Zo heb je 'm nog nooit gezien. Cruise in Tropic Thunder is namelijk niet de actieheld die we van 'm gewend zijn, maar z'n fanbase werd dankzij z'n optreden in de actiecomedy wél een stuk groter. Cruise speelt - gehuld in een fatsuit inclusief grote nephanden - de kale filmbaas Les Grossman, een Flo Rida-aanbiddend personage dat z'n naam, dankzij z'n groffe uitspraken, eer aandoet. Zie ook het dansje!

Er wordt gefluisterd dat het karakter is gebaseerd op het mediatycoon Sumner Redstone, die Cruise bij Paramount ontsloeg na z'n bankspringmoment in The Oprah Winfrey Show. Inmiddels hebben de twee het overigens weer bijgelegd en schittert Cruise in de Paramount-productie Mission: Impossible - Ghost Protocol.

Wie niet? - The Muppets (2011)
Wie een rits bekende sterren wil zien, moet zeker een biosbezoekje gaan brengen aan The Muppets. Grote kans dat een celebrity van je voorkeur zijn of haar gezicht laat zien. Onder andere Zach Galifianakis (The Hangover), Dave Grohl (frontman van Foo Fighters), Whoopi Goldberg, Jim Parsons (The Big Bang Theory) en Emily Blunt (in dezelfde rol die ze speelde in The Devil Wears Prada) showen hun bekende snuitje in de film.

Blijf ook vooral zitten tot het einde, waarbij alle sterren een liedje met de Muppets een liedje zingen. Helaas hebben een aantal bijzondere gastoptredens de film niet gehaald. Zo was Christian Bale gevraagd om in z'n Batman-pak kruipen voor een face-off met Gonzo (de scène is nooit gefilmd) en is er een scène geknipt waarin Lady Gaga het aan de stok krijgt met Miss Piggy.

Gastrollen en cameo's van schrijvers/regisseurs
Het komt vaak voor dat een regisseur of de schrijver van het boek dat verfilmd wordt een (vliegensvlugge) appearance maakt in zijn film. Alfred Hitchcock draafde in 37 van zijn films (ergens in de achtergrond) op; hierboven pakt hij de bus in North by Northwest. Stephen King kan er ook wat van: hij was te zien in meer dan achttien van zijn boekverfilmingen. Scream heeft twee opvallende cameo's: regisseur Wes Craven speelt een conciërge en Exorcist-scream queen Linda Blair kruipt in de huid van een verslaggever. 'Stripheld' Stan Lee duikt vaak op in de verfilmingen van zijn legendarische comics; in Iron Man II is hij bijvoorbeeld kort te zien als Hugh Hefner, en in één van de recente Hulk-films heeft hij ook een klein rolletje. 

In Fear and Loathing in Las Vegas is schrijver Hunter S. Thompson te zien als hetzelfde karakter als Johnny's Depp personage in een flashback. Schrijfster Stephanie Meyer zwerft in de eerste én vierde Twilight-film ergens op de achtergrond rond. M. Night Shyamalan heeft zichzelf in al zijn films een klein rolletje gegeven. Zo speelt hij een dokter in The Sixth Sense, een drugsdealer in Unbreakable en de bestuurder die de vrouw van Mel Gibsons personage in Signs doodrijdt. Hij had het overigens beter bij regisseren kunnen laten, want z'n acteerprestaties zijn niet bepaald Oscarwaardig.