Quiz - een voorbeschouwing

Geplaatst: door Eke Bosman

Denk eens aan die mooie tijden achter de buis, met je hele familie vol spanning kijken naar Weekend Miljonairs of een andere quiz show. Misschien beleef je die tijden nog steeds? Het gaf Dick Maas het idee om een spannende film over een quizmaster te maken.

De betreffende quizmaster (Barry Atsma) wordt in een restaurant lastiggevallen door een onbekende, die beweert zijn vrouw en dochter te hebben ontvoerd. En hoe krijg je die twee bevrijdt? Juist, door als quizmaster mee te doen aan een hele spannende quiz...

Welke films baseerden zich, min of meer, op ditzelfde thema? We zetten er in aanloop naar Quiz een aantal op een rij, die zeker als een warmmakertje voor de Nederlandse film zullen dienen. Met verve.

5. The Game

David Fincher moest zich bewijzen met The Game. Na het sublieme Se7en moest er twee jaar na de release van die prachtige film opnieuw sterke, mysterieuze film komen. Hij slaagde daar met The Game ruimschoots in. Nicholas van Orton (Michael Douglas) is een harde, emotieloze zakenman met een donker verleden. Er staat 'm een bijzonder spel te wachten...

Broer Conrad (Sean Penn), die duidelijk doorheeft dat het Nicholas niet zo goed gaat, besluit hem een cadeaubon voor ‘The Game’ te geven, aangeboden door het bedrijf Consumer Recreation Services. Nicholas ontvangt het cadeau en besluit op zoek te gaan naar het bedrijf. Wat volgt is een aaneenschakeling mysterieuze ontwikkelingen, van het wakker worden in een doodskist in Mexico tot het horen van zijn eigen naam bij CNN. Er is maar één vraag: wat is het spel, en wat staat Nicholas nog meer te wachten?

4. Slumdog Millionaire

De meest bekende film van deze lijst is waarschijnlijk Slumdog Millionaire. De film gaat over een straatjongen, Jamal Malik, die ondervraagd wordt door de politie vanwege zijn onverklaarbare succes in de Indiase versie van Lotto Weekend Miljonairs. Het feit dat hij maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs, blijkt op zich al een reden om hem te ondervragen. Wat volgt is een flashback naar verschillende jeugdherinneringen, die hem indirect hebben geholpen om aan de antwoorden te komen.

Het is niet per se een typische quiz film, maar wel eentje die de romantiek en tragiek van een quizdeelnemer laat zien. Oorspronkelijk had regisseur Danny Boyle geen zin om de film te regisseren vanwege het feit dat hij op het eerste gezicht een Lotto Weekend Miljonairs film moest maken, maar toen hij het scenario van Simon Beaufoy las, raakte hij direct geïnteresseerd. Het moest absoluut geen typische quiz film worden, en dat werd het ook niet.

3. Champagne for Caesar

De eerste bekende en goed ontvangen film waarin een quiz voorkwam, is Champagne for Caesar uit het jaar 1950. Een Amerikaanse comedy film waarin Beauregard Bottomley op het eerste oog een onhandige, werkloze man blijkt te zijn. Maar zodra hij meedoet aan een quiz op de radio - nadat hij wegens zijn “vreemde humor” niet is aangenomen door de directeur van een zeepbedrijf Burnbridge Waters, blijkt hij een genie te zijn. De quiz heeft een duidelijke regel: voor elk goed antwoord wordt de prijs verdubbeld. Meestal haken de deelnemers na vijf vragen af, maar Beauregard gaat rustig verder.

Veel verder zelfs. Gezien het feit dat Waters directeur is van de sponsor van de show, wil Beauregard wraak nemen op de beste man. Wanneer meer vragen goed beantwoord worden, krijgt Waters het steeds benauwder. Wat volgt is een zeer komisch verloop van een quiz show, waar – geheel op z’n Hollywood’s – de bad guy uiteindelijk de klap op z’n billen zal krijgen.

2. Magnolia

Een film die de zogenaamde regels van Hollywood negeert, en juist uitgaat van zijn eigen kracht. Dankzij de prachtige wijze van filmen en monteren volgen we zonder problemen de verhaallijnen van negen verschillende personages, die op één of andere manier wat met elkaar te maken hebben. Het wonderkind Stanley (Jeremy Blackman), die meedoet aan een quiz, een vroegere winnaar van de quiz (William H. Macy),  een politieman (John C. Reilly) die verliefd is op een dame die aan drugs verslaafd is, en natuurlijk de briljante rol van Tom Cruise als Frank T.J. Mackey. 

Niet per se een film waar de quiz een grote rol speelt, maar als je erover nadenkt heb je toch het idee dat het beslissend kan zijn. Zoals alle individuele onderdelen in dit fantastische mozaïek.

1. Quiz Show

Een groot voorbeeld voor alle films die maar iets te maken hebben met quizzen, is Quiz Show uit 1994. Een prachtig uitgevoerde verfilming van een waargebeurd verhaal in de Verenigde Staten. Het gaat om de televisiequiz Twenty One uit de jaren 50, waarin winnende spelers al de antwoorden op de vragen vóór de aanvang van de quiz kregen te horen. Zo hield het programma de populaire spelers in de show en bleven de kijkcijfers stijgen.

Het was moeilijk te ontdekken. Maar doordat kandidaat Herbie Stempel (John Turturro) niet zijn beloofde baan kreeg na het expres fout antwoorden op een vraag, wilde Herbie niets anders doen dan de kwestie in het nieuws te krijgen. Hij staat echter alleen, totdat Dick Goodwin (Rob Morrow) onderzoek doet naar de show en oud-kandidaat Snodgrass (Douglas McGrath) tegenkomt. Deze kandidaat kreeg de antwoorden ook voor de uitzending, maar stuurde de antwoorden vervolgens naar zichzelf op zodat hij later – wanneer bewijs nodig was – kon aantonen dat er inderdaad flink gesjoemeld werd. Dankzij de diepgang en het ijzersterke einde weet Quiz Show bijzonder veel indruk te maken, met als gevolg een BAFTA award voor beste script en vier nominaties voor de Oscars.

Quiz draait vanaf 22 maart in de Nederlandse bioscopen