Kick Ass Female Action Heroes

Geplaatst: door Tom van Steensel

Gina Carano (op de foto te zien met regisseur Steven Soderbergh) mag in Haywire haar bioscoopdebuut maken als actieheldin Mallory Kane. Hier is in de tussentijd alvast een top vijf met een aantal van haar vrouwelijke voorgangers...

5 - Nikita

Film: La Femme Nikita
Actrice: Anne Parrilaud

Nog voor Zoe Saldana in Colombiana, nog voor Salma Hayek en Penelope Cruz in Bandidas, zelfs nog voor Natalie Portman in The Professional kwam Luc Besson al op de proppen met Nikita. Een uitzichtloos drugsverslaafd tienermeisje wordt na een compleet uit de hand gelopen overval door de Franse autoriteiten gedwongen zich op te laten leiden tot huurmoordenaar. In de film krijgt ze ook te maken met de door Jean Reno gespeelde “cleaner”, een rol die Besson voor zijn eerste Engels gesproken film om zou bouwen tot het volwaardige personage Leon.

In 1993 mocht Bridget Fonda (Army of Darkness) de rol van Nikita op zich nemen in de Amerikaanse remake van John Badham getiteld Point of no Return. Actrice Peta Wilson deed eind jaren negentig vijf seizoenen lang hetzelfde, maar dan op televisie. Momenteel is Maggie Q hier in Nederland op Veronica te zien als een nieuwe incarnatie van de femme fatale in de tweede televisieadaptatie. Ze is dus door een flink aantal actrices gespeeld, maar geen van hen haalt het bij Parrillaud. Zij is en blijft de enige echte Nikita en is als Française ook nog eens geboren in de stad van de liefde.

4 - Charlene "Charly" Baltimore

Film: The Long Kiss Goodnight
Actrice: Geena Davis

Oké, de film deed het niet goed in de bioscopen. Oké, de film werd geregisseerd door Renny Harlin, de toenmalige echtgenoot van hoofdrolspeelster Geena Davis. Oké, dat tweetal was vlak daarvoor ook al verantwoordelijk voor het geflopte Cutthroath Island. Toch verdiende The Long Kiss Goodnight eigenlijk een beter lot. Stiekem steelt Samuel L. Jackson elke scène zonder daarvoor echt moeite te hoeven doen: het script geeft hem een eindeloze voorraad oneliners. Die oneliners zijn echter vooral een reactie op Davis’ transformatie van brave huismoeder met amnesia naar actieheldin.

Davis krijgt als voormalig huurmoordenaar in dienst van de overheid namelijk langzaam haar geheugen terug (yes, that old chesnut) en eenmaal op haar oude niveau gaat ze met hulp van Jackson’s privé-detective een paar openstaande klussen afronden. Daar zijn een aantal hoge heren in Washington niet blij mee, maar voor de kijker is het bijna onmogelijk om een actieheldin die met een tankwagen dwars door een muur heenrijdt niet toe te juichen. En terwijl ze dat doet spreekt ze ook nog eens ongegeneerd de woorden “suck my dick” uit. We would if we could, Geena.

3 - Sarah Connor

Film: Terminator 2: Judgement Day
Actrice: Linda Hamilton

In de eerste Terminator is Sarah Connor nog gewoon de “happy-go-lucky” single die niet weet wat haar overkomt wanneer Michael Biehn en Arnold Schwarzenegger vanuit de toekomst een hoop stennis komen schoppen. In Judgement Day is daar dan in één keer de omslag en heeft ze de helpende hand van Schwarzenegger (“come with me if you want to live”) niet eens meer echt nodig: Hamilton’s Sarah Connor is als het moet sluw en afwachtend, maar inmiddels ook uiterst efficiënt met wapentuig en bereid om over lijken te gaan om haar zoontje (Edward Furlong) te beschermen.

Sarah Connor doet absoluut niet onder voor Schwarzenegger. Eeuwig zonde dus dat Hamilton afwezig is in het derde deel, waarin wordt vermeld dat haar personage is overleden aan leukemie. Wel reikt ze na haar dood nog een helpende hand door middel van een compleet wapenarsenaal in haar grafkamer en een aantal cassettebandjes waarop ze wijze raad voor haar zoon (dan gespeeld door Christian Bale) heeft ingesproken. Om Sarah Connor vervolgens weer in levende lijve te zien zul je moeten overstappen op de televisieserie The Sarah Connor Chronicles waarin ze wordt gespeeld door Lena Headey (300).

2 - Beatrix “The Bride” Kiddo

Film: Kill Bill: Vol 1
Actrice: Uma Thurman

Met een credit die leest “created by Q & U” ruimt Uma Thurman als Beatrix Kiddo gedurende twee films haar voormalige collega’s uit de weg alsof ze in de supermarkt producten van een boodschappenlijstje wegstreept. Haar naam is inderdaad een verwijzing naar onze majesteit, zoals de films van Tarantino wel vaker verwijzingen bevatten naar de Nederlandse cultuur: van coffeeshops tot en met Rutger Hauer. Plannen voor een derde deel in de serie waarin The Bride de wraak van de inmiddels volwassen geworden dochter van slachtoffer Vernita Green zal ondergaan zijn er nog steeds.

Thurman laat de meeste van haar vechtkunsten zien in het openingsdeel van de Kill Bill-saga. In volume twee is ze meer bezig met het ontsnappen uit grafkisten en het aanhoren van theorieën over Superman. Toch rekent ze in dat voorlopig laatste deel wel op de valreep nog even op een unieke manier af met de persoon bovenaan haar verlanglijstje. The Bride kan niet alleen mannenharten stelen, maar ook laten exploderen. Wanneer ze met haar vingertoppen David Carradine op de juiste plekken aanraakt en zo zijn lot bezegelt kunnen wij ook nog maar één ding uitbrengen: “Baby... you ain’t kidding”.

1 - Ellen Ripley

Film: Aliens
Actrice: Sigourney Weaver

In het eerste deel blijft ze ondanks alles lang genoeg in leven om ons op het einde te trakteren op een mooi “ondergoed-shot”. In het vervolg degradeert ze een peloton aan machomariniers tot softies en gaat ze gedwongen door haar moederinstinct een één op één gevecht aan met de Alien Queen. Zelfs na haar dood in Alien 3 heeft ze in het vierde deel als kloon nog steeds last van de buitenaardse monsters die inmiddels diepgeworteld in de genen zitten. Toch blijft Aliens haar heroïsche hoogtepunt: ook omdat Weaver daarvoor een Oscarnominatie pakte voor beste vrouwelijke hoofdrol, ondanks dat sciencefictionfilms in die categorie nauwelijks ooit erkend worden.

Net als haar personage Ellen Ripley in de films is Sigourney Weaver ook in het echte leven iemand die nooit te beroerd is om te zeggen waar het op staat. Zo noemde ze de Alien vs. Predator crossover “the dumbest idea ever”. En wat doe je wanneer de studiobazen van Fox eisen dat er te seksueel getinte scènes uit de vierde Alien geknipt worden om een breder publiek aan te spreken? Juist, dan vertel je als Weaver zijnde gewoon dat je weigert de film in de pers te promoten als die scènes niet intact gelaten worden. Dat is nu wat je noemt een actrice met ballen. You go get em Sigourney.