Horrorclichés

Geplaatst:

door Danja Koeleman

Een goede horrorfilm is eng, een beetje gruwelijk en moet ervoor zorgen dat je zitvlees zich op het puntje van je bank bevindt. Dankzij de duizenden griezelprenten die er al gemaakt zijn gebeurt dat steeds minder vaak, want een aantal horrorclichés komt in bijna in elke film terug.

Dood! Of niet?
Het is eerder regel dan uitzondering: een killer die niet in één keer dood is. Na een zware achtervolgingsscène vindt in de laatste vijftien minuten van een slasher dan eindelijk het moment suprême plaats. De moordenaar belandt in een zwaar gevecht met z'n meest gewilde slachtoffer en eigenlijk weet de kijker al wie de strijd levend verlaat. Als de bad guy dan eindelijk gevloerd is, lijkt de rust wedergekeerd...

Mjah, die leeft volgens mij nog

Maar een geoefend horrorkijker weet dat de killer nog een comeback maakt en ondanks de kogel in z'n hoofd of mes in z'n borst toch nog één onverwachtste move doet. Een laatste pistoolschot zorgt ervoor dat 'ie toch nog z'n laatste adem uitblaast (om in het volgende deel weer vrolijk rond te huppelen. Zelfs als je bent onthoofd - zie onderstaand filmpje).

Bekende films met dit cliché:
Scream-serie
Halloween H20
Alle zombiefilms

De spiegelschok
Locatie: meestal de badkamer. Het hoofdpersonage is net klaar met het nemen van een stomend bad of werkt haar make-up even bij. Héél toevallig hebben alle horror-heroes in hun badkamer een spiegel met een kastje erachter; zo'n exemplaar dat je open kunt doen (of is dat iets typisch Amerikaans?). Bij het sluiten van de spiegel zien ze dat ze niet de enige zijn in de ruimte: ze worden vergezeld door een moordenaar, zombie of die ene creepy oom. Natuurlijk wordt het schrikmoment altijd begeleid door een goeie gil of sappige schreeuw.

Bekende films met dit cliché:
What Lies Beneath
Candyman
The Grudge

Het gemuteerde inteeltvolk
In een oude truck of stationwagen en onder invloed van bier, wiet of allebei maken de hoofdpersonages een gezellige road trip. Natuurlijk raken ze de weg kwijt, of duurt het zo lang om op de plek van bestemming te komen dat ze besluiten ergens te stoppen. Ze blijken te zijn beland in een vreemd dorpje - vaak in het bezit van een roestige benzinepomp of louche limonadewinkeltje. Als ze hulp vragen bij het winkelpersoneel, blijkt dat het niet al te frisse types zijn...

Run away..!

Vaak missen ze een paar tanden, hebben ze in geen maanden hun haar gewassen en kennen ze hun weg niet naar de dichtstbijzijnde H&M. Ohja, ze zijn ook vaak nogal moordlustig , omdat hun DNA dankzij hun inteeltfamilie niet geheel zuiver is. Het gevolg: de road trip eindigt in een bloedbad waar de ledematen vrolijk en ongedwongen in het rond vliegen.

Bekende films met dit cliché:
Wrong Turn
The Hills Have Eyes
The Texas Chainsaw Massacre

Let's split up!
Terwijl het groepje toekomstige slachtoffers hulpeloos in een door geesten bezet huis ronddwaalt, krijgt één van hen een briljant idee. 'Let's split up!' In plaats van samen een sterk front te vormen en indien nodig de kwade klopgeesten te lijf te gaan, verdeelt de groep zich in kleinere groepjes - vaak maar bestaande uit één persoon. Natuurlijk worden ze één voor één bruut afgeslacht, waarbij er meestal slechts een paar overlevenden uit de bloederige strijd komen - en soms blijft er helemaal niemand over...

Bekende films met dit cliché:
House of Wax
House on haunted hill

We hebben er een aantal op een rijtje gezet. Laat in de comments weten wat je nog meer als cliché's van dit genre beschouwt! 

Achter je!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.