Meest Iconische Movie Cops

Geplaatst: door Tom van Steensel

Het “cops and robbers”-genre is inmiddels niet meer weg te denken uit de hedendaagse cinema. Van de oude westerns waarin de eerste sheriffs pas gestichte nederzettingen misdaadvrij proberen te maken tot en met keiharde detectivefilms uit de jaren zeventig. Een hommage aan de meest iconische agenten op het witte doek.

5 - Vincent Hanna

Film: Heat
Acteur: Al Pacino

Hier had Pacino’s rol in Serpico kunnen staan, maar ook zijn personage in Michael Mann’s misdaaddrama Heat verdient het genoemd te worden. Vincent Hanna heeft te maken met zijn zoveelste huwelijk dat op de klippen loopt en een door haar vader verwaarloosde stiefdochter. Het grootste gedeelte van zijn tijd besteedt hij echter aan het opsporen van een bende bankrovers aangevoerd door Robert DeNiro. In het script had Hanna een cocaïneverslaving, wat de uitbundigheid waarmee Pacino verschillende personages schrik aanjaagt zou verklaren. Alle verwijzingen hiernaar werden uiteindelijk verwijderd. Vincent Hanna werd eerder gespeeld door Scott Plank in de televisiefilm L.A. Takedown die later als basis zou dienen voor Heat.

Moment of Fame
De meest memorabele scène in de film is uiteraard het moment waarop DeNiro en Pacino onder het genot van een kop koffie van gedachten wisselen (zie bovenste foto), maar de persoonlijke triomf van Vincent Hanna zit aan het einde van de inmiddels legendarische schietpartij. Met één welgemikt schot schakelt hij de nietsvermoedende Michael Cheritto (Tom Sizemore) uit die vlak daarvoor een kind in gijzeling heeft genomen.

4 - Martin Riggs

Films: Lethal Weapon 1 t/m 4
Acteur: Mel Gibson

I suppose we have to register you as a lethal weapon?” is een vraag die Danny Glover’s personage geheel terecht stelt aan Martin Riggs. Riggs is een voormalig oorlogsveteraan die suïcidaal is sinds zijn vrouw om het leven kwam bij een verkeersongeluk. Daardoor is hij niet te beroerd om dwars door het gezichtsveld van een sluipschutter te marcheren of levensgevaarlijke criminelen af te leiden met een Three Stooges-imitatie. Scenarioschrijver Shane Black, verantwoordelijk voor de eerste twee delen, bedacht ook een afsluitende verhaallijn voor een vijfde film. Een ruzie tussen producer Joel Silver en regisseur Richard Donner lijkt een eventuele verfilming echter in de weg te staan.

Moment of Fame
In de latere delen verandert Riggs van roekeloze gek in brave familieman, dus zijn de voor het personage echt karakteristieke momenten vooral te vinden in het eerste deel. De manier waarop Riggs op de rand van een dak klautert om iemand van een zelfmoordpoging af te houden is kenmerkend voor de geestelijke toestand waar hij op dat moment zelf in verkeert. Danny Glover moet het vanaf de begane grond allemaal hoofdschuddend aanzien.

3 - Jimmy "Popeye" Doyle

Films: The French Connection 1 en 2
Acteur: Gene Hackman

De enige Oscarwinnende agent in dit lijstje: Gene Hackman mocht het beeldje in 1972 in ontvangst nemen voor zijn rol als Popeye Doyle. Het personage was gebaseerd op de echte New Yorkse politieman Eddie Egan (die zelf een rolletje in de film heeft) en ook de verhaallijn van de eerste French Connection is voor een groot gedeelte gebaseerd op feiten. Eddie Egan werd door zijn partner omschreven als “de meest extroverte en extravagante detective” waar hij ooit mee had gewerkt. Die partner was later dan ook aangenaam verrast toen hij zag hoe zeer de timide Hackman deze kwaliteiten op het witte doek wist over te brengen. Doyle werd later in een nooit opgepikte televisiepilot van NBC nog een keer gespeeld door Ed “Al Bundy” O’Neil. 

Moment of Fame
Wanneer Popeye samen met zijn collega’s topcrimineel Alain Charnier op staat te wachten begroet hij hem op cynische wijze met een handgebaar. Een verwijzing naar een eerdere scène waarin Charnier zelf na een ontsnapping Popeye vaarwel wuift. Dat de drugsimporteur uiteindelijk weer wegkomt en er een (dit keer geheel fictieve) vervolgfilm aan te pas moet komen om hem weer op te sporen laten we maar even buiten beschouwing. 

2 - John McClane

Film: Die Hard 1 t/m 4
Acteur: Bruce Willis

John McClane is het schoolvoorbeeld van de “reluctant hero”, iemand die liever niet zijn nek uitsteekt maar wel zonder mokken doet wat hij moet doen als de nood aan de man is. Hoewel hij in de originele Die Hard de klus alleen moet klaren is het personage zeker geen depressieve eenling, eerder een doorsnee agent uit de arbeidersklasse van New Jersey waarmee je buiten diensttijd een biertje zou kunnen drinken. Als er echter (dieven die zich voordoen als) terroristen om de hoek komen kijken is hij niet vies van geweld en komt ook zijn zwartgallige gevoel voor humor bovendrijven. Een vijfde film die de actie mogelijk verplaats naar Rusland staat momenteel in de planning. Als je echt technisch wilt worden zou dat de zesde film zijn: John McClane had in 1993 ook een cameo in de actieparodie Loaded Weapon

Moment of Fame
Genoeg memorabele momenten in de eerste film: van ijzersterke oneliners (“come out to the coast, we’ll get together, have a few laughs”) tot ontsnappingen uit penibele situaties waarna glasscherven tussen de tenen vandaan gepeuterd moeten worden. Alle lef en vindingrijkheid komt echter samen op het eind wanneer hij een brandweerslang om zijn middel bindt en van een ontploffend flatgebouw afspringt. Yippee ki yay! 

1 - "Dirty" Harry Callahan

Films: Dirty Harry, Magnum Force, The Enforcer, Sudden Impact, The Dead Pool
Acteur: Clint Eastwood

Clint Easwood’s Dirty Harry is één van de meest invloedrijke filmpersonages ooit. Zonder hem waren John McClane en Martin Riggs er waarschijnlijk nooit geweest. Harry Callahan was de template voor alle agenten die volgden: weinig respect voor autoriteit en nog minder voor criminelen. De verpersoonlijking van het “eerst schieten, dan vragen stellen”-principe. Met vijf stuks is hij ook het personage dat de meeste films op zijn naam heeft staan. Eastwood gaf een aantal jaren terug nog aan dat de studio hem nog een aantal keren benaderde voor een zesde film. Ook zou hij in 2007, samen met Unforgiven-medespeler Gene Hackman, zijn stem verlenen aan een nieuwe videogame rondom Dirty Harry, maar dat spel werd helaas afgeblazen.

Moment of Fame
Hier kan eigenlijk alleen maar de “Do I feel lucky”-monoloog komen te staan, maar die is door de jaren heen al te vaak genoemd. De echte essentie van Dirty Harry komt het best naar voren wanneer hij midden in de nacht de psychopathische Scorpio in een verlaten stadion door het been schiet. Deze jammert vervolgens nog iets over het feit dat criminelen ook rechten hebben voordat Callahan op hardhandige wijze informatie uit hem probeert los te krijgen. Daarna zoomt de camera uit totdat we geen zicht meer hebben op het tafereel, alsof de filmmaker de kijker wil behoeden voor de mogelijke te extreme kant van Dirty Harry.