Films om naar te luisteren

Geplaatst: door Julia Nolet

Je kent het wel. Je denkt aan Pirates of the Caribbean en gelijk danst de muziek van Hans Zimmer door je hoofd. Of je denkt aan Inception en je herinnert je hoe je werd weggeblazen door de hoorns in de film.

Muziek roept emotie op, een regisseur weet dat. Toch zijn écht goede soundtracks zeldzaam. Maar er zijn pareltjes waarbij film en muziek met elkaar werd verweven tot een bijzondere schoonheid. Voorbeelden van de beste, meest memorabele soundtracks aller tijden.

Trainspotting

Een leven in de wazige jaren '90 drugsscene werd door de muziek in Trainspotting zo voelbaar dat je je, ook al spendeerde je de jaren '90 dansend op de spice girls en spelend met je flippo-collectie, even waande alsof je er zelf bij was.

Pulp Fiction

Dat Quentin Tarantino een bijzonder goede muzieksmaak heeft was al duidelijk. Maar pas met Pulp Fiction werd de muziek écht een deel van de bioscoopervaring. Met als hoogtepunt natuurlijk een twistende John Travolta en Uma Thurman op Chuck Berry's 'You Never Can Tell'.

Once

Een van de meest bijzondere muziekfilms van de nieuwe eeuw. Een straatmuzikant en een pianomeisje worden verliefd en maken de samen prachtige muziek. Geschreven door acteurs (The Frames zanger Glen Hansard en Tsjechische zangeres Marketa Iglova, toen ook in het echte leven verliefd geworden) is de muziek én de film charmant, warm en ontroerend. Het nummer 'Falling Slowly' ontving een Oscar.

The Graduate

Eigenlijk is de soundtrack voor The Graduate helemaal gemaakt door Simon & Garfunkel en Dave Grusin, veel afwisseling is er dus niet, maar de nummers passen perfect bij de kalme ongemakkelijkheid van de film. 'The Sound Of Silence', 'Mrs. Robinson', 'Scarborough Fair', allemaal klassiekers geworden.

Almost Famous

Iedereen die Almost Famous heeft gezien, herinnert zich de busscène. Waarin een tourende 70's band, die door het wilde leven uit elkaar is getrokken, weer langzaam bij elkaar komt door het liedje 'Tiny Dancer' van Elton John. Een film met muziek, over muziek, voor meer dan alleen muziekliefhebbers.

Slumdog Millionaire

De muziek was in Slumdog Millionaire zo verweven met de film, dat het nummer Jai Ho je gelijk terug brengt naar de dans aan het einde van de film, of het nummer Riots waarbij je gedachten meteen weer gaan naar de sloppenwijken, naar het moment waarop de moeder van de twee broertjes wordt vermoord. De OST van Slumdog Millionaire daarom ook terecht 'Best Score' bij de Oscars 2008.