The Simpsons Movie Spoofs

Geplaatst: door Tom van Steensel

Iedereens favoriete gele familie uit Springfield heeft al aardig wat films op de hak genomen, danwel een Simpsons-style eerbetoon bewezen. We zetten er een aantal voor je op een rij.

6 – Pulp Fiction

Titel: 22 Short Films about Springfield.
Aflevering: Seizoen 7, aflevering 21.

The Simpsons namen Quentin Tarantino al een keer op de hak: in een eerdere aflevering dook hij op als gastregisseur van een Itchy & Scratchy-segment genaamd Reservoir Cats. In de aflevering 22 Short Films about Springfield zien we 22 korte verhalen in en door elkaar heenlopen en dat geeft de makers uiteraard allerlei mogelijkheden om hier en daar naar Pulp Fiction te verwijzen. Het begint met een scène in een restaurant waar een aantal politieagenten onder leiding van Chief Wiggum discussiëren over de benaming van een Krustyburger met kaas in een McDonalds.

Echt leuk wordt het pas wanneer diezelfde Wiggum later de rol van Marsellus Wallace op zich neemt en tijdens een verkeersongeluk herenigd wordt met beroepscrimineel Snake. De scène eindigt met beide heren vastgebonden in de kelder van de eenarmige oorlogsveteraan Herman, waarna Simpsons-personages Kirk en Millhouse van Houten hen per ongeluk op unieke wijze uit hun benarde situatie bevrijden.

5 – Star Wars

Titel: Titel: Mayored to the Mob.
Aflevering: Seizoen 10, aflevering 9.

Star Wars is zo’n beetje de meest populaire en meest geparodieerde filmfranchise ter wereld. Toch duurde het in het geval van The Simpsons tot het tiende seizoen voordat er een aflevering lang grappen over het geesteskind van George Lucas werden gemaakt. De plot heeft op zich weinig met Star Wars te maken: Homer moet als lijfwacht de burgemeester beschermen tegen een stel gangsters. Dat resulteert vooral in verwijzingen naar het Whitney Houston acteeruitstapje The Bodyguard en misdaadfilms als The Untouchables.

Toch is het verhaal ook doorspekt met Star Wars-grappen, met dank aan Mark “Luke Skywalker” Hamill. Hamill is al langere tijd een verdienstelijk stemacteur, zo deed hij de stem van The Joker in de Batman-animatieserie. In Mayored to the Mob speelt hij onder andere een aangedikte versie van zichzelf die op Star Wars-conventies te maken krijgt met handtastelijke fans en zich genoodzaakt ziet om in een musical met een lightsaber te zwaaien.

4 – Cape Fear

Titel: Titel: Cape Feare.
Aflevering: Seizoen 5, aflevering 2.

Deze aflevering staat wederom bol van de filmverwijzingen: van Psycho tot en met Goldfinger. Toch is de complete structuur gejat van Cape Fear. De hele aflevering worden er verwijzingen gemaakt naar deze thriller: zowel de originele versie met Robert Mitchum als de door Martin Scorsese gemaakte remake. In Cape Feare komt aartsvijand Sideshow Bob, wederom met de stem van Kelsey “Frasier” Grammer, uit de gevangenis om de familie te stalken op dezelfde manier zoals Max Cady dat doet in Cape Fear.

Om als kijker het maximale vermaak eruit te halen zul je daarom minstens de remake gezien moeten hebben. Sideshow Bob lijkt dan ook sterk op het personage van Robert De Niro uit de Scorsese-versie: van de gevangenistatoeages tot en met de foute Hawai-shirts. Ook de meest iconische scène, het “liften” onder een auto, wordt nagespeeld met één van de beste slapstickscènes uit de geschiedenis van The Simpsons als finale.

3 – Raiders of the Lost Ark

Titel: Titel: Bart’s Friend Falls in Love.
Aflevering: Seizoen 3, aflevering 23.

Raiders of the Lost Ark heeft een wereldberoemde openingsscène en die vormt dan ook de blauwdruk voor één van de meest bekende openingen die The Simpsons ooit gedaan hebben. Bart neemt de rol van Indiana Jones op zich die ditmaal geen gouden beeldje moet zien te stelen, maar Homer’s pot met kleingeld. Bart, met zijn vertrouwde rode pet in de plaats van een fedora, sluipt onder begeleiding van de klanken van John Williams de slaapkamer van zijn ouders binnen.

Eenmaal bij het “artefact” aangekomen wordt zelfs de wrijfbeweging van Harrison Ford gekopieerd, evenals de “gifpijltjes” die tijdens zijn ontsnapping door zuslief Maggie worden afgeschoten. Homer speelt maar liefst twee rollen in deze parodie: uiteraard vervangt hij de gigantische steen die naar beneden rolt terwijl Bart de trap afrent en later is hij ook een inboorling die met hark in de hand de voortuin in snelt terwijl Bart via de schoolbus wegkomt.

2 – Braveheart

Titel: Titel: Beyond Blunderdome.
Aflevering: Seizoen 11, aflevering 1.

Mel Gibson heeft hulp nodig in deze openingsaflevering van het elfde seizoen, maar niet het type hulp waar hij tegenwoordig behoefte aan heeft. Hij  twijfelt of zijn remake van Mr. Smith Goes to Washington aan gaat slaan bij het grote publiek. Daarom vertrekt hij met Homer naar LA om met zijn advies de laatste scène aan te passen. Aldaar stapelen de parodieën op het werk van Gibson zich in hoog tempo op. Homer bekent zelfs dat hij veel geleerd heeft van de Lethal Weapon-films: het is belangrijk om voor elk toiletbezoek de pot te controleren op explosieven.

De uiteindelijke climax steekt de draak met Gibson’s Oscarwinnende film Braveheart: in de traditie van William Wallace laten Homer en Gibson een stel filmproducers die hen de nieuwe filmprint willen ontnemen schaamteloos het achterwerk zien. “The one on the left is Mel Gibson, I don’t know who the other two are.”

1 – The Shining

Titel: Titel: Treehouse of Horror V.
Seizoen 6, aflevering 6.

Elk jaar opnieuw persifleren The Simpsons drie horrorverhalen in hun Halloweenspecial. Na ruim twintig van dat soort episodes is veel van het meest populaire bronmateriaal een beetje uitgeput en worden ook non-horrorfilms geparodieerd. In de jaren negentig waren de Halloweenspecials op hun best en werden griezelfilms als A Nightmare on Elm Street, Dracula en Child’s Play op eigen wijze overgedaan. Bijna elk van de parodieën uit die begintijd is een klein komisch meesterwerk dat op deze plek had kunnen staan, maar uiteindelijk is de hommage aan Stanley Kubrick’s The Shining misschien wel de grappigste.

Bijna elke klassieke scène uit de film wordt aangehaald: de stortvloed aan bloed uit de lift (“That’s odd, usually the blood get’s off at the second floor”), het paranoïde kladwerk op de muren (“No tv and no beer make Homer go crazy”) en uiteraard het beroemde “Here’s Johnny”. Met allerlei variaties op die oorspronkelijk catchphrase van Johnny Carson valt Homer steeds de verkeerde kamer binnen op zoek naar zijn uit te moorden gezinsleden.